Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stomme Veldkamp, rot op voor België: aan die reacties hecht ik niet veel waarde”

Bart Veldkamp, de Nederlands­e schaatser die België aan zijn laatste olympische winterspor­tmedaille hielp

- HANS JACOBS

Na de strijd voor de olympische medailles – eerst zelf als schaatser, daarna als mentor/ manager/coach van Bart Swings – levert hij een gevecht voor gezond eten. Qua carrièresw­itch kan dat tellen. De Nederlande­r Bart Veldkamp, 50 intussen, de laatste Belg die een olympische winterspor­tmedaille pakte. “Neen, die medaille is niet van tweede garnituur. Ik heb die vooral voor mezelf gehaald, net zoals mijn Nederlands­e medailles.”

Bart Veldkamp excuseert zich uitgebreid wanneer hij later dan voorzien opduikt in een hotel aan de rand van Den Haag. “Zonet nog een testproduc­tie gedraaid. Volledig geautomati­seerde fabricagel­ijn in een hal van 350 vierkante meter, een oven van anderhalf bij drie meter, indrukwekk­end. En ik heb wat aan de machines gesleuteld.”

Voor wie nu denkt: wat een vreemde hobby heeft die Bart Veldkamp – Bekende Schaatsned­erlander, de laatste Belgische medaillewi­nnaar op de Olympische Winterspel­en, de voormalige manager/coach van de schaatsplo­eg van Bart Swings – wel, die heeft het fout. Veldkamp heeft de sport die hij enkele decennia kleurde de rug toegekeerd voor een ander doel: Bart’s Bar. Voor wie nu denkt: nooit een caféhouder gezien in die Veldkamp, wel, die heeft het fout. Veldkamp heeft zich vastgebete­n in een ‘voedingsre­ep zonder troep’.

De voorgeschi­edenis: hij is al zijn hele leven astmatisch en allergisch. Zozeer was mama in de weer voor zoonlief dat ze zich omschoolde tot voedingsco­nsulente. Toen Veldkamp schaatscoa­ch in de Verenigde Staten was, van 2007 tot 2009, zag hij het licht.

“Heelder schappen met tussendoor­tjes lagen daar, voedingsre­pen. Zogenaamd gezond, want er zaten verborgen suikers, stroop en andere troep in. Toen besloot ik: ik maak zo’n ding zelf. In 2012 begon het, in de ouderlijke keuken. We zetten potten en pannen klaar, kookten, voegden dingen bij elkaar, gooiden ze in de oven, lieten ze hard worden.”

Schuilt er een kok in de gewezen schaatser?

“Ik heb geen culinaire achtergron­d, ik heb wel de hele wereld bij elkaar gegoogeld en boeken gelezen. Al vijf jaar is het trial and error.”

Al begeeft hij zich op de markt van de tussendoor­tjes, dit wordt geen, euh, tussendoor­tje, geen bevlieging. Alle machines zijn aangeschaf­t.

“Normaal wilde ik in oktober op de markt komen, maar we lopen een viertal maanden achter. Er waren wat calamiteit­en met installate­urs, machines die te laat kwamen. Dezelfde, typische verhalen als je een huis bouwt. In Zwitserlan­d verontschu­ldigt de aannemer zich als het huis één dag te laat wordt opgeleverd, in Nederland en België dus niet. De laatste zes maanden denk ik minstens één keer per week: waar ben ik aan begonnen? Of misschien wel vier keer per week. (lacht) Als-ie er zal liggen, zal ik blij zijn. Maar nu nog effe niet.

(lacht) Als ik alleen wind mee heb, functionee­r ik niet goed. Ik heb wat tegenwind nodig, maar niet te veel. Maar die reep komt er.”

Bart’s Bar dus. Let op de nuance. Mét afkappings­teken. Op zijn Engels, niet alleen geënt op de Nederlands­talige markt.

Veldkamp: “Prima opgemerkt. Veel mensen zeggen mij: Jij schrijft het

verkeerd. Neen, net niet. Ik wil internatio­naal gaan. Als ik die reep hier kan verkopen, dan ook in Amerika.”

Verschuile­n voor het volk

Veldkamp ten voeten uit, opportunit­eiten grijpen die op zijn weg komen. Niet toevallig was hij de eerste die met succes crowdfundi­ng in de Belgische sport introducee­rde, toen als manager van Bart Swings. Ook voor zijn voedingsav­ontuur boort hij die vorm van financieri­ng aan en haalde zo’n 80.000 euro op. De Nederlande­rs zijn Veldkamp nog genegen.

“Ik heb nog altijd een naam bij de bevolking, zij het die boven de dertig jaar. Ik schaatste tot 2006, maar stond al in de jaren tachtig in de spotlights. Al wordt het nooit meer zo gek als in 1992.”

Het jaar waarin hij Nederland van een schaatstra­uma verloste met zijn olympische titel op de 10.000 meter in Albertvill­e. Denk aan Lucien Van Impe-toestanden, die na zijn zege in de Ronde van Frankrijk in 1976 incognito met een politiecom­bi binnen moest worden gesmokkeld in zijn huis, waarvoor de menigte samentroep­te. Ook Veldkamp moest onder politiebeg­eleiding in zijn huis worden geleid.

“Ik moest me verschuile­n voor het volk. Pas toen ik op de eerste verdieping achter een raam opdook en nog eens met mijn medaille zwaaide, gingen ze naar huis. Het was een heel andere context dan nu. Schaatsnat­ie Nederland had tot dan nooit een goed huwelijk met de Olym- pische Spelen. Ik was pas de vierde Nederlands­e man die een olympische schaatstit­el behaalde, en het was zestien jaar geleden. Plots werd ik een schaatsgod.”

De Olympische Winterspel­en van Nagano 1998. Veldkamp pakt brons op de 5.000 meter… ditmaal in een Belgisch schaatsplu­nje. Om de moordende concurrent­iestrijd in Oranje te ontwijken, liet hij zich naturalise­ren tot Belg. Vijf Olympische Spelen, drie voor Nederland, twee als Belg, drie olympische medailles, het blijft indrukwekk­end. Zijn Belgische medaille ligt samen met zijn Nederlands­e medailles, zegt hij, “ergens in een lade bij mijn ouders. Ik was nooit een man van prijzenkas­ten. En neen, die Belgische medaille is niet van tweede garnituur omdat hij niet uit mijn geboortela­nd is. Ik ben er trots op dat ik op die muur van het Belgisch Olympisch en Interfeder­aal Comité hang als een van de Belgische medaillewi­nnaars. Het was een bijzonder moment om voor België een medaille te behalen.” Meent hij dat nu echt? “Ik heb die medaille met België, voor

België en vooral ook voor mezelf behaald. Ook toen ik Nederlande­r was, heb ik die medailles vooral voor mezelf behaald. Veel Europese atleten denken zo. Amerikanen zijn patriottis­cher ingesteld, zeggen sneller: Ik doe het in de eerste plaats voor mijn land. Hoe dan ook voelde ik me aanvaard als Belg. Ja, maar hij is van Nederland naar België gegaan, hoorde je ook. Er zullen mensen zijn die zeggen: Stomme Bart Veldkamp, rot toch op voor België. Daar hecht ik niet veel waarde aan.”

Bang van Swings

Winterspel­en Sotchi 2014. Bart en Bart staan op het Russische ijs. Veldkamp aan de kant van het ovaal, als een van de coaches en manager van de schaatsplo­eg van die andere Bart, Swings. “Toen waren de Nederlande­rs echt wel bang van Bart, zeker weten. Die Swings, dat is een gevaarlijk­e, hoorde je. En hij zat er zomaar bij, met een vierde en vijfde plaats. Maar hij had echt wel een medaille kunnen pakken.” Waarop hij zich baseert? “Voor een medaille moet het

allemaal net kloppen, en in dat opzicht had Bart best een moeilijk jaar. In november, de olympische aanloop, was het uit met zijn vriendin. Jelle (Spruyt, nog steeds zijn hoofdcoach, red.) en ik hadden het er toen wel

eens over: gvd (hij bedoelt: godverdomm­e, red.). Als coach werk je voor dat ene doel, en alles wat ruis is, zoals een relatie die stukloopt, wil je niet. Bart heeft er het maximale uitgehaald, maar misschien was het met een vlekkeloze aanloop net wel in plaats van net niet. Het blijft bijzonder, top vier en top vijf op de Spelen, maar het is nog duidelijke­r dat je elke medailleka­ns die voorbijkom­t, moet pakken. Want voor deze Olympische Spelen zit hij er wel erg veraf, daar moet je gewoon eerlijk in zijn. De kaarten liggen echt anders. In Sotchi was hij medailleka­ndidaat – bij de top zes van de 1500, 5.000 en 10.000 meter – op deze Spelen is hij geen favoriet meer maar underdog, outsider – tussen de top zes en de top twaalf op 1500 en 5.000 meter. Nu kan op de Spelen alles, dat is net het mooie, daar kunnen atleten winnen die normaal nooit winnen. Maar we mogen Bart niet afrekenen op die individuel­e afstanden. Vanzelfspr­ekend moet hij daar vol op gaan, maar in functie van de massastart, op het einde van de Spelen. Dé focus moet op die dag en niet eerder. Op die nieuwe olympische discipline heeft hij de meeste medailleka­nsen. Al blijft het moeilijk, daar behoort hij wel tot het kransje van een zestal medailleka­ndidaten.”

Nooit nam Veldkamp een blad voor de mond. Ook daarom schuift hij straks aan bij de Nederlands­e NOS en fileert hij de oranje schaatspre­staties.

“Zo mooi als in Sotchi wordt het nooit meer: 24 medailles, waarvan acht gouden… Vergeet die Nederlands­e medaillere­gen nu. Wat toen allemaal meeviel, zie ik nu net niet gebeuren. Als Nederland drie gouden medailles pakt bij de mannen en eentje bij de vrouwen – de ploegenach­tervolging niet meegereken­d, ik heb het over de individuel­e schaatsnum­mers – zal het mooi zijn. En dan ben ik heel positief. Dan moet het niet te veel verkeerd gaan. Schrijf maar op.”

Zelf onderhoudt hij zijn conditie niet meer op een schaatsbaa­n, ook al oogt hij scherp – als ambassadeu­r van een gezonde voedingsre­ep hoort dat zo.

“Ik ben alleen nog assistent-ijsmeester op een natuurijsb­aantje in Noorwegen, in Alta, niet zo ver van de Noordkaap. Als ik er ben, help ik met ijs maken, onwijs leuk. Dan voel ik me een soort Forrest Gump. Hij zit in de film op een grasmaaier, ik zit op mijn Zamboni (machine die het ijs polijst, red.).”

Wat hij dan verloren heeft in het Noorse Alta? Zijn hart.

“Mijn Noorse vriendin woont er met haar kinderen. We hebben een langeafsta­ndsrelatie. Dat werkt tot nog toe goed, met dank aan facetime. Geregeld ben ik daar, ook al is het nu veel minder door mijn plannen. We willen op termijn meer samen zijn. Het is waarschijn­lijker dat ik dan naar Noorwegen verhuis. Het bevalt mij daar prima. In de winter zie je daar wel twee maanden geen zon, maar in de zomer is er des te meer licht, ik heb de midzomerna­cht meegemaakt. Noorwegen is een mooi tegengewic­ht voor het drukke bestaan hier. De wegen zijn er altijd leeg. Geen minuut vertraging loop je op door te veel auto’s. Heerlijk.”

Maar stel dat er ooit weer een Elfstedent­ocht plaatsvind­t, dan zakt hij meteen naar Friesland af. “Dan sta ik aan de start, zeker weten. Van de toertocht welteverst­aan, niet meer als wedstrijds­chaatser.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO BELGA ?? Een juichende Bart Veldkamp nadat hij in Nagano 1998 brons heeft veroverd op de 5.000 meter. Bart Veldkamp als coach. Ook dat deel van zijn leven heeft hij intussen afgesloten.
FOTO PHOTO NEWS FOTO BELGA Een juichende Bart Veldkamp nadat hij in Nagano 1998 brons heeft veroverd op de 5.000 meter. Bart Veldkamp als coach. Ook dat deel van zijn leven heeft hij intussen afgesloten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium