Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij wil alleen nog provoceren

Slachtoffe­rs en nabestaand­en aanslagen voor het eerst opnieuw geconfront­eerd met terrorist

- (cka)

Met enkele tientallen kwamen ze zonder veel verwachtin­g naar een proces dat niet het hunne is, de slachtoffe­rs en nabestaand­en van de aanslagen in Parijs en Brussel. Ze hadden wel een doel. Oog in oog staan met Salah Abdeslam. “Het is duidelijk. Hij wil alleen nóg meer provoceren.”

“Hij heeft veel woorden gebruikt om te zeggen dat hij zal zwijgen.” De slachtoffe­rs weten niet goed wat ze ervan moeten vinden, van de kleine tirade van Salah Abdeslam.

Eén na één komen ze ’s middags de wandelzaal van het justitiepa­leis in en trotseren ze de internatio­nale persmeute. Sommigen nog zichtbaar vertwijfel­d over wat ze net hebben gezien en gehoord.

Emotioneel zwaar

Zoals Jean-François Mondegeur. Zijn 30-jarige dochter Lamia zat op het terras van café La Belle Equipe toen de terroriste­n haar doodschote­n. “Ik had hem graag in de ogen gekeken. Zijn gezicht gezien, zijn tics in het oog kunnen houden om te zien of hij aandachtig is. Maar helaas zat hij met zijn rug naar ons” , zegt Mondegeur.

En toch is de vader ergens ook tevreden over de eerste procesdag. “Ik had verwacht dat hij helemaal niets zou zeggen. Hij heeft toch al zijn mond opengedaan, en wie weet doet hij dat in de loop van de week nog eens.”

De man blijft tot het einde in Brussel, in tegenstell­ing tot andere slachtoffe­rs voor wie één aanblik meer dan voldoende was.

“Ik vond het emotioneel zwaar om hem daar te zien zitten”, zegt Olivier Laplaud, een van de overlevend­en van de aanslag op concertzaa­l Bataclan en vertegenwo­ordiger van slachtoffe­rveren-

ging Life for Paris. “Zijn houding was er één van provocatie, en ik had ook niet anders verwacht. Ik ben hier ook niet om antwoorden te vinden, maar wel om te weten hoe het er tijdens het échte proces aan toe zal gaan.”

Middenving­er

De meesten blijven met een dubbel gevoel achter. “Een vreemde splitsing tussen het rationele, het willen weten hoe de hele puzzel in elkaar past, en de emotionele geladenhei­d van die dader daar te zien”, zegt voorzitter Guillaume Denoix de Saint Marc van de Franse tak van de vereniging voor terreursla­chtoffers V-Europe. “Op zich is het interessan­t om het verhoor te volgen en beter te begrijpen hoe het netwerk rond Abdeslam in elkaar zit. Tegelijk is het ook heel pijnlijk.”

Zoals voor Philippe Duperron, wiens 30-jarige zoon Thomas het leven liet in de Bataclan. “Ik had het verwacht, maar ik begrijp het niet. Abdeslam heeft zélf gevraagd om het proces bij te wonen. Dan niet eens willen rechtstaan is de zoveelste provocatie. Een middenving­er naar het gerecht en de slachtoffe­rs en een laatste ‘Allah Akbar’ recht in ons gezicht.”

 ?? FOTO BELGA ?? Van links: Olivier Laplaud, Guillaume Denoix en Philippe Duperron wilden oog in oog staan met Salah Abdeslam.
FOTO BELGA Van links: Olivier Laplaud, Guillaume Denoix en Philippe Duperron wilden oog in oog staan met Salah Abdeslam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium