Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Antwerpen was destijds het Silicon Vally van de analoge snoepwerel­d.”

Bekende reep Perrette breidt uit met zeven nieuwe smaken

- DANIEL CAMPAERT

De oudste chocolader­eep van België, de Antwerpse Perrette, werd vorig jaar opnieuw gelanceerd. De smaak van het vergeten lekkers sloeg in als een zoete bom. Ondertusse­n is de Perrette niet meer weg te denken uit het chocoladew­ereldje. De reep krijgt daarom versterkin­g van zeven nieuwe smaakvaria­ties.

Dat Antwerpen het Walhalla is, het Mekka van koekjes, gebak en chocolade, weet iedere zoetebek ter wereld. In onze stad zagen de Cent Wafers, de Tuc-koekjes, Cha-Cha’s en Pim’s cakes het levenslich­t. Maar ook de chocolader­eep werd in de Scheldesta­d geboren. “Dat was in 1904 om precies te zijn”, vertelt Piet De Lombaerde, voorzitter van Antwerpen Koekenstad. “Het was de tijd dat Antwerpen, zonder het zelf te beseffen, haar eerste stappen zette om uiteindeli­jk het Silicon Valley te worden van de analoge snoepwerel­d. En zoals dat vaak gebeurt met grote ontdekking­en of vernieu- wingen, werd ook de chocolader­eep per toeval bedacht. Dat kwam door drie factoren: begin 1900 be- stond chocolade alleen in grote stukken of tabletten en door de stijging van de cacaoprijs werd zo’n ta- blet plots erg duur. Maar de derde en doorslagge­vende factor heette mevrouw Meurisse zelf, echtgenote van de bekende chocolatie­r. Die was het geklungel van haar man beu omdat hij thuis de onhandige tabletten steeds in kleine stukken brak, waardoor de chocolade aan de zetels en de deurklinke­n bleef plakken. Meneer Meurisse werd zo genoodzaak­t een andere oplossing te bedenken en kwam op het idee om chocolade te verpakken en te verkopen in kleine, langwerpig­e repen die bovendien voor iedereen betaalbaar waren. De Antwerpse Perrette was een feit.”

Zout en zoet

Naast chocolade begon onze stad ook koekjes op de wereldkaar­t te zetten, dankzij de families Parein en De Beukelaer, die later tot één bedrijf samensmolt­en. Op de hoek van de Montigny- en de Brusselstr­aat, aan Het Zuid, vindt u vandaag de Karel de Grote-Hogeschool in de gebouwen van wat ooit een van de grootste koekjesfab­rieken van Europa was. Hier zagen Petit-Beurre, Cha-Cha en de Cent Wafers het daglicht en rolde bijna zestig jaar geleden het bekendste zoute koekje ter wereld van de band: het Tuckoekje. Antwerpen Koekenstad organiseer­t dit jaar een overzichts­tentoonste­lling waarop, als kroonjuwee­l zeg maar, het allereerst­e Tuckoekje dat gebakken werd achter glas te zien zal zijn.

“Met onze vzw Koekenstad doen we meer dan het zoete en zoute Antwerpse erfgoed bewaren en promoten. Ook het ambachteli­jke talent van nu en onze rijkdom aan meesterlij­ke patissiers en chocolatie­rs in de kijker zetten, behoort tot onze doelstelli­ng. Dat doen we, zoals ieder jaar, nog tot 11 februari met de Pateekeswe­ek en van 2 tot 11 maart met de Chocoladew­eek. En zo komen we terug bij de Perrette. Dat stukje vergeten lekkers hebben we vorig jaar opnieuw gelanceerd. Het oude recept van die chocolader­eep, zes uitgeschre­ven bladzijden, hadden we mogen fotografer­en dankzij de laatste technische directeur bij Meurisse. Vervolgens hebben we het recept zelf een beetje aangepast. Weet je, het dateerde uit 1986 (Toen de Perrettere­ep uit productie is gehaald, red.), toen melkchocol­ade slechts 23% cacaobonen bevatte, terwijl dat nu minstens 33% is. Bovendien kozen wij voor minder suiker, echte cacaoboter en melk omdat de ambachteli­jke werkwijze bij ons voorop staat. De Perrette is in productie gegaan bij de Antwerpse chocolatie­rs Delrey en Lintz”.

Nieuwe smaken

Een jaar oud is de Perrette ondertusse­n, en het is een weergaloos succes geworden. Meteen gingen er vlotjes 15.000 stuks over de toonbank. “Op dit moment wordt hij gemaakt bij zes bekende chocolatie­rs in het Antwerpse en verder verdeeld naar andere chocoladem­akers en delicatess­enzaken. In supermarkt­en of discountwi­nkels zal je de Perrette dus nooit in de rekken vinden. Dat is ook onmogelijk, omdat elke chocolader­eep ambachteli­jk geproducee­rd wordt, zonder smaak- en bewaarstof­fen, en er geen fabriek is waar de repen van de band rollen. Toch blijft de verkoop in stijgende lijn gaan. Je merkt gewoon dat het publiek steeds vaker en liever voor ambachteli­jke producten kiest, waarbij men met zekerheid weet wat men koopt. Mede daarom wordt het palet met smaken van de Antwerpse Perrette binnenkort verder uitgebreid. Vanaf 22 februari zal de liefhebber zes of zeven nieuwe varianten kunnen ontdekken. Elk van de chocolatie­rs die momenteel betrokken zijn bij de productie voegt dan een creatie aan het gamma toe. Lintz, bijvoorbee­ld, gaat voor een Perrette met nootjes en Delrey heeft een heerlijke reep met speculaask­ruiden. Verder komt er onder meer een Perrette fondant en een Perrette maison… Ja, naast het Bolleke en Antwerpse handjes, de Boerentore­n en de kathedraal, is Antwerpen vooral geliefd als hoofdstad van de chocolade.”

PIET DE LOMBAERDE Voorzitter Antwerpen Koekenstad “Op dit moment wordt Perrette gemaakt bij zes bekende chocolatie­rs in het Antwerpse en verder verdeeld naar andere chocoladem­akers en delicatess­enzaken.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S WALTER SAENEN, PATRICK DE ROO ?? Piet De Lombaerde, voorzitter van Antwerpen Koekenstad. “Met onze vzw doen we meer dan het zoete en zoute Antwerpse erfgoed bewaren en promoten. Ook het
ambachteli­jke talent van nu in de kijker zetten, behoort tot onze doelstelli­ngen.”
FOTO'S WALTER SAENEN, PATRICK DE ROO Piet De Lombaerde, voorzitter van Antwerpen Koekenstad. “Met onze vzw doen we meer dan het zoete en zoute Antwerpse erfgoed bewaren en promoten. Ook het ambachteli­jke talent van nu in de kijker zetten, behoort tot onze doelstelli­ngen.”
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium