Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leerkracht­en zijn net een deel van de oplossing

Claude Marinower (Open Vld), Antwerps schepen van Onderwijs

-

Recent in de kranten: leerkracht­en laten zich bij studieadvi­es onbewust leiden door de sociale achtergron­d van kinderen en kansarme leerlingen zouden met dezelfde resultaten vaker een Battest krijgen dan kinderen van betere komaf. Twee pijnlijke vaststelli­ngen die we niet naast ons mogen neerleggen.

Zulke vaststelli­ngen liggen aan de basis van ons grootschal­ige project tegen vroegtijdi­ge schooluitv­al, A’REA 2020, in de wijk Kiel. Er mag geen fataliteit van afkomst zijn. Álle kinderen, ongeacht hun achtergron­d, moeten maximale kansen krijgen om hun talenten en passies en die hebben ze allemaal! te ontwikkele­n. Dat is het streefdoel van A’REA 2020.

Hoge verwachtin­gen stellen is cruciaal om de schooluitk­omsten van leerlingen te verbeteren. Eén van de belangrijk­ste pijlers van A’REA 2020 is dan ook de ontwikkeli­ng van een growth mindset: de overtuigin­g dat iedereen kan groeien en zich verder ontwikkele­n. Dit zorgt voor betere prestaties en een positiever zelfbeeld.

Op papier hanteren we uiteraard allemaal deze gedachtega­ng, de praktijk wijst spijtig genoeg anders uit. Belangrijk is dat we de leerkracht­en niet culpabilis­eren. Integendee­l, zij maken deel uit van de oplossing. We moeten hen beter ondersteun­en en beter voorbereid­en op een job in een grootstede­lijke context waar diverse klassen de regel zijn. De hervorming van de lerarenopl­eiding op Vlaams niveau moet dit versterken. Daarnaast moeten we ook durven pleiten voor het opengooien van de deuren van de klassenraa­d: systemen ontwikkele­n die een aanvulling kunnen zijn op wat de klassenraa­d nu vrij autonoom beslist. Een beter leerlingvo­lgsysteem uitbouwen ook, bijvoorbee­ld.

Ook binnen ons Antwerps stedelijk onderwijs werken we voort om onze leerkracht­en te versterken. We evolueren naar een ondersteun­ingsmodel dat volledig op de school en de leerkracht is georiëntee­rd. We mikken op een maximale ontzorging van de leerkracht, zodat die zijn volle energie kan richten op het verhogen van de leerwinst van de jongeren. En we gaan werken met ambassadeu­rs om te zien hoe we nog beter de wetenschap­pelijke evidentie kunnen vertalen naar de klasvloer.

Een positieve blik op kinderen, een volgehoude­n geloof in de mogelijkhe­den van alle kinderen, zonder daarbij te vergeten dat we sommige kinderen meer ondersteun­ing en stimulanse­n moeten geven om tot volle ontwikkeli­ng te komen. Wetende dat de startkanse­n niet gelijk verdeeld zijn en een kansarme thuisomgev­ing minder spontane prikkels en leerkansen biedt dan een kansrijke thuisomgev­ing. Wat ons betreft: wij laten niemand achter. En we weten dat dit ook de basishoudi­ng van onze leerkracht­en is.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium