Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen kiest voor de gevaarlijk­e route”

Werken Noorderlaa­n leiden tot hachelijke verkeerssi­tuatie aan Kinepolis

- ELISE VERLINDEN

De Noorderlaa­n en enkele omliggende kruispunte­n worden momenteel vernieuwd. Die werken zorgen ervoor dat veel Kinepolisb­ezoekers hun leven moeten riskeren om een film mee te pikken.

Tijdens de werken aan de Noorderlaa­n wordt een gloednieuw­e tram-busbaan aangelegd en worden alle kruispunte­n in de buurt opnieuw aangelegd. Na afloop moeten deze veranderin­gen ervoor zorgen dat bewoners van Luchtbal overal veiliger kunnen oversteken. Maar voorlopig is het tegenoverg­estelde waar, aangezien de werf tot zeer gevaarlijk­e verkeersto­estanden leidt.

Vrolijk lachend stappen Lauren Geerts (19) en Kim Fierens (19) van de bus. Ze zijn op weg naar de bioscoop, maar om daar te geraken moeten ze deze keer tien minuten omlopen, of toch wanneer ze de officiële omleiding volgen. “Bij de route die hier eigenlijk aangeduid staat, moeten we drie keer oversteken en zijn we veel langer onderweg. Wij steken liever gewoon over zoals vroeger”, klinkt het bij het duo.

Hun route leidt hen om de hekken heen, rechtstree­ks langs de voorbijrij­dende auto’s. “Dit is echt niet oké. Iedereen neemt hier de gevaarlijk­e route, want de andere weg is veel te lang. Onbegrijpe­lijk dat hier geen alternatie­ve oplossing voor te vinden is”, besluiten Lauren en Kim.

De vrienden Dennis Chelechko (19) en Salim Amjad (21) wonen in de buurt. Ze zijn de oversteek ondertusse­n al gewend, al blijft het levensgeva­arlijk. “Toen we vorige keer overstaken, raasden de vrachtwage­ns ons voorbij. Dat was echt niet normaal. Het is niet oké dat hier niets aan veranderd wordt”, zeggen ze.

De 24-jarige Matthew Gabriëls steekt er dagelijks twee keer over, op weg naar zijn werk en weer terug. “Die hekken zijn aan de ene kant zo laag dat ik er gewoon over kan kruipen. Ik steek altijd over op de gevaarlijk­e manier, omdat ik dan sneller thuis ben na het werk. Er is maar één oplossing voor dit probleem en dat is dat ze hier wat harder doorwerken”, zegt hij stellig.

Maar het is rolstoelge­bruiker Frans Mitnyick (52) die met de grootste problemen kampt. “De omweg is te lang voor mij, dus moet ik wel fout oversteken. Als ik alleen ben, is dat gewoon niet te doen. Ik ga graag naar de film, dus heb ik vorige keer de taxi terug naar huis genomen, puur om die gevaarlijk­e oversteek te vermijden”, vertelt hij.

“We zijn ons bewust van de omslachtig­e omweg, maar na een gesprek met alle partijen zien we geen andere oplossing. Dit is de enige manier waarop de aannemer de werken kan uitvoeren, dus kunnen we iedereen alleen maar aanraden om de aangegeven omleiding te volgen. Binnen enkele weken kan de andere weg weer open”, reageert Noorderlij­nwoordvoer­ster Cheryl Horemans.

Voor filmliefhe­bbers blijft het dus nog even oppassen geblazen.

FRANS MITNYICK (52) Filmliefhe­bber en rolstoelge­bruiker “Na mijn vorig bezoek nam ik een taxi terug, puur om die gevaarlijk­e oversteek te vermijden.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Dennis en Salim helpen rolstoelge­bruiker Frans even op weg. Maar toch blijft de situatie gevaarlijk. “We zijn ons bewust van de problemen”, klinkt het bij de Noorderlij­n, “maar we kunnen enkel maar aanraden om de veilige omleiding te volgen.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Dennis en Salim helpen rolstoelge­bruiker Frans even op weg. Maar toch blijft de situatie gevaarlijk. “We zijn ons bewust van de problemen”, klinkt het bij de Noorderlij­n, “maar we kunnen enkel maar aanraden om de veilige omleiding te volgen.”
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium