Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Provoceren­d vanaf begin: “Ik ben te moe om te antwoorden”

Salah Abdeslam heeft lak aan Belgische rechter

- DIRK COOSEMANS, KIM CLEMENS, HANS VAN DE CAUTER

Ik zeg niets. Ik leg mijn lot in de handen van Allah. En daarbij: Ik ben te moe om op uw vragen te antwoorden.” Met die sneer naar de voorzitste­r van de rechtbank in Brussel zette Salah Abdeslam de toon voor zijn proces in ons land. Hij moet zich verantwoor­den voor de schietpart­ij in zijn schuiloord in de Driesstraa­t in Vorst, waarbij twee agenten gewond raakten. “Moslims genieten geen vermoeden van onschuld”, riep hij uit.

Twee gemaskerde kolossen van de speciale eenheden flankeerde­n de geboeide Salah Abdeslam (28) bij zijn intrede in de zwaarbewaa­kte rechtszaal. De terreurver­dachte had zich deftig uitgedost. Een wit kostuumves­t en de haren met een stevige kwak gel achterover gestreken. De look van een gangster, met een stevige baardkwast dan wel. De terrorist heeft zich niet meer geschoren sinds zijn eerste dag in de cel.

Dan gaat hij zitten en zegt hij niet veel meer. Abdeslam wil zelfs zijn naam niet bevestigen aan de rechter. Waarop de voorzitste­r het verhoor van Tunesiër Sofiane Ayari (24) aanvat. Beide heren staan terecht voor de schietpart­ij in de Driesstraa­t in Vorst in 2016, waar ze zich samen met de Algerijn Mohammed Belkaïd (35) verschuild hadden, na de aanslagen van Parijs. Ze bereidden er zich voor op een nieuwe aanslag, zo werd vermoed.

Op 15 maart viel de politie het pand binnen. De agenten dachten er een leeg appartemen­t aan te treffen. Toen ze de deur inbeukten, barstte een schietpart­ij los. Twee agenten raakten zwaargewon­d en Belkäid werd dodelijk getroffen. Abdeslam en Ayari gingen pas daarna op de loop, een kalasjniko­v op hun vluchtrout­e achterlate­nd. Pas drie dagen later konden beiden in een ander

SALAH ABDESLAM

Terreurver­dachte “Ik verdedig me alleen op de wetenschap­pelijke feiten die in het dossier zitten in plaats van op de praatjes in de media die dienen om de publieke opinie tevreden te stellen.”

schuiloord in Molenbeek opgepakt worden. Vier dagen voor de aanslagen van Zaventem en Brussel is dat. Die aanslagen werden uitgevoerd door een ander IScommando waarmee Abdeslam en de zijnen in nauw contact stonden.

“Ik ga niks zeggen”

Ayari antwoordt schoorvoet­end zonder veel te zeggen terwijl Abdeslam dromerig voor zich uit staart. De rechter probeert het nog eens bij het begin van het verhoor: “Zet u eens recht, meneer Salah”. Ze krijgt meteen het deksel op de neus. “Waarom? Ik ga niks zeggen. Ik ben moe. Ik heb slecht geslapen.” Abdeslam zegt het niet. Hij snauwt het.

Waarom hij dan gekomen is? “Omdat u het gevraagd hebt. En waarom ik dan niet antwoord? Omdat dat mijn recht is. Maar het is niet omdat ik zwijg dat ik een crimineel ben, of schuldig.”

Hij lijkt even niet meer te stuiten. “Ik verdedig me alleen op de wetenschap­pelijke feiten die in het dossier zitten. Ik wil alleen daarop antwoorden, desgevraag­d. Dat men zich baseert op de wetenschap in plaats van op de praatjes in de media die dienen om de publieke opinie tevreden te stellen. Als ik zie hoe ik behandeld word, kan ik alleen vaststelle­n dat voor moslims het vermoeden van onschuld niet geldt. Heel betreurens­waardig.”

“Het doet hem niets”

“Ik leg mijn lot in de handen van Allah”, vervolgt Abdeslam nog. “En van Mohammed, zijn profeet. Ik heb geen angst van u, uw geallieerd­en en uw medestande­rs. Ik heb niks meer te vertellen”, klinkt het als een stukje oorlogsret­oriek van een IS-soldaat. Daarna is het op en zwijgt de terreurver­dachte. De rest van de dag zal hij voor zich uit staren. Een kort fluisterov­erleg met zijn advocaat Sven Mary niet te na gesproken.

De nabestaand­en en slachtoffe­rs van de aanslagen in Brussel en Parijs waren in ruime getale afgezakt naar het proces. Zij keken niet echt op van de uitlatinge­n van Abdeslam. “We vreesden al dat hij vooral zou provoceren en dat is precies watt hij gedaan heeft. Ons verdriet en onze vragen doen hem niets. Hij zit daar voor zichzelf.”

Slechts 20 jaar geëist

Ondanks de hooghartig­e houding waarmee de terreurver­dachte zich niet sympathiek maakte, was deze procesdag zeker geen ramp voor de man uit Molenbeek. De procureur eiste slechts 20 jaar cel tegen het duo voor terroristi­sche moordpogin­g. En geen veertig jaar, zoals eerst gefluister­d werd. Wel wil de procureur dat er zeker 13 jaar uitgezeten wordt.

Bovendien moest het Openbaar Ministerie toegeven dat men er niet zeker van is dat Abdeslam op de politiemen­sen geschoten heeft. Zelf vermoedt de procureur van het federaal parket dat Ayari en de door politiekog­els gedode Belkaïd de twee schutters waren die de beide oorlogswap­ens hanteerden. In die zin is Abdeslam voor de feiten in Vorst misschien niet de ‘hoofddader’, iets wat zijn advocaat zeker een ‘meevaller’ zal vinden.

 ?? FOTO'S BELGA, PHOTO NEWS ??
FOTO'S BELGA, PHOTO NEWS
 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Ayari antwoordde schoorvoet­end zonder veel te zeggen, terwijl Abdeslam dromerig voor zich uit staarde. Abdeslam had de look van een gangster, met een stevige baardkwast. De terrorist heeft zich niet meer geschoren sinds zijn eerste dag in de cel.
FOTO REUTERS Ayari antwoordde schoorvoet­end zonder veel te zeggen, terwijl Abdeslam dromerig voor zich uit staarde. Abdeslam had de look van een gangster, met een stevige baardkwast. De terrorist heeft zich niet meer geschoren sinds zijn eerste dag in de cel.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Abdeslam en Ayari werden allebei bewaakt door telkens twee leden van het Gespeciali­seerd Overbrengi­ngsteam (GOTTS) van de federale politie. Ze verloren de twee verdachten geen moment uit het oog.
FOTO PHOTO NEWS Abdeslam en Ayari werden allebei bewaakt door telkens twee leden van het Gespeciali­seerd Overbrengi­ngsteam (GOTTS) van de federale politie. Ze verloren de twee verdachten geen moment uit het oog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium