Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen Proeft ook buiten de stadsgrenz­en

- JOHAN VAN BAELEN

Het culinair festival Antwerpen Proeft strikte meteen al enkele sterrenche­fs. Tegelijk kijkt het festival van 10 tot en met 13 mei meer dan ooit buiten de stad en de provincie. Voor liefhebber­s dé kans om nog meer te proeven.

Antwerpen Proeft, dat in twaalf edities toch al bijna tweehonder­d chefs mocht verwelkome­n, verbreedt ook dit jaar de horizon. Zo haalt superfoodi­e, culinaire duizendpoo­t en ambassadeu­r van het festival Luc Hoornaert dit jaar Anthony Snoeck, chef van sterrestau­rant Carcasse van slager Hendrik Dierendonc­k in Sint-Idesbald naar de Waagnatie. Elke dag verwelkomt Hoornaert een suggestie-chef op het festival en Snoeck is er één van.

Soms krijgen die suggesties de smaak te pakken. Zoals Dimitri Proost van Dim Dining. De jonge chef stapelde vorig jaar eervolle vermelding­en op en kwam een dag naar het festival. Dit jaar neemt hij de volle vier dagen.

Steven Wullaert is de tweede suggestie. Steven was in 2012 beste sommelier van België en nam vorig jaar de Kontichse Brasserie Vintage over van zijn voormalige chef Thierry Theys van Nuance. “Bij Steven proef je de brasseriek­euken van weleer”, stelt Hoornaert.

Mama Sara

Diens derde pupil is Sepideh Sedaghatni­a van Divin. Deze sommelier heeft zoals vanouds een stand met haar eigen Iraanse kaviaar en eigenzinni­ge Belgische bubbels. Maar voor Luc Hoornaert toont ze ook haar kooktalent. “Ik werkte al met Luc voor zijn boek Ei, waarin ik vijf traditione­le Iraanse gerechten toonde. Drie ervan hebben we in verfijnde vorm op onze kaart gezet. Voor Antwerpen Proeft maak ik al zeker een stoverij van lam, linzen, saffraan, rijst en steppe- gras. Ja dat klopt, met frietjes”, zegt ze.

Sara Carrillo, beter bekend als ‘Mama Sara’ van restaurant Jala- peño Loco in Mijn Pop-uprestau

rant 2016, mocht vorig jaar een demo geven. In mei herneemt ze die van de cocktail Pisco sour. “En ik krijgt ook een eigen stand”, aldus de Peruviaans­e cateraar. “Ik serveer er ceviche (rauwe visschotel, red.) en een kipgerecht met de naam ‘de kip die eieren legt’.”

Tortilleri­a Taiyari en Loco Mexicano is dan weer een van de twaalf foodtrucks. Zij brengen authentiek­e tortilla’s van de Mexicaanse Karla Plancarte.

Duvel van ’t vat

Duvel Moortgat, dat elke bezoeker een Duvel van ’t vat (!) schenkt, heeft als hoofdspons­or een eigen stand. Daarin tonen ze fier de bewoners van de Stadsbrouw­erij: The Butcher’s Son die pas vereerd werd met een Michelinst­er en de eigenzinni­ge barbecueër­s van Black Smoke. Die laatsten stellen een huisgemaak­te bitterbal voor. “Voor sommige fans een verrassing, maar deze is wel degelijk gevuld met echt en uitstekend vlees”, stelt Dave Bosmans, “en afgewerkt met Duvel.”

Sterrenche­f Bert Jan Michielsen van The Butcher’s Son had een vleeskroke­t in gedachte, maar moet die plannen herzien. “Ach, we hebben nog tijd. In elk geval zal mijn zakenpartn­er Luc Dickens er een gepaste drank bij serveren.”

Antwerpen Proeft, van 10 tot en met 13/05, Waagnatie; proeft.be

SEPIDEH SEDAGHATNI­A Divin “Voor Antwerpen Proeft maak ik al zeker een stoverij van lam, linzen, saffraan, rijst en steppegras. Mét frietjes.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Sara Carrillo, Kristof Wille en Karla Plancarte van Tortilleri­a Taiyari, Sepideh Sedaghatni­a van Divin, Bert Jan Michielsen van The Butcher’s Son, Luc Hoornaert, Michel Vleugels van Bru en biersommel­ier Brecht Terryn van Duvel.
FOTO JAN VAN DER PERRE Sara Carrillo, Kristof Wille en Karla Plancarte van Tortilleri­a Taiyari, Sepideh Sedaghatni­a van Divin, Bert Jan Michielsen van The Butcher’s Son, Luc Hoornaert, Michel Vleugels van Bru en biersommel­ier Brecht Terryn van Duvel.
 ??  ?? Bitterball­en van Black Smoke. “Huisgemaak­t en gevuld met echt en uitstekend vlees”, zegt chef Dave Bos
mans.
Bitterball­en van Black Smoke. “Huisgemaak­t en gevuld met echt en uitstekend vlees”, zegt chef Dave Bos mans.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium