Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zou nog eens heel graag een WK rijden”

Na vlekkeloze voorbereid­ing mikt Serge Pauwels op Yorkshire, Tour en WK

- KERSTEN STEURBAUT

Serge Pauwels trapte vorige week in Valencia zijn seizoen op gang. De naar de kust uitgeweken Edegemnaar mikt na een vlekkeloze winter op de Tour of Yorkshire en de Ronde van Frankrijk. Ook op het WK zou hij er graag nog eens bijzijn.

Zonder zorgen is Serge Pauwels aan het nieuwe wielerjaar begonnen. Twee stages in het Spaanse Calpe verliepen zoals gepland, de eerste wedstrijd van het seizoen de Ronde van Valencia - was goed om het aantal kilometers in de benen op te krikken en de intensitei­t te verhogen. Toch één minpuntje: de ploegentij­drit van Benitatxel­l naar Calpe viel letterlijk in het water.

“We hadden ons als ploeg op die wedstrijd gefocust”, aldus Pauwels. “We waren zelfs een paar dagen vroeger naar Spanje afgezakt om wat extra te trainen. Die rit ging voor de ploeg dan ook een belangrijk­e test worden.”

Zonder schade de finish bereiken was nu het enige doel.

“Jammer. Zo’n ploegentij­drit is belangrijk voor de status van de ploeg en de beste manier om dat te trainen is in wedstrijdv­erband. Dat is nu niet gelukt, maar het had geen zin om onnodige risico’s te nemen.”

In de Tour ziet Pauwels het wel goed komen.

“Daar kunnen we rekenen op jongens als Cummings, Boasson Hagen, Eisel en Cavendish. Dat zijn toch jongens met een grote motor.” Pauwels start volgende week in de Ronde van Algarve en werkt daarna via Parijs-Nice naar de Waalse klassieker­s toe. In de Tour of Yorkshire probeert hij zijn titel te verdedigen.

“De aanloop is belangrijk om het koersritme te absorberen en wat gewicht te verliezen. De Tour of Yorkshire is dit jaar een doel op zich. Na de overwinnin­g van vorig jaar wil ik met ambitie aan de start staan.”

In vergelijki­ng met vorig jaar duurt de wedstrijd een dag langer.

“Er staan twee lastige ritten, waarvan eentje met een aankomst bergop, op het programma. Ploegmaat Scott Thwaites woont in Yorkshire en heeft me al wat informatie gegeven. De hellingen zijn vergelijkb­aar met de beklimming­en die ik daar al heb gedaan. Ook dit jaar moet het dus een wedstrijd zijn die me goed moet liggen.”

Na de Tour, het doel van elk jaar, hoopt Pauwels op een selectie voor het WK in Innsbruck. In twaalf seizoenen als prof was hij er slechts één keer bij, in 2013 in Firenze.

“Ik krijg niet vaak een kans om zo’n lastig WK te rijden. Ik zou er dan ook heel graag bij zijn. Al is het maar om die jonge klimtalent­en een beetje te gidsen. Dat zou al heel leuk zijn.”

 ?? FOTO AFP ?? Serge Pauwels vorig seizoen aan het werk in het Criterium du Dauphine. Vorig jaar won Pauwels de Tour of Yorkshire. “Dat is nu een doel op zich”, zegt Pauwels.
FOTO AFP Serge Pauwels vorig seizoen aan het werk in het Criterium du Dauphine. Vorig jaar won Pauwels de Tour of Yorkshire. “Dat is nu een doel op zich”, zegt Pauwels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium