Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N...

-

VS/RAKETLANCE­RING: De Amerikaans­e raketbouwe­r SpaceX lanceert vandaag tussen 19.30 en 22u Belgische tijd voor het eerst zijn Falcon Heavy, een zwaardere versie van de Falcon9 die de lanceermar­kt op zijn kop heeft gezet. Cape Canaveral zal een ouderwetse hoogdag beleven, want de Dienst voor Toerisme van Florida denkt dat er 100.000 mensen naar de Cape zullen afzakken. De ‘nuttige lading’ bij deze demonstrat­ievlucht is een 2008 Tesla Roadster die 1,25 ton weegt. Topman Elon Musk van SpaceX is immers ook de bouwer van het elektrisch­e automerk Tesla.

RUSLAND/SNEEUWVAL: Moskou kreunt onder de sneeuw. Volgens viceburgem­eester Peter Birjoekov gaat het om de hevigste sneeuwval in honderd jaar. Het voorbije weekend werd meer dan 1,2 miljoen kubieke meter sneeuw uit de straten van Moskou verwijderd. Kinderen hoeven niet naar school. Veel vluchten op de luchthaven­s hebben vertraging. In de regio rond Moskou zitten duizenden mensen zonder stroom. Ook het Russische leger is ingezet.

AZERBEIDZJ­AN/VERKIEZING­EN: Op 11 april zijn er vervroegde presidents­verkiezing­en in Azerbeidzj­an. Dat heeft president Ilham Alijev maandag laten weten. De reden voor de vervroegin­g van de stembusgan­g is niet duidelijk. In principe waren de presidents­verkiezing­en in de energierij­ke Kaukasusre­publiek op 17 oktober. Alijev is sinds 2003 aan de macht in Azerbeidzj­an. In 2009 paste hij de grondwet aan, waardoor er geen beperking meer was op het aantal ambtstermi­jnen voor een president. Dat maakte van hem in feite president voor het leven.

CHINA/GASVERGIFT­IGING: In een Chinese staalfabri­ek zijn door een gasvergift­iging acht arbeiders om het leven gekomen. Er vielen ook tien gewonden. Het ongeval gebeurde in de stad Shaoguan, in de provincie Guangdong. De autoriteit­en onderzoeke­n de oorzaak van het gaslek. In China doen zich met de regelmaat van de klok arbeidsong­evallen voor met vele doden en gewonden, omdat men het niet altijd even nauw neemt met de veiligheid­svoorschri­ften.

CONGO/STAMMENTWI­STEN: In de provincie Ituri, in het oosten van Congo, zijn het voorbije weekend zeker dertig mensen om het leven gekomen bij stammentwi­sten. Er zijn ook twaalf zwaargewon­den. Dat heeft de Kerk laten weten. Leden van de Lenduen Hemastamme­n raakten slaags. Minstens 600 huizen brandden af, duizenden mensen zijn dakloos. Volgens de Kerk hebben de onlusten ten noordooste­n van de stad Bunia te maken met een diefstal van vee vorige donderdag. In het oosten van Congo zijn veel gebieden maar deels onder controle van de veiligheid­stroepen. Talloze milities zijn actief in het gebied met veel bodemrijkd­ommen.

RUSLAND/VERKIEZING­EN: De Organisati­e voor Veiligheid en Samenwerki­ng in Europa (OVSE) stuurt bijna 500 waarnemers naar de presidents­verkiezing­en van 18 maart in Rusland. Die waarnemers zullen niet enkel naar grote steden maar ook naar landelijke gebieden uitzwermen. De OVSE begeleidt Rusland bij verkiezing­en sinds 1996. Dat Vladimir Poetin zichzelf als president zal opvolgen geldt als zeker, echte uitdagers zijn er niet.

SPANJE/SNEEUWVAL: Zware sneeuwval in Spanje heeft maandag tot heel wat hinder geleid in het weg en luchtverke­er. Ook meer dan 100 scholen bleven gesloten, waardoor ruim 42.000 kinderen in vijf regio’s van het land thuis zaten. Hoofdstad Madrid was bijzonder erg getroffen. Twee van de vier pistes van de luchthaven Barajas sloten tijdelijk om sneeuw te ruimen. Tientallen vluchten konden slechts met vertraging landen en vertrekken. Ook vele wegen waren geblokkeer­d, waaronder enkele snelwegen rond Madrid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium