Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil een doorloopti­jd van vier maanden per dossier”

Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) over aanpak huisjesmel­kerij

- (mf)

De stad heeft een achterstan­d in te halen, na de hervorming van de dienst toezicht, maar de ambities zijn groot, zegt burgemeest­er Bart De Wever.

“Huisjesmel­kerij is een kwaal die je constant moet bestrijden maar die je nooit helemaal zult kunnen uitroeien”, zegt Bart De Wever. “Het is op dat vlak te vergelijke­n met de drugsprobl­ematiek. We moeten huisjesmel­kers blijven opsporen en controlere­n. Die verhuurder­s hebben niet veel last van hun geweten. Zonder iets aan te vragen, delen ze huizen op in units waar ze dan grof geld voor vragen, vaak van asielzoeke­rs.”

De afgelopen drie weken werd de aanpak van huisjesmel­kerij vurig bediscussi­eerd in de Antwerpse politiek. “Het fundamente­le debat over woonkwalit­eit is daarbij verward met acute noodsituat­ies”, zegt De Wever. “In ons beleid tonen we ambitie om huisjesmel­kers te bestrijden. We hebben de bevoegdhei­d overgenome­n van Vlaanderen. Sindsdien is de doorloopti­jd verkort van 7,5 maanden naar 5,7 maanden per dossier. Dat kan nog beter. Ik wil de doorloopti­jd naar vier maanden krijgen.”

De Wever noemt ook het verhogen van de krotbelast­ing en het invoeren van de conformite­itsatteste­n bij het aanvragen van een OCMW-waarborg als maatregele­n in de strijd tegen huisjesmel­kerij. “De hervorming van het toezicht is er ook op gericht om meer en efficiënte­re controles te kunnen uitvoeren. Daarnaast verwacht ik dat we met het nieuwe focus-platform ook winst kunnen boeken door veel informatie online beschikbaa­r te hebben. Als je een bepaald pand aanklikt, zou je meteen real time de gegevens over de bewoners, eigenaar en controles moeten kunnen raadplegen.”

Op dit moment zitten er gemiddeld 56 dagen tussen het weigeren van een huurwaarbo­rg wegens een conformite­itsattest dat de eigenaar niet aflevert en een eerste controle van het pand. In het geval van de Paardenmar­kt was dat dus wel een stuk langer (vijf maanden).

“Van de niet-prioritair­e dossiers uit 2017 is minder dan de helft afgerond. Daar hebben we dus nog een gat te dichten.”

Gevaarlijk­e panden

Het stadsbestu­ur heeft geen zicht op het aantal ‘gevaarlijk­e panden’ in Antwerpen. “Dat verandert ook voortduren­d. Een pand kan een controle hebben gehad en de dag erna kan een levensgeva­arlijke situatie ontstaan. Als eigenaren of huurders bijvoorbee­ld gasleiding­en gaan aftakken, ontstaan er van het ene moment op het andere levensgeva­arlijke toestanden. Voor acute situaties is het niet de stad die moet ingrijpen, maar Eandis, de brandweer of de politie.”

 ?? FOTO BELGA ?? Bart De Wever bezoekt op 16 januari, een dag na de feiten, met koning Filip en premier Charles Michel de Paardenmar­kt.
FOTO BELGA Bart De Wever bezoekt op 16 januari, een dag na de feiten, met koning Filip en premier Charles Michel de Paardenmar­kt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium