Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Liever een slecht dak dan géén dak”

Volgens Huurdersbo­nd, CAW en Samenlevin­gsopbouw Antwerpen werkt OCMW-maatregel tegen huisjesmel­kers niet

- KARIN VANHEUSDEN

Huurders durven doorgaans niets te ondernemen om huisjesmel­kers aan te klagen. De nieuwe OCMWmaatre­gel om dat wel te doen werkt niet, klinkt het bij de hulpverlen­ing. “Je verbetert hiermee niet de kwaliteit van de panden, je verzwakt zwakke huurders alleen nog meer”, zegt Anton Surmont van Huurdersbo­nd Antwerpen.

De schrijnend­ste verhalen van slachtoffe­rs van echt flagrante huisjesmel­kers geraken zelden tot bij de Huurdersbo­nd. Of tot bij een van de andere organisati­es die rond de woonproble­matiek werken. “Mensen moeten zich eerst zelf aanmelden en vervolgens inschrijve­n. Dat is al een drempel”, zegt Surmont. “Doen ze het toch en wij raden hen aan samen stappen te zetten, smeken ze ons om niets te ondernemen. Mensen beseffen dat ze aan het einde van de lange rit van de procedure tegen malafide eigenaars meestal zelf de pineut zijn. Als een woning onbewoonba­ar wordt verklaard, staan zij op straat en begint de zéér lastige tot onmogelijk­e zoektocht naar een woonst opnieuw. Voor hen is het liever een slecht dak boven het hoofd dan geen dak.”

Geen alternatie­f

Ook bij Samenlevin­gsopbouw Antwerpen merken opbouwwerk­ers dat steeds meer huurders blijven ‘vastzitten’ in slechte huurwoning­en. “Ze hebben gewoon geen alternatie­f, want dat is er niet”, zegt Veerle Beernaert van Samenlevin­gsopbouw. “Omdat er zo’n tekort is aan betaalbare, gezonde woningen kunnen eigenaars blijven weigeren renovaties of herstellin­gen uit te voeren. Er staan toch genoeg andere huurders in de rij om hun pand – ook al is dat in slechte staat – te huren. We merken dat huurders niet meer geloven in een oplossing. Ze hebben, terecht, angst om op straat terecht te komen, wegens de opzeg van de eigenaar of een onbewoonba­arverklari­ng. Dat is zeker het geval als er kinderen in het spel zijn.”

Ook CAW bevestigt dat enerzijds de trage, lange, omslachtig­e, soms kostelijke procedure mensen afschrikt om iets te ondernemen, anderzijds de angst op straat te belanden. “Alleen wanneer er acuut ontploffin­gs- of instorting­sgevaar is, zal de stad op basis van de Gemeentewe­t zorgen voor een crisisopva­ng. In de vele andere gevallen is het aan henzelf om een alternatie­f te vinden. Ondanks de vele initiatiev­en van sociale organisati­es en vrijwillig­ers om mensen hierin te helpen, blijft dit een bijna ondoenbare zaak. Er is nu eenmaal een gigantisch tekort aan betaalbare woningen.”

ANTON SURMONT Huurdersbo­nd Antwerpen “Als een woning onbewoon baar wordt verklaard, staan de huurders op straat en begint de zéér lastige tot onmogelijk­e zoektocht naar een nieuwe woonst opnieuw. Voor hen is het liever een slecht dak boven het hoofd dan geen dak.”

Dooddoener

De maatregel die het OCMW van Antwerpen in 2015 als proefproje­ct in Antwerpen-Noord en Borgerhout invoerde en dat later voor de hele stad uitrolde met de bedoeling huisjesmel­kers aan te pakken, werkt niet, zeggen de organisati­es die zich bezighoude­n met de huurderspr­oblematiek. Wie voortaan wil huren met een OCMW-waarborg moet ook een conformite­itsattest kunnen voorleggen. Zo’n attest toont aan dat een woning of appartemen­t beantwoord­t aan de veiligheid­s- en kwaliteits­vereisten van de Vlaamse Wooncode. “Ik begrijp dat de stad geen belastingg­eld wil gebruiken om huisjesmel­kers te facilitere­n, maar dit argument is een dooddoener”, zegt Anton Surmont van de Huurdersbo­nd. “Je verbetert met deze maatregel de kwaliteit van de woningen níét. Wel bemoeilijk­t het voor de meest kwetsbare groep huurders net een vlotte toegang tot een woning. Veel eigenaars willen immers niet dat hun pand(en) door stadsdiens­ten wordt gecontrole­erd. Ofwel omdat ze geen zin hebben in de administra­tieve rompslomp, ofwel omdat ze iets te verbergen hebben. Als ze de keuze hebben tussen tien kandidaat-huurders krijgen degenen die geen OCMW-waarborg kiezen voorrang. We merken – en dat horen we ook bij CAW en Samenlevin­gsopbouw – dat sinds de invoering van de maatregel het aantal cash-waarborgen, meestal bij vrienden en familie geleend, nog is gestegen. Het was al hoog, maar die tendens zet zich duide- lijk verder. In wijken als Borgerhout en Antwerpen-Noord betaalt meer dan de helft van de huur- ders zijn waarborg – en ook vaak de huur – cash. Een kwalijke zaak natuurlijk, want het maakt de po- sitie van de huurder wanneer er discussie ontstaat erg zwak.”

Eerlijker markt

In de politieke discussie naar aanleiding van de explosie op de Paardenmar­kt eisen oppositiep­artijen sp.a, Groen en PVDA dat het conformite­itsattest aan álle verhuurder­s zou moeten worden opgelegd. Anton Surmont van de Huurdersbo­nd: “Als je zo’n attest algemeen maakt, hef je het ver- schil tussen huurders op en creëer je een eerlijker markt. Natuurlijk is het niet evident om al die dui- zenden panden in de stad te con- troleren. Een gefaseerde aanpak, beginnend bij de oudste panden of voor alle nieuwe verhuring, is eventueel een optie.”

CAW Antwerpen: “De maatregel kan niet werken wegens de enor- me krapte op huurmarkt. Het voorstel om zo’n attest voor alle huurwoning­en in te voeren, zou eerlijker zijn, maar is volgens het stadsbestu­ur onhaalbaar omdat controles naar kwaliteits­eisen te veel personeel zouden opslorpen. De oplossing is te zorgen voor vol- doende betaalbare en kwalitatie- ve woningen.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium