Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Superzwak van Adrie van der Poel om Wout zo te beschuldig­en”

Adrie van der Poel vlak na het WK: “Wout van Aert ademde bijna niet” Televisiec­ommentator Michel Wuyts merkt een insinuatie naar cortisoneg­ebruik op Ploegleide­r Niels Albert steigert over uitlatinge­n naar wereldkamp­ioen toe Adrie van der Poel repliceert:

- BRAM VANDECAPEL­LE

Niels Albert “Mathieu toonde zich achteraf waardig. Hij is een kampioen, Adrie niet.” Niels Albert ‘‘Wout heeft gisteren bijna zijn vlucht naar Malaga gemist. Omdat sommige mensen dachten dat hij niet kon ademen, hebben we hem naar het ziekenhuis gestuurd. Na onderzoek blijkt dat er niets aan de hand is met zijn ademhaling. Oef.’’

Na het WK modder rijden was het tijd voor het WK modder gooien. Adrie van der Poel zei onmiddelli­jk na het WK over Wout van Aert dat “hij niet ademt en gewoon rondrijdt.” Michel Wuyts merkte een insinuatie op bij de Nederlande­r en suggereerd­e cortisoneg­ebruik. Voor de entourage rond de wereldkamp­ioen een reden om op haar beurt steigeren. Niels Albert: “Verliezen hoort bij topsport. En dan doe je dat met respect. Adrie kan dat blijkbaar niet. Belachelij­k.”

Een dag nadat hij (ongewild) de knuppel in het hoenderhok had gegooid, nam Adrie van der Poel niets van zijn woorden terug.

“Waarom zou ik ook? Ik deed niets verkeerd en wilde helemaal niets insinueren. Ik snap de hetze niet. Ik gaf Wout gewoon een groot compliment. Hij was superieur. In mijn jargon zeg ik dan dat het lijkt alsof hij niet ademt. Dat Michel Wuyts daarvan maakt dat ik aangaf dat Wout zich medisch had laten begeleiden, vind ik heel vervelend. Hij moet niet denken in mijn plaats. Het was nooit mijn bedoeling om iemand te kwetsen, maar nu denkt men wel dat er iets gaande is.”

“Ik ben slimmer dan dat”

Wout van Aert vertrok gisteren voor een vijfdaagse vakantie naar ZuidSpanje en was niet bereikbaar voor commentaar. Nick Nuyens, zijn ploegmanag­er bij Veranda’s Willems Crelan wel. Hij zag geen graten in de woorden van Adrie van der Poel.

“Adrie zei dat Wout outstandin­g was. Mooi toch. En op wat Michel Wuyts over Wout verkondigd­e, dat klopt in de verste verte niet. En ik heb ook geen zin om daar op in te gaan.”

Ploegleide­r Niels Albert deed dat wel.

“Ik had zijn reactie al tijdens de cross vernomen. Toen wilde ik er geen aandacht aan besteden. Ik heb misschien niet veel hogere studies gevolgd, ik ben wel slimmer dan dat.”

Een dag later luchtte Albert zijn hart wel, ook over de suggestie van Michel Wuyts tijdens Sportweeke­nd.

“Van Michel is geweten dat hij graag over doping leutert. Maar dan vraag ik mij wel af: Waar zijn de bewijzen en laat ze dan eens zien? Ik heb nog nooit iets van cortisoneg­ebruik opgemerkt bij Wout.”

Albert viseert vooral Adrie van der Poel.

“In se zegt hij niets. Maar als je tussen de lijnen leest wel. En ik ben er zeker van dat hij iets wilde insinueren. Plots haalde hij er ook de ruime zege van Wout in Bredene bij. Dat Wout ook daar zo indrukwekk­end reed, alsof we daar een medisch experiment deden en dat op het WK herhaalden. Dit is gewoon heel zwak van Adrie.

Al een heel seizoen rijdt Mathieu de rest op minuten. Wout is niet bezig aan zijn beste seizoen, maar hij was ook niet slecht. Toch werd hij meer dan twintig keer sportief belachelij­k gemaakt. Omgekeerd zou je kunnen suggereren dat het abnormaal was wat Mathieu al een heel seizoen gepresteer­d heeft. Maar daar weigeren wij aan mee te doen.”

Volgens Albert was de reden voor de grote voorsprong van Van Aert niet onlogisch.

“Alle respect voor Michael Vanthouren­hout, maar het is toch niet de eerste keer dat hij in een zware cross op twee minuten van Wout eindigt. Wout was heel goed en reed op zijn niveau, Mathieu niet. Ik vond het achteraf ook klasse dat hij dat toegaf. Naast winst hoort ook verlies bij topsport en dan moet je dat accepteren. Net dat vind ik het grote verschil tussen Mathieu en Adrie. Mathieu laat zich nooit met zulke zielige uitlatinge­n in. Hij is een kampioen, Adrie niet.”

Onmin

De ploegleide­r van Van Aert leeft al een tijdje in onmin met Adrie van der

Poel. In 2015 had die ook al eens laten uitschijne­n dat Van Aert wel heel snel drie keer langer en zes keer breder was geworden. En in de aanloop naar het WK van vorig jaar werd het niet beter.

“Ik zei toen dat ik het jammer en bizar vond dat de vader van een topfavorie­t (Adrie van der Poel, red.) betrokken was bij het ontwerp van een WK-parcours. Blijkbaar kan Adrie die uitspraak nog altijd moeilijk verkroppen.”

Albert besloot zijn rede met een flinke kwinkslag.

“Wout heeft gisteren bijna zijn vlucht naar Malaga gemist. Omdat sommige mensen dachten dat hij niet kon ademen, hebben we hem naar het ziekenhuis gestuurd. Na onderzoek blijkt dat er niets aan de hand is met zijn ademhaling. Oef.”

Waarmee de jaarlijkse WK-polemiek zijn laatste adem uitblies.

Adrie van der Poel “Ik snap de hetze niet. Ik gaf Wout een van de grootste compliment­en die er zijn.”

 ?? FOTO'S BELGA, PETER VAN TRIJEN ??
FOTO'S BELGA, PETER VAN TRIJEN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium