Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duitse “harde tante” komt Belgen kneden

- (dds, tlb)

Met Christina Foerster komt een absolute vertrouwel­inge van de Lufthansat­op aan het hoofd van Brussels Airlines. Zij moet de luchtvaart­maatschapp­ij volledig inpassen in de logica van lagekosten­maatschapp­ij Eurowings.

Sinds ze in oktober 2016 aan de slag ging bij Brussels Airlines als Chief Commercial Officer, zijn ze aan de top van de luchtvaart­maatschapp­ij ongemakkel­ijk op hun stoel beginnen te schuiven. Christina Foerster kwam om op termijn de échte grote baas te worden, dat was toen al duidelijk.

Foerster is niet de minste: bij Lufthansa was ze verantwoor­delijk voor het netwerk: op welke bestemming­en wordt gevlogen, op welke niet, met welke vliegtuige­n, en waar wordt de concurrent­ie opgevoerd? Een zeer strategisc­he functie, zeggen insiders.

Met haar komst grijpen “de Duitsers” echt de macht bij Brussels Airlines. Foersters voorganger Lars Redeligx was nochtans ook een Duitser, maar het Belgische management met de nu weggestuur­de Bernard Gustin beschouwde hem als “één van hen”.

Bij Foerster ontbrak dat amicale sfeertje van bij het begin. Zij was en is een vertrouwel­ing van Lufthansa-topman Carsten Spohr. Gustin beschouwde haar als een Duitse antenne, een spion in de Belgische directieka­mer. Ze is analytisch en nuchter. “Een harde tante”, valt te horen in vakbondskr­ingen.

Twee hanen

Sinds begin 2017 heeft Lufthansa alle aandelen van Brussels Airlines in bezit. Het heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het zich zou moeten inpassen in de structuur van Eurowings, haar lagekosten­dochter. Maar Brussels Airlines doet méér dan goedkope vluchten aanbieden, en die eigenheid wou Gustin niet opgeven.

Dat zal Foerster nu in zijn plaats doen, dat is nu al duidelijk. “Duitsland” heeft uiteindeli­jk het pleit gewonnen. “Er was geen plaats voor twee hanen op een mesthoop”, zegt een betrokkene.

 ?? FOTO RR ?? Christina Foerster.
FOTO RR Christina Foerster.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium