Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse Katya (23) riskeert in Jemen leven voor eindwerk

Studente journalist­iek met lijfwacht door oorlogsgeb­ied voor reportage over Jemen

- ELISE VERLINDEN

Katya Bohdan, een 23jarige Antwerpse studente journalist­iek die Jemen als afstudeerp­roject koos, is naar het WestAziati­sche land afgereisd om een reportage over de oorlogssit­uatie te maken. “Toen ik er net was gearriveer­d, barstten er gevechten los”, zegt ze. Haar inleefreis was niet zonder gevaar, maar iemand moet het doen, meent ze. “Als de media geen aandacht schenken aan dit conflict, geraakt het nooit opgelost.”

Voor haar eindwerk wilde de Antwerpse Katya Bohdan koste wat het kost een reportage over de oorlogssit­uatie in Jemen maken.

“Een journalist vertelde me ooit dat er te veel oorlogen zijn, en te weinig journalist­en die zich aan oorlogsver­slaggeving willen wagen. Ik besloot daar veranderin­g in te brengen. De situatie in Jemen komt amper in het nieuws. Ik was vastberade­n om ernaartoe te gaan, maar dat plan viel bijna in het water door problemen met het visum. Gelukkig was alles net voor mijn vertrek in orde”, zegt Bohdan.

Schrijnend en uitzichtlo­os

Hoewel ze zich uitgebreid had geinformee­rd over de oorlogssit­uatie, kon niets haar voorbereid­en op wat ze in Jemen te zien kreeg.

“Van krantenart­ikels tot wetenschap­pelijke werken, ik had het allemaal gelezen. Toch werd pas daar echt duidelijk hoe complex de situatie is. Toen ik er donderdag 25 januari arriveerde, barstten er gevechten los. Toch ben ik nooit echt bang geweest. Ik had altijd een lijfwacht bij me en wist dat ik echt alles had gedaan om veilig te zijn. Pas nu dringt het tot me door hoe hallucinan­t de situatie is die ik heb meegemaakt”, vertelt ze.

In Aden zag Katya hoe schrijnend de situatie in Jemen is. “De stad ligt bijna volledig in puin. Het is verschrikk­elijk om te zien hoe uitzichtlo­os de toestand in het land is. De inwoners leven in extreme armoede en geen enkele partij biedt een oplossing. Het is een pure machtsstri­jd waarbij eigenbelan­g primeert. De godsdienst­ige strijd is ook niet de hoofdzaak. Het draait vooral om politieke en economisch­e belangen. Jemen beschikt over gas, olie en een strategisc­he haven. Redenen genoeg voor landen als Saudi-Arabië om de macht over het gebied in handen te willen hebben”, zegt Katya.

Humanitair­e crisis

De bevolking van Jemen gaat ten onder aan de crisis die het land nu al jaren teistert.

“Je ziet er extreem veel ondervoedi­ng en ziekten zoals cholera, difterie en mazelen. De infrastruc­tuur is er totaal verwoest. Ouders in Jemen worden voor verscheure­nde keuzes gesteld, omdat zelfs basisprodu­cten zoals voeding onbetaalba­ar geworden zijn. Ze laten hun kinderen bedelen, omdat er anders geen eten op tafel komt. Kinderen – en zeker meisjes – krijgen daardoor amper onderwijs. Vaak zien ouders in milities die kindsoldat­en ronselen hun laatste redding.”

Katya Bohdan ziet ze de toekomst van Jemen somber in. “De huidige generaties zijn verloren. Ze hebben niets om voor te leven en groeien op in geweld. De bevolking van Jemen is wanhopig en er lijkt nog lang geen einde te komen aan de schrijnend­e toestand waarin ze leven.”

“Dit zijn problemen die mensen veroorzaak­t hebben, dus kunnen mensen ze ook weer oplossen”, meent Bohdan. “Maar zolang de media geen aandacht schenken aan deze oorlog, zal deze uitzichtlo­ze situatie nooit opgelost geraken.

KATYA BOHDAN

Studente journalist­iek “Volledige generaties in Jemen zijn compleet verloren. Ze hebben niets meer om voor te leven.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO
KATYA BOHDAN ?? Toen de Antwerpse in Jemen arriveerde, barstten er gevechten los.
FOTO KATYA BOHDAN Toen de Antwerpse in Jemen arriveerde, barstten er gevechten los.
 ?? FOTO KATYA BOHDAN ?? Katya Bohdan (midden) eet een hapje in het gezelschap van Jemenitisc­he vrouwen.
FOTO KATYA BOHDAN Katya Bohdan (midden) eet een hapje in het gezelschap van Jemenitisc­he vrouwen.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Katya Bohan veilig terug in Antwerpen.
FOTO DIRK KERSTENS Katya Bohan veilig terug in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium