Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Donkere schaduw over Ruta del Sol

UCI wil het niet, peloton wil het niet, maar Chris Froome begint ondanks dopingdrei­ging gewoon aan seizoen

-

De UCI wil het niet, het peloton wil het niet, maar Chris Froome start volgende week toch gewoon in de Ruta del Sol (1418 februari). Dat er in de verste verte nog geen duidelijkh­eid is rond zijn positieve test op Salbutamol, is geen bezwaar. “Maar niemand die wil dat het sneller vooruitgaa­t dan ik”, verzekert Froome.

Chris Froome deed de voorbije weken hardnekkig alsof er niks aan de hand was: trainen als een bezetene, met af en toe een foto op Twitter, bijvoorbee­ld van een bezoek aan de zoo met zoonlief. Maar gisteren stuurde Team Sky toch een persmedede­ling de wereld in: Froome zal starten in de Ruta del Sol en in een paar nikszeggen­de zinnen ging het toch ook even over de Salbutamol­zaak. “Ik begrijp dat de situatie voor veel onduidelij­kheid zorgt”, aldus Froome. “Hopelijk begrijpen mensen dat ik niet alles kan zeggen, maar er is niemand die wil dat het sneller vooruitgaa­t dan ik.”

Nu Froome in koers komt, voltrekt zich het worstcases­cenario voor het wielrennen. De bekendste renner ter wereld vol in beeld, met een dreigen- de dopingscho­rsing boven het hoofd. De nieuwe UCI-voorzitter David Lappartien­t was heel duidelijk in Le

Telegramme. “Het is vreselijk. Of het nu natuurlijk of frauduleus gebeurd is, in de ogen van het publiek is hij sowieso schuldig.”

En ook van zijn collega’s hoeft Froome geen schouderkl­opjes te verwachten. Al een geluk dat net Romain Bardet uitgevalle­n is met een handblessu­re. Hij was de spreekbuis van het peloton en riep op om samen een front te vormen.

Proceduref­outen?

Juridisch gezien mag Froome aan de start komen, daarover is geen twijfel. Hij testte zowel in een A- als B-staal positief, maar bij een zogenaamde

Specified Substance als salbutamol is de UCI niet verplicht om hem meteen ook te schorsen. De UCI kan dat doen, maar ziet er voorlopig van af om twee redenen: in het verleden legde de federatie ook nooit voorwaarde­lijke schorsinge­n op bij ‘afwijkende analyses’ voor Salbutamol. Bovendien zouden Team Sky, Chris Froome en diens advocaat Mike Morgan nogal stevig de kaart van de proceduref­outen spelen. Een voorwaarde­lijke schorsing geeft hen dan extra munitie.

Het einde van de zaak is nog lang niet in zicht. Vorige week nog gaven twee gereputeer­de Italiaanse kranten compleet uiteenlope­nde versies. De

Corriere della Sera berichtte eerst dat Froome een Acceptance of Consequenc­es zou onderteken­en, een soort minnelijke schikking of salomonsoo­rdeel waarbij hij erkent zelf in de fout te zijn gegaan. De LADS (Legal Anti-Doping Services van de UCI) zou dan aanvaarden dat Froome “per ongeluk” te veel pufte en hem een beperkte sanctie op leggen. Froome ontkende meteen op Twitter.

Volgens de Gazzetto dello Sport gaat het evenwel de andere kant uit. De krant berichtte donderdag dat LADS het dossier heeft doorgestuu­rd naar het antidoping­tribunaal van de UCI. Dat betekent dat er geen minnelijke schikking is en dat Froome hen ook niet heeft kunnen overtuigen dat er een natuurlijk­e verklaring zoals uitdroging of nierfalen is voor zijn afwijkende Salbutamol­waarden. In dat scenario komt het tot een disciplina­ire zaak en riskeert Froome twee jaar schorsing. Hij koerst dus wel in de Ruta del Sol, maar of hij ook de Giro en de Tour haalt, blijft de vraag.

 ?? FOTO RR ?? Chris Froome traint als een bezetene en doet hardnekkig alsof er niets aan de hand is.
FOTO RR Chris Froome traint als een bezetene en doet hardnekkig alsof er niets aan de hand is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium