Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij behoeden vluchtelin­gen voor huisjesmel­kers”

- (kvh) www.caritasint­ernationaa­l.be

“Vorig jaar hebben onze vrijwillig­ers tachtig mensen begeleid in hun zoektocht naar een woning”, zegt Joke Dillen van Housing Café. “En voor bijna allemaal is dat gelukt.”

Erkende vluchtelin­gen die op zoek zijn naar een eerste woonst kunnen elke maandagnam­iddag terecht in het Housing Café in Antwerpen, een initiatief van Caritas Internatio­naal. Een team van vrijwillig­ers gaat met hen een paar uur aan de slag om een geschikte woning te vinden. Ze gaan ook mee op huisbezoek en helpen eventueel bij de verhuis. Een begeleidin­g van een vluchtelin­g duurt gemiddeld twee tot drie maanden.

“Op één namiddag worden gemakkelij­k zestig tot tachtig telefoontj­es gedaan, voor een tiental vluchtelin­gen”, zegt Joke Dillen. “Soms leidt dat tot slechts één bezoekje ter plaatse, soms tot vijf. Ook online wordt druk gezocht. Onze aanpak werkt omdat de vrijwillig­er dikwijls deuren kan openen waarvoor de vluchtelin­g te onzeker, te verlegen of onwetend is.”

De vrijwillig­ers ondervinde­n vooral problemen wanneer huurders met een OCMW-waarborg willen huren of als hun inkomen niet hoog genoeg is. “Heel veel eigenaars hebben dat conformite­itsattest dat voor een OCMWwaarbo­rg vereist is niet en kiezen liever voor huurders die niet via het OCMW willen huren. Veel eigenaars verwachten ook dat je inkomen drie keer hoger moet zijn dan de huurprijs. Dit is een moeilijk punt omdat dit niet realistisc­h is voor mensen met een beperkt inkomen.”

De aanpak van het Housing Café voorkomt dat vluchtelin­gen in handen vallen van huisjesmel­kers. “Meestal kunnen ze aan de telefoon al inschatten of ze te maken hebben met een malafide eigenaar. Er gaat meteen een belletje rinkelen als de eigenaar bijvoorbee­ld voorstelt de waarborg cash te betalen om met het geld een renovatie uit te voeren. Ook maken onze vrijwillig­ers duidelijk hoe de Belgische woningmark­t in elkaar zit en wat je kunt verwachten van een woning. Mensen zijn soms zo wanhopig dat ze op eender welk aanbod zouden ingaan.”

 ?? FOTO RR ?? Een vrijwillig­er van Housing Café helpt enkele vluchtelin­gen in hun moeilijke zoektocht naar een huurwoning.
FOTO RR Een vrijwillig­er van Housing Café helpt enkele vluchtelin­gen in hun moeilijke zoektocht naar een huurwoning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium