Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van het ene kasteel naar het andere

Familie Beerens zet Kattenhof voor bijna 5 miljoen euro te koop

- FOTO KRISTIN MATTHYSSEN KRISTIN MATTHYSSEN

De familie Beerens, bekend van de gelijknami­ge garage, verkoopt kasteel Kattenhof in ‘sGravenwez­el voor 4,950 miljoen euro. Het kan ook gehuurd worden. De familie kocht in 2015 kasteel Pulhof in Wijnegem van de provincie, en nu die restaurati­e klaar is, zijn ze naar hun nieuw landgoed verhuisd.

Kasteel Kattenhof staat al van begin vorig jaar te koop, maar sinds enkele weken staat er nu ook een groot bord langs de Sint-Jobsteenwe­g. Het kan niet alleen gekocht worden, maar ook andere formules zoals huurkoop of huur zijn mogelijk.

“Alles is bespreekba­ar, mits solvabilit­eit. Voor die huur moeten we wel echt de geschikte kandidaat vinden die bereid is het dertien hectare groot domein te onderhoude­n”, vertelt eigenaar Erwin Beerens, die er zestien jaar lang heel graag met zijn gezin heeft gewoond.

“In deze prijsklass­e, kom je vaak mensen tegen die ook graag enkele maanden per jaar in het buitenland vertoeven. Maar als je zo’n groot domein te onderhoude­n hebt, is dat niet evident. Wie zoiets koopt, moet dat eigenlijk als een levenswerk zien.”

Beerens kan uit ervaring spreken. In 2015 kocht hij er nog een levenswerk bij: kasteel Pulhof in Wijnegem. “Qua rust is het Kattenhof eigenlijk beter dan het Pulhof, want het Kattenhof ligt nog meer achterin de bossen. Maar wij hebben het Pulhof gekocht omdat het kasteel groter is en er zich nog meer bijgebouwe­n op het domein bevinden. Het biedt meer mogelijkhe­den voor ons gezin, om onze kinderen hier later ook met hun gezinnen te laten wonen. Familiaal was het Pulhof op langere termijn voor ons interessan­ter.”

“Het Pulhof heeft ook nog net een meer interessan­te geschieden­is dan het Kattenhof, waarvan de funderinge­n weliswaar ook teruggaan

Het Kattenhof, gezien aan de voorzijde. Het staat te koop voor bijna 5 miljoen euro. tot de vijftiende eeuw, maar de grootste verbouwing­en gebeurden in de negentiend­e eeuw. Alleen de kapel van het Kattenhof heeft nog de gotische bogen van vroeger.”

Het landgoed met veertien slaapkamer­s, een boom- en wijngaard en een grote druivenser­re, had begin vorige eeuw een beroemde bewoner. Baron Pierre de Caters (1875- 1944) was een fenomeen. Hij was de lieveling van zijn tante Mathilde, met als gevolg dat hij in 1901 haar kasteel Kattenhof in ’s-Gravenweze­l erfde.

Sprookjesk­asteel

Tante Mathilde liet haar lievelings­neef ook bijna haar hele fortuin na, zodat de jongeman al zijn dromen kon najagen.

De baron begon met auto- en speedbootr­aces, maar uiteindeli­jk kwam hij in de luchtvaart terecht. Op 29 oktober 1908 slaagde hij er als eerste Belg in om een korte vlucht te maken op zijn domein Kattenhof. Al is het woord ‘vlucht’ relatief. Met zijn Voisin-driedekker legde hij een afstand van achthonder­d meter af op een hoogte van 1,50 meter.

Vervolgens liet hij in Sint-Jobin-’t-Goor in de Bethaniënl­ei, waar momenteel het instituut voor bijzonder onderwijs Kristus Koning is, een vliegveld aanleggen. Daar werden de vliegmeeti­ngs georganise­erd. Er kwam ook een vliegschoo­l: Aviator.

Pierre de Caters was de eerste gebrevette­erde piloot in België. Hij heeft een grote koperen gedenkplaa­t in de luchthaven van Deurne.

“4,950 miljoen euro is natuurlijk een pak geld”, geeft Erwin Beerens toe. “Maar alleen al de waarde van de dertien hectare grond zit er niet ver af, in de wetenschap dat villagrond hier in ’s-Gravenweze­l tegenwoord­ig veel kost. Veel van de huidige villagrond­en hier in de omgeving behoorden vroeger trouwens tot het domein Kattenhof. Het domein omvat ook nog eigen bossen en weilanden. Paardenlie­fhebbers kunnen hier hun dieren houden.”

Als we er stoppen, oogt het Kattenhof onder de staalblauw­e winterluch­t als een sprookjesk­asteel. De Franstalig­e conciërge is de druivenran­ken in de wijngaard aan het snoeien. Eenden vliegen snaterend weg uit de halve slotgracht aan de achterzijd­e. Aan de tak van een oude veteraanbo­om – en zo staan er heel wat rond het kasteel – hangt een romantisch­e schommel. “U zou het hier binnen enkele weken eens moeten zien”, zegt de conciërge. “Dan staat het hier vol voorjaarsb­loemen.”

 ??  ??
 ?? FOTO W&F ?? Erwin Beerens.
FOTO W&F Erwin Beerens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium