Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rampenfond­s is zelf ramp: 3.000 onafgewerk­te dossiers na Pinksterst­orm 2014

- (csn)

1.338 dagen is het geleden dat de Pinksterst­orm over Vlaanderen raasde en ferme hagelbolle­n vernieling zaaiden. Even lang al wachten de slachtoffe­rs op hun centen van het rampenfond­s. In OostVlaand­eren zijn er nog een kleine 3.000 dossiers niet afgewerkt door “personeels­gebrek”.

In Oost-Vlaanderen is de achterstan­d het grootst. Van de meer dan 6.000 ingediende dossiers na de storm van juni 2014 is amper iets meer dan de helft afgewerkt. In West-Vlaanderen – goed voor een 1.400 dossiers – liggen er nog een vijftigtal op de stapel. In Antwerpen gaat het om 375 “vooral onvolledig­e” dossiers van de 3.250.

Dat er in Oost-Vlaanderen nog zo’n gigantisch­e stapel ligt, heeft volgens coördinato­r Didier Detollenae­re verschille­nde redenen. “We kregen veel meer dossiers binnen dan alle andere provincies samen. En elk dossier vergt veel werk. Eerst checken we of alle documenten zijn ingediend. Als dat zo is, stellen we een expert aan. Die moet op plaatsbezo­ek of het geval onderzoeke­n met foto’s. Hij maakt een raming, daarna maken wij een berekening en pas dan kan het dossier naar Brussel voor betaling.”

Geen ervaring en geen volk

“Bovendien hadden en hebben we problemen met de bezetting. Toen de eerste dossiers arriveerde­n, was onze expert al naar de gewestelij­ke dienst in Brussel. We hadden geen ervaring én geen volk. De nieuwe krachten moesten zich eerst inwerken. Bovendien raken de jobs moeilijk ingevuld.” De arrondisse­mentscoörd­inator wijst ook in de richting van de indieners van de dossiers. “Een op de drie onafgewerk­te dossiers zit in wacht, omdat er documenten ontbreken.” Wanneer alles afgewerkt raakt? “Als we snel volk vinden en niemand ziek valt, nog dit jaar. Anders 2019.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium