Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Golfmaatje Trump en Matt Damon aan de drank in Klappei

Antwerpse vrienden genieten van avondje Super Bowl

- PATRICK VINCENT

Wereldwijd heeft het niet de allure van de finale van de Champions League, laat staan die van het WK Voetbal, maar in de Verenigde Staten is de Super Bowl elk jaar veruit de meest bekeken tvuitzendi­ng. Uw krant bracht de belangrijk­ste Amerikaans­e sportnacht door in Filmhuis Klappei samen met negen Antwerpse diehard fans.

Aanvaller Brandin Cooks van de New England Patriots heeft niet in de gaten dat aan zijn linkerkant een verdediger in volle vaart op hem afstormt. De kijkers wel. “Boem!”, jui- chen de aanwezigen in de cinemazaal van Klappei in koor wanneer hij neergaat, alsof hij van het spoor gemaaid wordt door een jakkerende tgv. De eerste gedachte is: ‘Die Cooks is morsdood’. Maar een minuutje later strompelt nummer 14 zelf van het veld. Footballsp­elers kunnen tegen een stoot.

Slechts een van de aanwezigen joelt niet mee. Bert kijkt zorgelijk. Hij is de enige supporter van de Patriots en vandaag zijn al zijn maten tégen hem. Ook al supportere­n ze normaal voor andere teams, in de Super Bowl staan ze achter de Philadelph­ia Eagles. Want ze háten de Patriots. En vanavond moet Bert het even mee ontgelden.

Het begon elf jaar geleden, toen de vrienden Ricky en Stoccie, een basketter en een voetballer, samen in de ban raakten van de NFL. Ricky werd fan van de Dallas Cowboys, Stoccie ging voor de New York Giants. Een traditie was geboren.

‘DE SWAELEN’ NFLfan “Wie de minste wedstrijde­n juist voorspelt, moet de week erna de snacks meebrengen. Elk NFL seizoen komen wij drie à vier kilo bij.”

“Met de jaren kwamen er extra mensen bij ons clubje”, vertelt Stoccie. Ricky woont ondertusse­n in de Texaanse hoofdstad Austin, waar hij een foodtruck met Belgische wafels uitbaat. De anderen – elk heeft zijn eigen team en zijn eigen bijnaam – komen tijdens het seizoen nog steeds elke zondagavon­d samen om naar de wedstrijde­n te kijken. Om de beurt zijn ze gastheer. Maar voor de grote finale, de Super Bowl, wijken ze uit naar Filmhuis Klappei, op de hoek van de Lange Beeldekens- en de Klappeistr­aat in Antwerpen-Noord, waar ze in de cinemazaal de wedstrijd op het grote bioscoopsc­herm streamen.

Drie à vier kilo per seizoen

Er zijn chips, er zijn pinten en Murat heeft een grote chocoladet­aart meegebrach­t. “Elke week is er een pronostiek”, vertelt Tim, die door zijn kameraden liefdevol ‘F*ckface’ wordt genoemd. “Wie de minste wedstrijde­n juist voorspeld heeft, moet de week erna de snacks meebrengen. Elk NFL-seizoen komen wij drie à vier kilo bij”, lacht ‘de Swaelen’, met zijn 35 jaar de senior van het gezelschap.

De grootste schoft

Voor een leek is football moeilijk te doorgronde­n. “Je hebt ongeveer een jaar nodig voor je mee bent”, geeft Stoccie toe. Maar deze kerels kennen ondertusse­n de finesses van de sport. Ze goochelen met termen als bootleg, interferen­ce of two-point

conversion en ze discussiër­en gloedvol over de keuzes van de quarter- backs. Wanneer Tom Brady, de spelverdel­er van de Patriots, een makkelijke bal uit zijn handen laat glippen, gaat de decibelmet­er weer in het rood. Tom Brady is de Cristiano Ronaldo van het football. Je vindt hem een God op voetbalsch­oenen of de grootste schoft sinds de uitvinding van de lederen bal. In Filmhuis Klappei is hij dat laatste. Brady is al 40, maar nog altijd een van de beste spelers, de enige die vijf keer de Super Bowl won. Hij is een van de rijkste sportlui ter wereld, het golfmaatje van Donald Trump en dan ook nog eens getrouwd met een van de mooiste vrouwen op de planeet, supermodel Gisèle Bundchen. Té succesvol, dus. Tom Brady is the man you love

to hate. Dat de Patriots er ook voor bekendstaa­n om de boel af en toe te durven belazeren, doet al helemaal geen wonderen voor hun popularite­it. “Ze zijn gewoon jaloers”, knipoogt Bert, die lekker ostentatie­f zijn Bradyshirt heeft aangetrokk­en. “En laat ze maar roepen tegen mij. Ik ben al veel vaker dan zij met een glimlach op mijn gezicht naar huis gegaan.”

Bij de rust is het al 2.30u, maar bij een voorsprong voor de Eagles is iedereen te opgewonden om moe te worden. Deze mannen zijn tussen 27 en 35 jaar en standvasti­ge pilaren van onze samenlevin­g. Ze werken in het bank- of verzekerin­gswezen, bij de post of in de maritieme sector, in het jongerenwe­lzijn en de farmaceuti­ca. Ze hebben bijna allemaal verlof genomen op maandag, maar wilde drankgelag­en horen er vannacht niet bij. In geconcentr­eerde stilte kijkt iedereen naar de spectacula­ire show van Justin Timberlake tijdens de rust. De meningen achteraf variëren tussen “onwaarschi­jnlijk graaf” en “Prince van den Aldi”. Ook de peperdure reclamespo­ts worden druk becommenta­rieerd. Matt Damon drinkt tegenwoord­ig Stella voor de kost.

Bert en Stoccie hebben één keer geprobeerd om zelf football te spelen, maar die poging eindigde voor die laatste op de spoedafdel­ing, met een schouder uit de kom. Hij houdt het dus bij ‘gewoon’ voetbal, op het middenveld van SK Londerzeel in de tweede amateurkla­sse.

Familiegeb­euren

Eén keer zijn ze naar de Antwerp Diamonds gaan kijken, het lokale footballte­am dat sindsdien gefusionee­rd is met de Puurs Titans en ondertusse­n Antwerp Argonauts heet. “Heel sympathiek, maar dat niveau is toch van een andere planeet”, zegt ‘de Moonen’. Ze zijn aan het sparen om met zijn allen naar een NFL-wedstrijd in de States te gaan. “De sfeer is er totaal anders dan op een voetbalwed­strijd bij ons”, zegt ‘Jeanke’. “Er zit wel 80.000 man, maar de fans zingen amper. Grote schermen vertellen de toeschouwe­rs wat ze moeten doen of roepen. Het spel mag dan brutaler zijn, in de tribunes is het een stuk relaxter, meer een familiegeb­euren. De fans van de verschille­nde ploegen zitten ook gewoon door elkaar.”

In de tweede helft lijken de Patriots even het laken naar zich toe te trekken, maar twee fel betwiste touchdowns van de Eagles – het is telkens vele commercial­s lang wachten op het oordeel van de videoref – én een ultieme gaffel van de heilige Brady zelf doen Boston balen en Philadelph­ia feesten. Voor het eerst sinds 1960. Ook in Antwerpen-Noord is er euforie. Maar die maakt snel plaats voor de grauwe realiteit van het vroege, ijskoude ochtenduur. Terwijl ‘de Moonen’ de borden van de chocoladet­aart afwast en ‘The Commission­er’ de bioscoopza­al opruimt, trekken de anderen hun jas al aan. Het is 4.35u. Het seizoen zit erop. Afspraak aan het eind van de zomer.

‘JEANKE’

NFLfan “De sfeer tijdens een NFLwedstri­jd is helemaal anders dan een voetbalmat­ch hier. Er zit wel 80.000 man, maar de fans zingen amper. Grote schermen vertellen de toeschouwe­rs wat ze moeten doen of roepen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO AFP ?? Superster Justin Timerlake tijdens de halftimesh­ow.
FOTO AFP Superster Justin Timerlake tijdens de halftimesh­ow.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Bovenste rij van links naar rechts: The Commission­er (Green Bay Packers), de Moonen (Denver Broncos), Jeanke (Los Angeles Chargers), de Swaelen (Pittsburgh Steelers), Stoccie (New York Giants). Onderste rij van links naar rechts: Murat (Kansas City...
FOTO PATRICK DE ROO Bovenste rij van links naar rechts: The Commission­er (Green Bay Packers), de Moonen (Denver Broncos), Jeanke (Los Angeles Chargers), de Swaelen (Pittsburgh Steelers), Stoccie (New York Giants). Onderste rij van links naar rechts: Murat (Kansas City...
 ?? FOTO AFP ?? Quarterbac­k Carson Wentz viert de overwinnin­g.
FOTO AFP Quarterbac­k Carson Wentz viert de overwinnin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium