Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geld consultati­e soms zelfde dag al terugbetaa­ld”

Huisartsen schakelen stapsgewij­s over op digitale doktersbri­efjes

- JAN STASSIJNS, MAAIKE FLOOR

Vanaf vandaag kunnen dokters overschake­len op elektronis­che doktersbri­efjes, die meteen worden doorgestuu­rd naar het ziekenfond­s of de apotheker. Alleen hebben veel dokters de software nog niet.

Dokter Hans Stoop uit Sint-Jobin-’t-Goor is een van de huisartsen die sinds half januari in het proefproje­ct is gestapt om al eAttesten te kunnen uitschrijv­en. “De patiënten zijn heel enthousias­t. Ze kunnen die briefjes niet meer kwijtraken, waardoor ze hun geld verliezen. Het digitale systeem werkt ook heel vlot. Twee dagen later is het geld al gestort. Sommige patiënten vertellen zelfs dat het geld diezelfde dag nog op hun rekening stond”, vertelt huisarts Hans Stoop.

Weinig problemen

Zelf is hij ook tevreden. “Ook voor ons is het minder administra­tie. Er zijn nog wel wat foutmeldin­gen en dan gebruik ik alsnog pen en papier. Voorlopig werkt het in 80% van de gevallen. Ik merk dat het aantal foutmeldin­gen al afneemt.”

Tot nu toe bestond het systeem van de elektronis­che doktersbri­efjes alleen voor mensen met een verhoogde tegemoetko­ming en chronisch zieken. Dokter Jos De Smedt, voorzitter van de huisartsen­vereniging Dijle en Netevallei, werkte daar al mee.

“Voor het nieuwe systeem hebben we de software nog niet. In eFact, het systeem voor de mensen met een derdebetal­ersregelin­g die alleen het remgeld hoeven te betalen, zaten wel wat fouten. “Tussen oktober 2017 en vandaag heb ik 21 geweigerde attesten. Ik moet uitpluizen wat er mis loopt en dan opnieuw proberen. Dat vraagt heel wat tijd. Maar als alles vlot verloopt, is het zeker een meerwaarde.”

Roel Van Giel van huisartsen­vereniging Domus Medica ziet ook de voordelen van het digitale systeem. “Ik verwacht dat het nog enkele maanden duurt voordat alle huisartsen de software hebben om het nieuwe systeem te kunnen gebruiken.” Zelf heeft hij die ook nog niet.

Digitalise­ring

Samia Sluys van CareConnec­t, een van de vier grote softwaresy­stemen, schat dat hun klanten eind februari met het nieuwe systeem kunnen werken. “We rollen het stapsgewij­s uit om de mutualitei­t en onze helpdesk niet te overbelast­en. Als alles vlot gaat, kan het zelfs sneller gebeuren.”

Het digitale doktersbri­efje werd drie jaar geleden al op de agenda gezet door minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) en is een onderdeel van het digitalise­ren van onze sociale zekerheid.

ROEL VAN GIEL Domus Medica “Het zal nog even duren voor alle huisartsen de software hebben.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Dokter Hans Stoop werkt al met digitale doktersbri­efjes.
FOTO KOEN FASSEUR Dokter Hans Stoop werkt al met digitale doktersbri­efjes.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium