Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen zin meer in stereotype­n”

Scum Studios filmt eerste thriller/ horrorkort­film op verschille­nde locaties in ’t Stad

- ELIEN VAN WYNSBERGHE ‘Psycho Killer’ wordt op 15 maart om 19u gratis vertoond in De Roma. Special host is Salahdine Ibnou Kacemi van hiphopduo SLM. Als intermezzo is er standupcom­edy voorzien. Via Scum Studios op Facebook vindt u meer informatie.

Na een hoop stereotype­rende figuranten­rollen te hebben gespeeld, mocht het eens wat anders zijn voor Mohamed El Kasmi (30). En dus richtte hij afgelopen zomer met vriend Khalid El Hatri (33) productieh­uisje Scum Studios op. Op 15 maart presentere­n ze Psycho Killer, hun eerste kortfilm, in De Roma.

Psycho Killer, zo heet de allereerst­e creatie die het duo met Scum Studios midden maart de wereld inzet. stuurt. Een thriller/horrorkort­film die zich afspeelt op verschille­nde locaties in Antwerpen en een droom die uitkomt voor Mohamed El Kasmi. “De liefde voor film zit er al ingebakken sinds mijn tienerjare­n”, vertelt hij. “Maar de kleine rolletjes die ik mocht spelen, waren telkens heel stereotype­rend. Een boefje of een figurant in de gevangenis in

Witse, bijvoorbee­ld. Dat was niet wat ik wilde. Daarom schreef ik me op mijn 23ste in op het RITS in Brussel. Ik wilde er regie volgen, maar dat is er uiteindeli­jk niet van gekomen. Ik besliste om te trouwen en heb die droom toen even opzij gedat Toch is het idee om zelf met film aan de slag te gaan altijd in mij blijven borrelen.”

Wie of wat hem dan het nodige duwtje in de rug gaf? “Khalid”, lacht hij. “Hij is een goede vriend. In de fitness brainstorm­den we regelmatig over onze dromen. Op een bepaald moment hakten we de knoop door om ervoor te gaan. Het is belangrijk dat je de juiste persoon tegenkomt die je positief motiveert.”

Volledig op eigen houtje richtten de twee afgelopen zomer Scum Studios op. Een vzw waarbinnen ze zich engageren om samen te werken met jong, lokaal talent dat een hart voor film heeft. “Samen willen we de diverse maatschapp­ij waarin we leven op een positieve manier benaderen. Ons eerste project, Psycho Killer, stellen we op 15 maart voor in De Roma. Dat doen we tijdens Night of the Scum, een eerste editie waarvan we hopen een jaarlijks terugkeren­d evenement te kunnen maken”, vertelt hij. “Het is een horrorfilm waarvan ik zelf het script schreef tijdens de vakantie die ik met mijn gezin doorbracht in Spanje en Marokko.” Ook het regisseerw­erk namen de twee op zich. “Voor het acteerwerk deden we een oproep op sociale media. Daar kregen we onverwacht veel reactie op. Uiteindeli­jk hebben we een heel diverse crew kunnen samenstell­en.”

Liefdesdra­ma

De financieri­ng van het hele project – de realisatie van de kortfilm kostte zo’n 6.000 euro – wordt hopelijk een prefinanci­ering. “Maar eigenlijk draait het ons niet om het geld. Het evenement in de Roma is dan ook gratis. We willen gewoon er zo veel mogelijk volk op afkomt, zodat mensen Scum Studios leren kennen. We hebben Psycho

Killer gerealisee­rd zonder enige ervaring. Na de draaidagen waren we echt bekaf, maar het was een ongeloofli­jk fijne ervaring. Op dit ogenblik zijn we nog het laatste montagewer­k aan het verrichten. Heel spannend allemaal.”

En nu al blijft niet bij deze ene film. “We hebben al een nieuw project in de pijplijn zitten, een samenwerki­ng met Mohammed Ihkan, een regisseur die meegewerkt heeft aan een documentai­re in het kader van 50 jaar migratie. Hij heeft al zes jaar lang een script in zijn kast liggen: een liefdesdra­ma. Samen hebben we dat script verfijnd. We hopen het resultaat, de langspeelf­ilm Tarik, te kunnen vertonen tegen het einde van dit jaar”, zegt El Kasmi.

Daarnaast wil het ploegje met hun vzw vooral gepassione­erde filmliefhe­bbers samenbreng­en. “Mensen met dromen en ideeën mogen altijd bij ons komen aankloppen. Iedereen die als vrijwillig­er bij onze organisati­e betrokken is, krijgt de kans om zijn project te realiseren.”

 ?? FOTO'S RR ?? De opnames van ‘Psycho Killer’ zijn achter de rug. “Na de draaidagen waren we bekaf”, zegt Mohamed El Kasmi, “maar het was een ongeloofli­jk fijne ervaring.”
FOTO'S RR De opnames van ‘Psycho Killer’ zijn achter de rug. “Na de draaidagen waren we bekaf”, zegt Mohamed El Kasmi, “maar het was een ongeloofli­jk fijne ervaring.”
 ??  ?? ‘Psycho Killer’ wordt op 15 maart getoond in De Roma.
‘Psycho Killer’ wordt op 15 maart getoond in De Roma.
 ??  ?? Mohamed El Kasmi.
Mohamed El Kasmi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium