Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De maatregele­n helpen niet”

Dossier huisjesmel­kerij:

- KARIN VANHEUSDEN

Youssef (38), Zineb (32) en hun drie kinderen kunnen eindelijk opgelucht ademhalen. Enkele weken geleden zijn ze onverwacht snel naar een sociale woning verhuisd. Een grote opluchting, want het gezin heeft jaren in een vochtig, beschimmel­d appartemen­t gewoond, voor 550 euro per maand. Het pand is intussen onbewoonba­ar verklaard. Intussen konden ze dankzij het project Tijdelijke Bezetting van Samenlevin­gsopbouw Antwerpen al even op adem komen.

“Ik weet niet waarom wij zo veel geluk hebben”, zegt Youssef vertwijfel­d. “Bij Woonhaven hadden ze ons weinig hoop gegeven om snel een sociale woning te vinden. Grote gezinnen moeten dikwijls tien tot vijftien jaar of zelfs langer geduld oefenen. Toch is alles plots heel snel gegaan. Blijkbaar omdat ons appartemen­t, dat onbewoonba­ar is verklaard tijdens de controle, zo veel strafpunte­n heeft gekregen...”

Youssef wilde zijn verhaal oorspronke­lijk niet doen. Het oprakelen van de ellende waarin hij en zijn gezin jaren hebben gezeten, maakt hem onrustig. We kunnen hem overhalen als we garanderen dat hij alles anoniem mag vertellen. “Ik ben bang, nog altijd, dat onze vroegere huisbaas achter ons aan komt. Hij heeft dat zo gezegd: als jij iets tegen mij onderneemt, weet ik je te vinden. Ik weet dat hij het meent... Het is genoeg geweest. ”

Overal schimmel

Youssef en zijn gezin verhuisden vier jaar geleden van Rotterdam naar Antwerpen. Al snel bleek de zoektocht naar een huurwoning veel moeilijker dan gedacht. “Ik zocht een appartemen­t dat ruim genoeg was voor ons vijf, maar dat bleek ondoenbaar. De prijzen liggen te hoog voor ons inkomen. Mijn vrouw werkte deeltijds, ik deed interims. We waren ten einde raad, dus was ik blij iets te hebben gevonden, al was het een krot.”

De huur van het appartemen­t met twee slaapkamer­s en een kleine bergruimte bedroeg 550 euro. De eigenaar eiste meteen cash voor de huurwaarbo­rg. Wat Youssef niet heeft geweigerd, bang dat hij het appartemen­t alsnog zou mislopen. “De staat van het appartemen­t was verschrikk­elijk. De muren en de vloeren zagen zwart van het vuil, de bedden, de tafel en stoelen waren gebroken, kapot. Ik heb alles geverfd, nieuwe meubels gekocht, alles wel vijf keer na elkaar gepoetst.”

Pas toen het gezin zijn intrek had genomen in het appartemen­t, vie- len de vele andere gebreken op. “Het regende binnen, de afvoer van het toilet was kapot en sijpelde door in de keukenkast. Door lekken in de badkamer is er een kortsluiti­ng geweest en is mijn vrouw met haar hoofd tegen de lavabo gevallen… Het hele huis was vochtig, de muren, de tapijten, onze kleren, er was zelfs schimmel in onze bedden. Na twee maanden werd onze dochter ziek. Ze had vaak een bloedneus en hoestte onophoudel­ijk. Later is het nog erger geworden. Wij hadden alle vijf veel last van spierpijn. De dokter zei dat we niet in dat pand konden blijven wonen, maar wat moesten we doen?”

Stank was niet te harden

Youssef heeft redelijk snel de huisbaas gecontacte­erd met de vraag een aantal mankemente­n op te lossen. “Hij is komen kijken en vroeg meteen geld om de dingen op te knappen. Ik moest een deel van de huur vooruit betalen. Maar hij heeft niks in orde gebracht, helemaal niks.”

Intussen ging het van kwaad naar erger. De stank was niet meer te harden en het was niet alleen het vocht dat zo slecht rook. “Overal, in de gang, maar ook in ons appartemen­t, hing er een verschrikk­elijke geur. Vocht en schimmel, maar ook gas. Achteraf bleek dat de leidingen gewoon open lagen. Niet alleen van de gas, ook van de elektricit­eit. Omdat mijn vrouw bang was, heb ik het fornuis afgesloten. Koken was niet meer mogelijk.”

Tot overmaat van ramp kwamen er op de bovenste verdieping van het appartemen­tsgebouw nieuwe buren wonen. Drugsgebru­ikers volgens Youssef. Toen nadat de deur op een nacht was ingetrapt systematis­ch alle post verdween en daardoor de boetes zich opstapelde­n, heeft Youssef opnieuw bij de huisbaas aan de alarmbel getrokken. Maar zonder resultaat. “Omdat een deel van de trap was ingestort en hij dat al had moeten herstellen, had hij al genoeg kosten gehad, zei hij.”

Intussen was de spanning in het gezin te snijden. Dat hadden de opbouwwerk­ers van Samenlevin­gsopbouw Antwerpen, waar Youssef begeleid werd in zijn

YOUSSEF EN ZINEB

Slachtoffe­rs huisjesmel­ker ‘‘Overal, in de gang, maar ook in ons appartemen­t, hing er een verschrikk­elijke geur. Vocht en schimmel, maar ook gas. Achteraf bleek dat de leidingen gewoon open lagen. Niet alleen van de gas, ook van de elektricit­eit’’

zoektocht naar een nieuwe job, ook gemerkt. “Door de problemen met ons appartemen­t was ik mijn job kwijtgeraa­kt. Ik heb uitgelegd waarom ik zo gestressee­rd was. Omdat onze lijdensweg maar bleef duren, hebben we toegestemd dat er iemand een kijkje kwam nemen in ons appartemen­t. Daarna is er ook iemand van het Woonkantoo­r langsgekom­en. Die heeft contact opgenomen met de huisbaas. Hij heeft ons bedreigd. Mijn vrouw was echt bang en durfde het huis niet meer uit. Onze grote angst was van de ene op de andere dag op straat te komen staan.”

88 strafpunte­n

Nadat de technisch adviseur van het Woonkantoo­r een verslag had opgemaakt, heeft Woontoezic­ht het pand gecontrole­erd, waarna het uiteindeli­jk onbewoonba­ar is verklaard. “Ons appartemen­t had 88 strafpunte­n (vanaf 15 strafpunte­n is een woning niet conform de Wooncode en wordt geadviseer­d ze ongeschikt en/of onbewoonba­ar te verklaren, red.). De bovenste verdieping was nog erger: 111 strafpunte­n.”

Omdat het voor grote gezinnen met een krap budget hopeloos zoeken is naar een betaalbaar en kwalitatie­f alternatie­f heeft het team Wonen van Samenlevin­gsopbouw na de onbewoonba­arver- klaring het gezin van Youssef opgevangen in een van de woningen van Tijdelijke Bezetting (zie ka

der). “Ook al wisten we dat ons onderkomen in Borgerhout maar tijdelijk was, na twee weken voel- den we ons al veel beter”, zegt Youssef. “Het blok op mijn schou- ders was weg. Ik kon weer recht- op lopen. Ook de kinderen zagen er direct beter uit. Geen gehoest, geen bloedneuze­n en geen spier- pijnen meer. En nu zijn we hele- maal gelukkig. Ik hoop dat we nooit meer moeten meemaken wat ons is overkomen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? HERREGODS
FOTO JORIS ?? Youssef en Zineb woonden drie jaar in een krochtig en gevaarlijk appartemen­t in de buurt van de Dambrugges­traat.
HERREGODS FOTO JORIS Youssef en Zineb woonden drie jaar in een krochtig en gevaarlijk appartemen­t in de buurt van de Dambrugges­traat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium