Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse architecte wil scoren met zelfgemaak­te granola

Startende onderneems­ter Natalie Vanderick (45) zoekt in nieuw Vierprogra­mma naar investeerd­ers

- TOM VETS

Je moet het maar doen: van de ene op de andere dag stoppen als architecte om je zelfgemaak­te granola te commercial­iseren en aan de consument te verkopen. “Ik realiseerd­e met I Just Love Breakfast mijn droom, maar ik zie het nog grootser. Daarvoor zoek ik een investeerd­er”, vertelt de Antwerpse onderneems­ter Natalie Vanderick (45), die vanavond deelneemt aan het nieuwe Vierprogra­mma Leeuwenkui­l.

Leeuwenkui­l is de Vlaamse versie van het BBC-programma Dragons’ Den, waarin startende ondernemer­s hun idee voorstelle­n aan vijf doorwinter­de toppers uit het Vlaamse bedrijfsle­ven. Kunnen ze hen overtuigen om mee te investeren?

Natalie Vanderick uit Antwerpen hoopt alvast 60.000 euro te bekomen, in ruil voor 15% van de aandelen, voor haar project I Just Love Breakfast. Zij leerde een tijdje geleden in de Verenigde Staten in een ontbijtbar granola kennen, maar in Vlaanderen was de lekkernij volgens haar nog niet te vinden. “Nochtans is granola hetzelfde als de crunchy muesli die elke supermarkt verkoopt. In de VS zal je zelfs de benaming granola aantreffen op de dozen van Kellogg’s”, zegt Vanderick. “Maar het grote verschil is dat mijn granola zelfgemaak­t is, in een kleine bakkerij. Dat is uniek. Door deze werkwijze garandeer ik een licht krokante textuur. Mijn product staat ver van de industriël­e muesli.”

Businesspl­an

Vanderick wou haar granola commercial­iseren, maar… durfde niet. “Ik was architecte en heb een gezin. Ik wou dat niet op het spel zetten door grote financiële risico’s te nemen. Ik had ook geen ervaring als ondernemer. Een businesspl­an maken is één zaak, maar stel dat er niemand interesse heeft om te kopen?”

Drie jaar geleden vond Natalie een partner in de keten Les Tartes De Françoise. “Zij geloofden in mij en ik mocht er de oven gebruiken. Ik moest alleen wat huur betalen.” De zaken begonnen te floreren. “Na een jaartje besloot ik mijn job op te zeggen om me nog dieper in de granola te verdiepen. Ik gaf tien jaar les op Luca School of Arts in Brussel en was dat een beetje beu.”

Een kleine kink kwam er in de kabel toen Les Tartes besloot te verhuizen. “Ik moest op zoek naar een nieuwe werkplek en kwam terecht bij Flexpack, een sociale werkplaats op Pullaar in Puurs, waar ik een eigen ruimte met bakoven heb. Zij houden zich vooral bezig met verpakken, en helpen me tijdens de drukkere momenten. Dat is ideaal. Momenteel zijn mijn granola’s te vinden in een aantal delicatess­enzaken en dat zouden er nog meer moeten worden. Ik mik echt op verkooppla­atsen waar ze dezelfde passie voor voeding hebben als ik en het verhaal van I Just Love Breakfast willen helpen verspreide­n.”

Drie smaken

Natalie kan haar klanten drie verschille­nde soorten granola aanbieden. “We hebben een kruidige granola met pecannoot en amandel. Daarnaast bieden we een mix van cashewnoot en banaan aan, die wat zoeter is. En er is granola met een cacaosmaak, terwijl hier eigenlijk geen chocolade inzit. Maar de mengeling van agavesiroo­p en esdoorn geeft wel zo’n smaak. Verder hebben we geregeld limited editions.”

Natalie heeft de voorbije jaren altijd zelf over alles kunnen beslissen. “Daardoor zit ik niet op een compagnon te wachten. Want hoewel ik slechts een minderheid van de aandelen wil afstaan, heb je dan toch iemand die over je schouder meekijkt en tegen wie je verantwoor­ding moet afleggen. Het probleem is echter dat hoe groter je wilt gaan met je zaak, hoe meer geld je nodig hebt om alles te voorfinanc­ieren. Om mijn twintig bakplaten aan te schaffen, had ik eens 250 euro nodig. Daar had ik al een week van wakker gelegen. Terwijl dat geen groot bedrag is.”

Breakeven

Natalie had ook geld kunnen lenen bij een bank. “Maar ik had het lef niet om daar binnen te stappen. Ik heb immers geen financiële achtergron­d en die angst voor het onbekende belemmerde mij. Ik zag in dat ik hulp nodig had. Geld is belangrijk, maar ook begeleidin­g op zakelijk vlak komt

van pas voor een starter.”

Ook toen Leeuwenkui­l passeerde, twijfelde Natalie nog. “Grano- la is geen lucratieve business. Waarom zouden die mensen willen investeren? Dit is iets dat lang- zaam moet groeien.”

Maar omdat het programma tot doel heeft om starters te steunen, besloot Natalie toch mee te doen. “Het was intimidere­nd, die pitch voor die vijf mensen. Net een mondeling examen”, lacht Natalie. En of het nu lukt of niet via Leeu

wenkuil, de zaken gaan sowieso goed. “We draaien break-even en dat overtreft mijn stoutste ver- wachtingen. Ik kan zelfs een medewerker en mijn kosten bij Flexpack betalen. Maar zoals je merkt zie ik het nog wat groter. Hopelijk kan de tussenkoms­t van de ondernemer­s uit Leeuwenkui­l hierbij helpen.”

Leeuwenkui­l, om 21.30u op Vier

NATALIE VANDERICK (45) I Just Love Breakfast “Ik was architecte en heb een gezin. Ik wou dat niet op het spel zetten door grote financiële risico’s te nemen. Maar nu overtreft mijn ondernemin­g mijn stoutste verwachtin­gen.”

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS
HERREGODS ?? Bij de sociale werkplaats Flexpack in Puurs heeft Natalie Vanderick haar eigen werkruimte met bakoven.
FOTO JORIS HERREGODS Bij de sociale werkplaats Flexpack in Puurs heeft Natalie Vanderick haar eigen werkruimte met bakoven.
 ?? FOTO VIER ?? Natalie Vanderick stelt haar granolabus­iness voor in Leeuwenkui­l.
FOTO VIER Natalie Vanderick stelt haar granolabus­iness voor in Leeuwenkui­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium