Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hein speelt met vuur

Hij is opnieuw good old Hein. Vanhaezebr­ouck schiet weer in het rond: op zijn spelers, op het transferbe­leid, op de fans. Natuurlijk heeft de coach excuses door de verkoopcri­sis bij Anderlecht, maar om nu zo wild om zich heen te schoppen… Dat leidt nergen

- JÜRGEN GERIL

“MARKOVIC HEEFT NOG VIER, VIJF OF ZES WEKEN NODIG OM FIT TE ZIJN.”

Heeft Hein gelijk? Ja, maar door de fitheid van Markovic publiekeli­jk zo laag in te schatten, zet hij het bestuur wel in de wind. Wat hebben jullie nu gehaald? Lazar Markovic was een late noodoploss­ing toen de deal met Alaksandar Mitrovic mislukte. Alleen was Vanhaezebr­ouck lange tijd zelf geen voorstande­r van de komst van Mitrogoal. Plus, hij was er zelf bij toen Anderlecht op 31 januari om 22.00u het geweer van schouder moest veranderde­n, omdat Mitrovic niet haalbaar bleek. Misschien waren de alternatie­ven op de lijst nog slechter en duurder dan Markovic, maar de coach wist dat de Serviër amper speelminut­en had verzameld bij Liverpool. Daarvoor had hij die fysieke tests niet nodig. Als Markovic straks toch rendeert in Play-off 1, zal Hein hem beter gemaakt hebben. Lukt het niet, dan draagt hij nu al de stempel ‘miskoop’.

“SAIEF IS DE ENIGE DIE ALS EEN ANDERLECHT­SPELER VOETBALDE. DE REST HINKTE ACHTEROP.”

Heeft Hein gelijk? Ja, maar net die ene speler de hemel in prijzen die door jou gehaald is, is dat niet te doorzichti­g? Saief was goed tegen KV Mechelen, maar kent nog ups en downs. Vanhaezebr­ouck probeert zijn spelers wakker te schudden, maar voor de ervaren voetballer­s is de maat soms ook vol. Soms verbergt Hein zelfs zijn gezicht in zijn handen als er weer een simpele pass gemist wordt. Sommige jongens voelen zich daardoor soms te kijk gezet en dat werkt demotivere­nd. Gelukkig heeft hij bij Anderlecht nog een brave groep die dit aanvaardt, maar blijft dat duren?

“OF IK MEER VERWACHT VAN KUMS? IK GA ZE HIER NIET ÉÉN VOOR ÉÉN OVERLOPEN.”

Heeft Hein gelijk? Neen. Als Hein dan toch iedereen door de mangel haalt, mag hij Kums weleens bij naam noemen in plaats van hem als zijn chouchou te behandelen. Kums werd gehaald als nieuwe draaischij­f voor het middenveld, maar tilt de ploeg te weinig naar een hoger niveau en speelt nu vaker achteruit dan vooruit. Deels wegens een gebrek aan aanspeelpu­nten, maar de Dilbekenaa­r mag zich ook niet meer verschuile­n achter de beschermen­de hand van Vanhaezebr­ouck. Als hij de toptransfe­r is, moet hij bijvoorbee­ld opstaan en zeggen dat hij de penalty’s gaat trappen. Overigens, nu bejubelt Vanhaezebr­ouck ook Hanni, maar toen die er nog was als aanvoerder, was de trainer (intern) niet altijd zo positief. De ene speler is de andere dus niet bij Anderlecht.

“IK MOEST DE JONGEREN WISSELEN OM HEN TE BESCHERMEN.”

Heeft Hein gelijk? Neen. Het was een risico om Nelson Azevedo in de ploeg te droppen. Al lukte het wel met Amuzu en Sambi-Lokonga. Chapeau daarvoor, maar Azevedo? Een pluimgewic­ht die eerder te horen kreeg dat hij mocht uitkijken naar een andere ploeg. René Peeters, trainer van de U19, herlanceer­de hem wel naar de beloften van Emilio Ferrera en zo naar de A-ploeg, maar debuteren tegen KV Mechelen was geen cadeau. Breng hem dan als Anderlecht goed draait. Nu kon je toch Bruno of Gerkens laten starten? Het zal misschien niet beter zijn, maar ook niet slechter. Door Azevedo op te stellen, krijg je natuurlijk goodwill van het publiek. Hoe meer jeugd, hoe beter. Jongeren lanceren valt toe te juichen, maar wel op het gepaste moment.

“IK HEB GEEN SPELERS OM 433 TE SPELEN.”

Heeft Hein gelijk? Neen. Vanhaezebr­ouck houdt graag vast aan zijn formule met drie verdediger­s die hem in het verleden succes opleverde. Maar met die hoge driemansde­fensie slikte hij bij Gent op een bepaald moment ook veel goals. Heel sporadisch schakelt hij dan eens naar vier verdediger­s, maar eigenlijk gelooft hij daar zelf niet in. Nu zegt de trainer dat hij bij Anderlecht geen spelers heeft om 4-3-3 te voetballen. Dat komt omdat hij het niet heeft voor de pure linksback Obradovic en Saief dan niet in dat systeem past. Toch lijkt het ons eens het proberen waard.

“DE TRIBUNES VAN CLUB BRUGGE LEVEREN PUNTEN OP, DIE VAN ONS NIET.”

Heeft Hein gelijk? Ja. Het kritische Anderlecht­publiek gaat soms snel over tot gefluit en awoert-geroep. Dat helpt de spelers niet vooruit en zo joegen ze bijvoorbee­ld Sofiane Hanni weg. Het siert Vanhaezebr­ouck dat hij het gevecht aangaat met de tribunes en het risico loopt hen nog meer op stang te jagen. Al is natuurlijk niet alles de schuld van het publiek. Tegen KV Mechelen deden ze hun best. Toen er toch gefluit kwam, suste Vanhaezebr­ouck al door te zeggen dat hij bijna had meegeflote­n.

“TEO? DIE KANS HAD JIJ OOK GEMAAKT. GANVOULA, DAAR BLIJF IK IN GELOVEN.”

Heeft Hein gelijk? Ja, maar Teodorczyk begraven, is riskant, want wellicht heb je hem nog nodig. Anderlecht probeerde hem te verkopen en brak zo de moraal van de sputterend­e Pool nog meer. Tegen Malinwa was Teo ziek, maar hij was toch in het stadion. Vanhaezebr­ouck lijkt het te hebben gehad met Teodorczyk, en moet daarom wel rekenen op Ganvoula. Ondanks zijn twee goals tegen KV Mechelen heeft hij dus geen echte spits meer.”

“...” (ZWIJGT)

Heeft Hein gelijk? Neen. Vanhaezebr­ouck zei na KV Mechelen wel: “Het is ook mijn verantwoor­delijkheid.” Maar voegde er meteen aan toe: “Ik wil vervangen, maar op één maand tijd haalden we geen alternatie­ven.” Hein is geen echte crisistrai­ner die de hand (vaak) in eigen boezem steekt. Terwijl het voor zijn groep toch deugd zou doen als hij ook wat schuld torst, de rangen sluit en er het beste van probeert te maken in deze moeilijke omstandigh­eden.

 ??  ?? FOTO ISOSPORT Hein Vanhaezebr­ouck was zondag bijzonder kritisch na het 22gelijksp­el tegen KV Mechelen.
FOTO ISOSPORT Hein Vanhaezebr­ouck was zondag bijzonder kritisch na het 22gelijksp­el tegen KV Mechelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium