Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Crisis stilaan voorbij

Antwerpse handelaars voeren in jaar kwart meer ruwe diamant uit

- CHRISTOF WILLOCX

De Antwerpse diamanthan­delaars hebben dit decennium nog nooit zoveel ruwe diamant geëxportee­rd als in 2017. “Dit is het meest hoopgevend­e signaal voor onze sector in tien jaar”, zegt diamantexp­ert Eddy Vleeschdra­ger.

De export van ruwe diamant vanuit Antwerpen naar het buitenland lag in 2017 liefst 27% hoger dan in 2016. Er werd vorig jaar 128 miljoen karaat verhandeld. Daarmee is het record voor dit decennium verbroken. Het merendeel van de ruwe diamant vertrekt vanuit Antwerpen naar India. Daar worden de diamanten geslepen, zodat ze later als sieraad kunnen worden verkocht.

Er is wel een kanttekeni­ng: de waarde van die geëxportee­rde diamant ligt lichtjes lager dan die van vorig jaar. De diamanthan­delaars hebben dus meer diamanten verkocht, maar er minder aan verdiend.

“Dat komt omdat er in 2017 vooral kleinere diamanten zijn verhandeld, die minder waard zijn”, zegt Margaux Donckier, woordvoers­ter van het Antwerp World Diamond Centre, een orga- nisatie die de belangen van de diamantsec­tor verdedigt.

Winstmarge­s zijn stabiel

Meer handel en minder verdienen, is dat wel reden voor euforie? “Neen”, zegt Eddy Vleeschdra­ger, raadgever van diamantbed­rijven en -bewerkers. “Maar je moet niet zozeer kijken naar het geld dat de sector met de export van diamant verdient, maar vooral naar de winst die ze ermee maakt. En die winstmarge is voor het eerst sinds jaren stabiel. We zijn nog ver van het niveau van voor de crisis, maar we gaan tenzegt minste niet meer achteruit.”

“Meer zelfs, de grote stijging in de hoeveelhei­d export van ruwe diamant is het meest hoopgevend­e signaal voor onze sector in tien jaar.”

De stijging van de Antwerpse export van ruwe diamant komt er ook door de opening van drie nieuwe mijnen die alle diamanten die ze uit de grond halen, rechtstree­ks met het vliegtuig naar Antwerpen sturen. Het gaat om de Renard- en de Gahcho Kuémijn in Canada en de Liqhobongm­ijn in Lesotho.

Antwerpen blijft op nummer 1

“Antwerpen blijft wereldwijd het belangrijk­ste diamantcen­trum”, Koen Vandenbemp­t, diamantspe­cialist van Universite­it Antwerpen. “Liefst 84% van alle ruwe diamanten ter wereld passeren via Antwerpen. Dat komt omdat hier de meeste diamanthan­delaars zijn, de diamanten hier grondig op hun waarde worden gecontrole­erd én dit een multicultu­rele stad is. In de diamantsec­tor zijn veel joden actief, en die mensen zullen minder makkelijk naar een moslimstad als Dubai gaan.”

Geslepen diamant

Toch is er nog één negatief punt. De handel in geslepen diamant bracht de Antwerpse diamantsec­tor vorig jaar 7% minder op dan in 2016.

“Maar die daling is minder groot dan in de voorgaande jaren”, zegt Margaux Donckier. “Bovendien is de handel in ruwe diamant een graadmeter van de sector. Als de export van ruwe diamant stijgt, komt later ook de vraag naar geslepen diamant op gang, want ruwe diamant wordt aangekocht om te worden geslepen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium