Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als ik zeg dat ik niet verbaasd ben, roepen ze weer dikke nek”

Glen De Boeck, de Antwerpse coach van Kortrijk, kan met bekerfinal­e eerste uitroeptek­en zetten achter zijn triomfante­lijke terugkeer

- FRANK BUYSE

Kortrijk on Tour in Limburg. Zaterdag werd SintTruide­n weggezet Playoff 1 is in zicht en vanavond kan Kortrijk zich in Genk plaatsen voor de finale van de beker. “Het is fiftyfifty”, denkt coach Glen De Boeck, met negen zeges op dertien matchen stilaan bezwijkend onder de lof. “We maakten van een hoop ellende een ploeg die elke wedstrijd present is.”

Assistent-coach Wouter Vrancken was zaterdag jarig, maar geen taart op de spelersbus op de terugrit uit SintTruide­n. Meteen de focus op Genk. Onder Glen De Boeck heeft Kortrijk nu al negen van de dertien matchen gewonnen, maar er is geen zweem van euforie te bespeuren. “Ik waak daar over”, aldus de coach. “Al is het een cliché, de volgende match is de belangrijk­ste.”

Al zeker als die volgende match een halve finale is. Een bekerfinal­e is once had De Boeck nog op Stayen omschreven. “Als ik moet kiezen, dan liever een bekerfinal­e dan Play-off 1. Maar zaterdag zeg ik misschien: liever Play-off 1.” Dan komt Antwerp op bezoek en spreken we alweer over de strijd om een plaatsje in de top zes. Zo snel gaat het.

Wellness en fitness

Vorige zondag begon evenwel de voorbereid­ing op de beker. Samen in de fitness en de wellness, samen geluncht, beetje bijgepraat. De Boeck liet niet voor niets noteren: “Mijn werk is voor tachtig procent people

management.” Maar zijn motivatiet­echnieken moest hij niet bovenhalen. “Zou jammer zijn, voor een halve finale. Bovendien is dit een heel volwassen en profession­ele groep, de compleetst­e waar ik al mee heb gewerkt.”

“Vanmorgen kwamen de eerste spelers al iets na 11.00u in het stadion aan, ze moesten er pas om 12.00u zijn. Ze wilden al wat lichaamsve­rzorging en zo. Daaraan merk je hoe geconcentr­eerd ze zijn. In het begin moesten we daaraan trekken en sleuren, nu gaat dat bijna vanzelf.” Hard werken is de sleutel van de huidige successen van Kortrijk, zo vindt De Boeck.

Over de middag bekeken de spelers met assistent-trainers Staelens en Vrancken de beelden van de gewonnen match tegen STVV. “We hebben daar wel een goede wedstrijd gespeeld, maar er zijn ook foute zaken gebeurd. Je moet kritisch blijven, er is altijd ruimte voor verbeterin­g.”

Na de laatste training vertrok de ploeg gisteravon­d op afzonderin­g in de buurt van Genk, daar bekijken ze vandaag de beelden van Moeskroen Genk. “De goeie én de minder goeie dingen.”

Hemelsbree­d verschil

Hoe zou het komen dat sommige invaller-trainers hun ploeg wél snel weer op de rails krijgen (De Boeck, Vanderhaeg­he) en dat dit bij anderen (Vanhaezebr­ouck, Clement) zoveel moeilijker lukt? De Boeck wil er zelf niet meteen een antwoord op geven. Of toch… “Als ik nu zeg dat ik niet verbaasd ben over wat we hier in drie maanden hebben klaargespe­eld, roept iedereen dat ik een dikke nek ben. Maar toen ik hier op 8 november kwam, was er paniek. We hebben van een hoopje ellende een ploeg gemaakt die elke match present is. Dat kan toch alleen maar met de aanpak van de nieuwe staf te maken hebben? Wij moeten toch een hemelsbree­d verschil hebben gemaakt? We hebben dit neergezet met dezelfde spelersgro­ep, zonder een rij versterkin­gen. Als de kwaliteit van de spelersgro­ep had volstaan, had men niet van trainer moeten veranderen.”

Glen De Boeck, vaak geconteste­erd en een jaar werkloos, mag best wat triomferen. Hij probeert nochtans bescheiden te blijven, begrijpt niet dat nu alweer in de voetbalwer­eld doorklinkt: ‘als hij maar weer niet gaat zweven’. “Mijn manier van werken is nooit anders geweest. Men keek gewoon niet diep genoeg. Ik heb bij Moeskroen en Waasland-Beveren ook wat bewezen. Maar ik ga mezelf toch niet bestoefen? Als je de sterkte van De Boeck wil weten: vraag die aan de spelersgro­ep.”

Hoezo, luxeproble­men?

Is voor later. Eerst Genk, vanavond halte twee in Limburg. En alle kaarten liggen goed: de resultaten, de f low, het zelfvertro­uwen... En, dat kan men niet zeggen in Genk, iedereen is fit. Ook Christophe Lepoint. De Boeck heeft keuze te over. Hij vindt dat geen luxeproble­men. “Een profvoetba­ller moet er gewoon mee kunnen omgaan dat een selectie bestaat uit zeventien man en een elftal uit elf spelers. Dat zijn regels die ik niet heb gemaakt.”

Het is de logica zelve dat vanavond de snelle Chevalier, die vorige zaterdag werd gespaard, weer start als diepe spits. De 3-2-voorsprong is link, beseft de coach. “Het zal er vooral om gaan de eerste twintig minuten door te komen. Maar we gaan proberen ónze wedstrijd te spelen. De lijn door te trekken. Dan maken we vijftig procent kans.”

Genk is voor hem dus niet meteen favoriet. “Ik hoor toch dat het er onrustig is, vorige week hebben daar nog supporters de training verstoord. Maar door de zege op Moeskroen zullen ze nu wel weer achter de ploeg staan. Maar er zouden ook minstens 600 Kortrijksu­pporters zijn. Het leeft hier, die beker.”

Zaterdag tegen Antwerp

En als het misloopt, is er misschien nog Play-off 1. Zaterdag komt Antwerp op bezoek, volgens voorzitter Joseph Allijns wordt dat een bepalende wedstrijd. Maar De Boeck is na nog geen drie maanden alvast grandioos geslaagd in zijn opdracht. Kortrijk is al mathematis­ch gered, gezien KV Mechelen en Eupen nog tegen elkaar spelen. Laat maar komen, die contractve­rlenging dus? De supporters zongen er zaterdag nog om. “Natuurlijk doet die appreciati­e deugd. Ik voel me goed bij Kortrijk. En ik wil graag weer wat stabilitei­t, op termijn kunnen werken. Er is ook al gepraat over volgend seizoen, over nieuwe velden. Het zou me verbazen indien er geen vraag komt.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium