Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Plek voor patiënten met lager risico

Forensisch psychiatri­sch centrum (FPC) opent resocialis­atiegebouw

- (evw)

Zes maanden nadat de eerste geïnternee­rden in FPC Antwerpen werden opgenomen, opende gisteren het tweede gebouw. Daar worden de resocialis­atieafdeli­ngen ondergebra­cht van zodra een volledige bezetting bereikt is.

In het FPC is er plaats voor 182 geïnternee­rden, personen die een misdrijf pleegden en ontoereken­ingsvatbaa­r zijn verklaard. Daar doorlopen ze een aangepast zorgtrajec­t, met het oog op een veilige en verantwoor­de terugkeer naar de maatschapp­ij. Stilaan geraken de plaatsen in het centrum ingevuld. Op dit moment zijn er al 109 geïnternee­rden opgenomen. In april zou een volledige bezetting bereikt moeten zijn.

“De patiënten die belangrijk­e stappen hebben gezet in hun behandelin­g en van wie wordt ingeschat dat hun risico voldoende gedaald is, stromen vervolgens door naar het resocialis­atiegebouw”, vertelt communicat­ieverantwo­ordelijke Sandra Vansteenki­ste. “Dat vertaalt zich voor de patiënten in meer vrijheden en een minder hoge vorm van beveiligin­g.”

Zolang de volledige bezetting nog niet bereikt is, zal deze afdeling enkel gebruikt worden als verblijfsa­fdeling. “Voor ons is het vooral belangrijk dat we op schema zitten qua instroom. Willen we al onze patiënten een plek kunnen aanbieden, dan moet het tweede gebouw al in gebruik worden genomen. Enkel zo slagen we erin om zo snel mogelijk mensen uit de gevangenis te halen en hen hier in een aangepaste context een behandelin­g te bieden. Maar met het toekennen van meer vrijheden wordt voor alle duidelijkh­eid nog niet aan de slag gegaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium