Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nibali maakt op zijn 34ste Rondedebuu­t

- HUGO COOREVITS

De kogel is door de kerk: de 34jarige Vincenzo Nibali start op 1 april voor het eerst in zijn carrière in de Ronde van Vlaanderen. “Ik ben er heel blij om. Het is één van de monumenten die ik al een tijdje wilde rijden, en nu kan ik hem eindelijk inpassen in mijn schema.”

De eeuwige winnaar in Nibali hoopt op een dag zelfs de opvolger te worden van Alessandro Ballan, elf jaar geleden de laatste Italiaanse winnaar in de Ronde van Vlaanderen.

“Deelnemen en meteen winnen? Op zo’n onbekend terrein? Neen, dat is te hoog gegrepen. Maar ik kan dit jaar wel ondervinde­n of ik ooit kan winnen. Je moet gewoon Sagan en Van Avermaet volgen, zegt men me lachend, maar zo eenvoudig is het niet. Dat probeerde ik ook al in de Strade Bianche, en toen ging plots het licht uit. Zelfs een renner als Valverde probeerde de Ronde nog nooit: dat zegt voldoende over het unieke karakter van dat monument. Toch denk ik dat ik genoeg skills heb om me in zo’n wedstrijd te amuseren. Ook al is mijn terreinken­nis er nul komma nul. Het is tegelijk een goede oefening voor de Tour, die – net als in 2014, toen ik won – de kasseien van Roubaix opzoekt. En ik ben daar de dagen vooraf toch in de buurt.”

Diezelfde zondagavon­d (1 april) nog neemt Nibali in Zaventem het vliegtuig naar San Sebastian, om daags nadien te starten in de Ronde van het Baskenland.

Nibali begint vandaag aan zijn veertiende profseizoe­n in de Dubai Tour. De Haai van Messina maakte in januari immers een valse start in Argentinië, waar hij enkele uren voor zijn geplande seizoensde­buut door een voedselver­giftiging koorts maakte.

“Zonde. Was de start zes uur later geweest, dan kon ik er wel aan beginnen, maar met koorts koersen is not done. Ik was eerst niet van plan om de Dubai Tour te rijden, maar na dat voorvallet­je in San Juan wijzigde ik mijn programma. Hierna volgen de Ronde van Oman, de Strade Bianche, Tirreno Adriatico en Milaan - Sanremo. Daarna ga ik naar Oostenrijk, waar ik het WK-parcours in Innsbruck grondig wil bestuderen.”

De Tour en het WK: dat zijn de twee grote doelen in 2018 voor Nibali.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium