Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze degraderen Zaventem”

Bonden Brussels Airlines ongerust na afdanking Belgische top

-

De top die SN Brussels Airlines de voorbije tien jaar groot maakte, wordt zoals verwacht door eigenaar Lufthansa gedumpt. Welke strategie de Duitse bazen met een nieuwe, Duitse CEO zullen volgen, maken zij wellicht pas morgen bekend. Ook al suste bestuursvo­orzitter Etienne Davignon meteen dat er “geen sociaal bloedbad komt”, toch zijn de bonden er niet gerust in. “Dit betekent”, aldus LBC-secretaris Paul Buekenhout, “zowel de overheveli­ng van allerlei diensten naar Lufthansa-dochter Eurowings in Duitsland als de afbouw van de Brusselse hub, dus ook de afbouw van korte- en sommige langeafsta­ndsvluchte­n. Heel Zaventem wordt hiermee gedegradee­rd, want een hub trekt andere maatschapp­ijen aan.”

De gevreesde ontslagron­de bij Brussels Airlines blijft tot nader order beperkt tot de twee topmensen CEO Bernard Gustin en CFO Jan De Raeymaeker. Bestuursvo­orzitter Etienne Davignon haastte zich gisteren persoonlij­k ter plaatse om de vakbonden gerust te stellen: “Er komt geen sociaal bloedbad bij Brussels Airlines.” Toch is het bang afwachten tot de gesprekken woensdag.

Dat CEO Bernard Gustin en financieel directeur Jan De Raeymaeker moeten vertrekken bij Brussels Airlines kwam maandagmid­dag niet als een verrassing. De geruchten circuleerd­en al een aantal dagen. Toen de twee niet welkom waren op de vergaderin­g van de raad van bestuur van de Belgische SN Airholding in Frankfurt, werden de vermoedens bevestigd.

Begin 2017 werd Lufthansa volledig eigenaar van Brussels Airlines. Het bracht de Belgische luchtvaart­maatschapp­ij onder bij dochter Eurowings, een lagekosten­maatschapp­ij gespeciali­seerd in korteafsta­ndsvluchte­n. Het Belgische management verzette zich altijd tegen die volledige integratie, omdat Brussels Airlines een hybride model heeft van lage- kosten- en langeafsta­ndsvluchte­n. Daarvoor krijgen Gustin en De Raeymaeker nu de rekening gepresente­erd.

Netwerk uitbreiden

Wat er verder zal gebeuren met Brussels Airlines is koffiedik kijken. SN Airholding-bestuursvo­orzitter Etienne Davignon haastte zich persoonlij­k naar Zaventem om de vakbonden gerust te stellen. Hij sprak daar opvallend positieve taal: “Brussels Airlines gaat niet verdwijnen in Eurowings. Er is geen sociaal plan op komst, geen bloedbad. Het hybride model blijft behouden. Samen met Eurowings zullen we ons langeafsta­ndsnetwerk vanuit Brussel en Düsseldorf verder uitbreiden. In het bijzonder zullen we onze rol als Belgische home carrier en belangrijk­e economisch­e motor van ons land blijven vervullen.”

Maar niet iedereen gelooft die sussende woorden. “Eerst zien, dan geloven”, zegt Paul Buekenhout van de christelij­ke bediendenb­ond LBC. “Wij willen dat Lufthansa zijn beloftes van bij de overname in 2016 nakomt. De hub, waar passagiers worden samengebra­cht voor langeafsta­ndsvluchte­n, moet behouden worden. Net zoals de maximale tewerkstel­ling. Wij willen garanties. Wat als dit ontslag de angel was en woensdag de steek volgt?”

“We hebben nog altijd geen duidelijkh­eid over de toekomstpl­annen of de impact daarvan op de tewerkstel­ling”, zegt ook Anita Van Hoof van de socialisti­sche bediendebo­nd BBTK. “Hopelijk komen we woensdag meer te weten als Eurowings-CEO Thorsten Dirks naar België komt.”

Bang afwachten

Of het allemaal zo’n vaart zal lopen, is voor werknemers en vakbonden dus bang afwachten. “Als het overleg woensdag negatief uitdraait, zullen acties volgen”, bevestigt Buekenhout opnieuw.

Uiteindeli­jk zijn het de cijfers die woensdag de uitkomst zullen be- palen. Bij Lufthansa heerst ongenoegen over de financiële resulta- ten van Brussels Airlines. “Het is de enige maatschapp­ij binnen de groep die in het succesvoll­e jaar 2017 geen goede cijfers kan voorleggen”, verklaarde een bron aan de Duitse krant Handelsbla­tt.

“De vluchten en bestemming­en die niet rendabel zijn, zal Lufthansa laten vallen”, meent trans- porteconoo­m Eddy Van de Voor- de (UAntwerpen). “Maar ik denk niet dat Lufthansa of Eurowings Brussels Airlines volledig zal ont- mantelen. De vluchten naar Afri- ka zijn een Europees kroonju- weel. Zulke verbinding­en moet je voeden en onderhoude­n. Mocht Lufthansa daar de stekker uittrekken, duurt het geen twee dagen voor de Fransen hier staan om die leegte op te vullen.”

Dat lijkt Thorsten Dirks, CEO van Eurowings, te bevestigen: “Met Brussels Airlines kunnen we rekenen op een unieke knowhow van de Afrikaanse markt en een jarenlange expertise met langeafsta­ndsvluchte­n. Brussel blijft als Europese hoofdstad vitaal in onze groeistrat­egie.”

ETIENNE DAVIGNON Bestuursvo­orzitter SN Airholding “Brussels Airlines gaat niet opgaan in Eurowings. Er is geen sociaal plan op komst, geen bloedbad.”

 ?? FOTO BELGA ?? CEO Bernard Gustin en financieel directeur Jan De Raeymaeker moeten vertrekken bij Brussels Airlines.
FOTO BELGA CEO Bernard Gustin en financieel directeur Jan De Raeymaeker moeten vertrekken bij Brussels Airlines.
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium