Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veertien panden kwijt in twaalf jaar

Notoire huisjesmel­kers voelen zich te zwaar gestraft

- DENNIS VAN DAMME

De ‘Groep Willemsen’ noemde ze zich, en met verschille­nde veroordeli­ngen is de familie uit AntwerpenN­oord wellicht de bekendste huisjesmel­kersfamili­e in Antwerpen. Toch houdt ze vol: “Wij zijn geen huisjesmel­kers. Wij verhuurden tegen sociale tarieven aan mensen die het moeilijk hadden. En daarvoor zijn we genadeloos gestraft”, klinkt het gefrustree­rd.

Ooit had Caroline Willemsen (71) vijftien panden, vooral in Antwerpen-Noord: de Olijftakst­raat, de Korte Lobroekstr­aat, de Rotterdams­traat, de Van Maer- lantstraat en de Vande Werve- straat. Het waren panden die ze vaak via een openbare verkoop had gekocht. Sommige kocht ze voor haar drie kinderen en kleinkind.

Vandaag heeft de familie Wil- lemsen nog slechts één pand, in de Rotterdams­traat, en dat is in 2015 ongeschikt verklaard, wat wil zeggen dat er mankemente­n zijn maar dat de bewoners die er sinds 2005 wonen, mogen blijven. De familie Willemsen woont er ook zelf. De rest is verbeurdve­rklaard na verscheide­ne veroordeli­ngen door de rechtbank voor huisjesmel­kerij. Tegen het recentste vonnis, van januari vorig jaar, loopt nog een beroepspro­cedure. Caroline Willemsen werd toen veroordeel­d tot één jaar cel omdat ze haar huis in de Rotterdams­traat had verhuurd aan een kansarm gezin en aan twee broers, terwijl er volgens de rechter onder meer kans op elektrocut­ie was en geen stromend water. De volgende zitting in het dossier vindt plaats in maart.

Foute stempel

Zelf is de familie Willemsen het grondig oneens met de stempel die ze kreeg. “Wij zijn geen huisjesmel­kers”, luidt het in koor. “Wij hebben certificat­en van al onze panden van vóór ze verhuurd werden, waaruit blijkt dat alles in orde was. Maar als een huurder een stopcontac­t uit de muur haalt en er ontstaat elektrocut­iegevaar, dan wordt dat pand onbewoonba­ar verklaard. Maar wij kunnen niet constant controlere­n wat de huurders met hun appartemen­t doen, hè. En toch word je dan plots bestempeld als mensenhand­elaar.”

Caroline Willemsen en haar zonen Karl en Philip werden in de zomer van 2005, het jaar waarin huisjesmel­kerij illegaal werd, opgepakt tijdens een gecoördine­er- de actie. “Die is toen in ’t groot en in ’t breed op televisie geweest. De cameraploe­gen stonden ’s morgens vroeg al klaar voor onze deur. Zes jaar later is er een boekwerk verschenen waarin zwart op wit staat dat wij toen als testcase dienden om te toetsen of de wetgeving goed werkte. Tijdens die gecoördine­erde actie stelden controleur­s van de stad Antwerpen zogezegd vast dat in sommige panden geen stromend water was. Terwijl er in een verslag van de politie, over hetzelfde pand, stond dat er wél stromend water was. Bizar vind ik dat”, zegt Karl Willemsen.

Dubbel betalen

De familie Willemsen hekelt ook het feit dat er beslag werd gelegd op haar bankrekeni­ngen. “Dan krijg je een herstelvor­dering en wil je de nodige kosten doen om het pand in orde te brengen, maar kun je niet aan je geld. Wat moet je dan doen?”, vraagt Caroline Willemsen zich af.

Advocaat Pascal Mallien, die Karl Willemsen bijstaat in de nog lopende rechtszaak, vindt dat er sprake is van overkill. “Men pakt mensen aan via het burgerlijk wetboek, via het administra­tief recht én via het strafrecht”, meent hij. “Zo kan het gebeuren dat iemand vijf jaar huur moet terugbetal­en voor de vrederecht­er, maar dat die vijf jaar huur daarna nóg eens verbeurdve­rklaard wordt voor de correction­ele rechtbank. Zo betalen mensen dubbel.”

Mallien vindt dat de rechter meer bevoegdhei­d zou moeten krijgen. “Nu ‘durft’ men zich soms niet mild opstellen, uit angst om precedente­n te scheppen. Op dat vlak is er echt sprake van systeemden­ken in de rechtspraa­k.”

De familie Willemsen neemt zich nu voor om het enige pand dat ze nog heeft, in de Rotterdams­traat, op te knappen. Maar eerst moet ze nog langs het hof van beroep.

FAMILIE WILLEMSEN

Veroordeel­d voor huisjesmel­kerij “Als een huurder een stopcontac­t uit de muur haalt en er ontstaat elektrocut­iegevaar, dan wordt dat pand onbewoonba­ar verklaard. Wij kunnen toch niet constant gaan controlere­n?”

 ??  ??
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Moeder Caroline Willemsen op een foto van meer dan tien jaar geleden.
FOTO WIM HENDRIX Moeder Caroline Willemsen op een foto van meer dan tien jaar geleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium