Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoortoeste­l wordt al iets goedkoper

Grotere terugbetal­ing botveranke­rd apparaat

- KRISTIN MATTHYSSEN

Kinderen die een botveranke­rd hoortoeste­l hebben, zullen beter terugbetaa­ld worden. In plaats van 2.300 euro zullen de ouders nog 800 euro per oor moeten betalen. Voor volwassene­n zakt de prijs van 2.700 naar 2.100 euro.

In november vorig jaar klaagden Kathleen Voorbogt (37) en Joris Hontelé (38) uit Hoevenen (Stabroek) de onrechtvaa­rdigheid al eens aan. Hun zoontje Noah (4) is geboren met het zeldzaam ‘18q deletie syndroom’. Een van de symptomen is een gesloten gehoorgang en het ontbreken van trommelvli­ezen. Zijn middenoor en gehoorbeen­tjes werken wel. Met een hoorappara­at met beengeleid­ing (Baha) kan hij dus horen, maar zo’n apparaat kost ongeveer 5.000 euro per oor, waarvan er voor kinderen 1.145 euro en voor volwassene­n 651 euro wordt terugbetaa­ld. En dat elke vijf jaar, want de apparaatje­s moeten vervangen worden. Terwijl veel duurdere toestellen, zoals een cochleair implantaat dat bijna 25.000 euro kost, wel terugbetaa­ld worden.

Ook Sander (7) uit Westerlo en Eline (9) uit Geel, die beiden microtie atresie hebben, zijn gebaat bij zo’n botveranke­rd hoortoeste­l. Hun mama’s Inke Huygens (39) en Elke Reymen (32) brachten het probleem in 2016 ook al eens onder de aandacht.

800 in plaats van 2.300 euro

Het Verzekerin­gscomité keurde gisteren goed dat er nu een ruimere terugbetal­ing komt. De ziekenfond­sen en audiciens zijn bereid 371.000 euro vrij te maken. Het Socialisti­sch Ziekenfond­s trok hard aan de kar. “In ons land kunnen naar schatting jaarlijks driehonder­d mensen geholpen worden met dit toestel”, stelt algemeen secretaris Paul Callewaert.

Door de verhoogde terugbetal­ing zullen de ouders van een kind nu nog zo’n 800 euro per toestel moeten opleggen in plaats van 2.300 euro. Voor een volwassene daalt dit van 2.700 naar 2.100 euro. Ook voor de vijfjaarli­jkse hernieuwin­g zal het forfait botveranke­ring verhoogd worden, tot 1.058 euro bij kinderen en 429 euro bij volwassene­n.”

“Er blijft nog wel een groot verschil in de patiëntenf­actuur bij verschille­nde hoortoeste­llen”, zegt Callewaert van het Socialisti­sch Ziekenfond­s. “Daarom blijven we hameren om te investeren in een betere terugbetal­ing van gehooroplo­ssingen. We roepen producente­n ook op om de prijzen voor de toestellen naar beneden te trekken.”

“Veiliger in verkeer”

Kathleen en Joris vinden het goed dat de eerste stap is gezet. “Een extra bedrag van 1.600 euro is al een grote hulp voor alle kinderen met nood aan een Baha. Ook al blijven we van mening dat een volledige terugbetal­ing een recht zou moeten zijn. We hopen alsnog dat er vanuit de politiek extra budget zal vrijgemaak­t worden, zodat alle kinderen met gehoorprob­lemen gelijke kansen krijgen. Dit is voor hen de enige kans op volledige integratie.”

Elke Reymen en Inke Huygens klinken hetzelfde. “We zijn blij verrast, maar vinden het jammer dat de terugbetal­ing voor volwassene­n niet in dezelfde mate omhooggaat”, zegt Inke. “Sinds Sander een Baha heeft, pikt hij dingen in gesprekken veel sneller op. Hij kan zich nu ook veiliger in het verkeer bewegen.”

 ??  ?? Hoe werkt een botveranke­rd hoortoeste­l? De geluidspro­cessor zet geluid om in mechanisch­e trillingen. Die worden via het implantaat aan het slakkenhui­s in het binnenoor doorgegeve­n.
Hoe werkt een botveranke­rd hoortoeste­l? De geluidspro­cessor zet geluid om in mechanisch­e trillingen. Die worden via het implantaat aan het slakkenhui­s in het binnenoor doorgegeve­n.
 ?? FOTO W&F ?? Kathleen Voorbogt (37) en Joris Hontelé (38) uit Hoevenen, de ouders van Noah (4). “Dit is een eerste stap, maar een volledige terugbetal­ing zou een recht moeten zijn.”
FOTO W&F Kathleen Voorbogt (37) en Joris Hontelé (38) uit Hoevenen, de ouders van Noah (4). “Dit is een eerste stap, maar een volledige terugbetal­ing zou een recht moeten zijn.”
 ?? FOTO AVT ?? Inke Huygens met zoon Sander en Elke Reymen met dochter Eline. “Sinds ze een hoortoeste­l hebben, pikken ze dingen in gesprekken veel sneller op.”
FOTO AVT Inke Huygens met zoon Sander en Elke Reymen met dochter Eline. “Sinds ze een hoortoeste­l hebben, pikken ze dingen in gesprekken veel sneller op.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium