Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezocht: 2.500 werkende Walen

- TOM LE BACQ

Vlaanderen wil vanaf nu elk jaar 2.500 Waalse werklozen naar onze bedrijven halen om er het personeels­tekort te helpen invullen. De nood is zó hoog dat Nederlands kunnen spreken geen voorwaarde (meer) is. “Dat leren ze wel eens ze hier aan het werk zijn”, zegt minister van Werk Philippe Muyters (NVA).

6,7% werklooshe­id is er nog in Vlaanderen en in sommige streken in West-Vlaanderen is dat nog minder dan 2%. Dat is krap. In Wallonië zijn er nog meer dan 13% werklozen. Dat is ruim.

Om het ene probleem met het andere op te lossen, hebben Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) en zijn Waalse tegenhange­r Pierre-Yves Jeholet (MR) een pact onderteken­d om meer Walen in Vlaanderen te laten werken. Het streefdoel wordt 2.500 per jaar. Op dit moment halen we hooguit 1.500.

Want Vlaanderen is niet bijster populair bij Waalse werknemers. Tussen 2008 en 2015 daalde het aantal Walen dat in een Vlaams bedrijf werkt van 68.000 naar 50.000, blijkt uit cijfers van de Forem, de Waalse tegenhange­r van de VDAB.

“Dat heeft deels te maken met de conjunctuu­r”, zegt Muyters. “Er waren door de crisis ook gewoon minder jobs beschikbaa­r. Maar sinds een jaar of twee is de omslag ingezet en groeit de economie. We hebben mensen nodig: in alle sectoren en in de hele streek langs de taalgrens.”

Taalbarriè­re

En de nood is zo hoog dat de taalvereis­ten versoepeld worden. Muyters vraagt de Vlaamse bedrijven om van kennis van het Nederlands geen voorwaarde meer te maken. “Anders sluiten ze een te grote groep potentiële kandidaten uit”, zegt hij.

“De bedoeling is dat de Waalse kandidaten al in dienst worden genomen en dan later een cursus Nederlands krijgen op de werkvloer. Zo’n cursus die beter is toegespits­t op hun werkervari­ngen is ook veel nuttiger dan een algemene taalopleid­ing. De VDAB zal die taalopleid­ing dan betalen”, zegt de minister.

“We zullen al blij zijn als ze komen”, zegt Bert Mons van Voka West-Vlaanderen, de provincie waar ze de krapte op de arbeidsmar­kt het hardst voelen. “Noord-Fransen vinden de afgelopen jaren bijvoorbee­ld wél al veel makkelijke­r de weg naar hier. Daar is de dwang ook wat groter: in Frankrijk is de werklooshe­idsuitkeri­ng in tijd beperkt. Hier in ons land is dat niet zo, en je ziet het verschil. In afwachting van grotere maatregele­n kan dit actieplan zeker al dienen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Philippe Muyters (NVA) en PierreYves Jeholet (MR) tekenden gisteren de overeenkom­st.
FOTO BELGA Philippe Muyters (NVA) en PierreYves Jeholet (MR) tekenden gisteren de overeenkom­st.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium