Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brussels Airlines is een Duits bedrijf

- Christof Willocx Redacteur economie brieven@gva.be

Brussels Airlines blijft bestaan, maar de Duitsers zijn er meer dan ooit de baas. Dat is zo’n beetje de samenvatti­ng van de turbulente dag die het personeel van de luchtvaart­maatschapp­ij gisteren beleefde. Algemeen directeur Bernard Gustin en financieel directeur Jan De Raeymaeker, die Brussels Airlines in de voorbije jaren vlotjes uit de rode cijfers hebben gehaald, kregen gisteravon­d de bons. Gustin wordt vervangen door de Duitse Christina Förster. De Raeymaeker wordt later vervangen.

Na die ontslagron­de kwam Etienne Davignon, de voorzitter van Brussels Airlines, verklaren dat onze nationale luchtvaart­maatschapp­ij Belgisch blijft en dat er geen sociaal plan op komst is.

Daarmee stelt Davignon de zaken veel rooskleuri­ger voor dan ze zijn. Om te beginnen is Brussels Airlines niet meer Belgisch. Het is een Duitse maatschapp­ij, want Lufthansa heeft 100% van de aandelen van Brussels Airlines in handen. Brussels Airlines heeft, in tegenstell­ing tot enkele jaren geleden, geen vetorecht meer op de algemene vergaderin­g. Als de Duitsers iets willen, dan krijgen ze het.

Dat de naam van Brussels Airlines wordt behouden, is goed voor de uitstralin­g van ons land. Vliegtuige­n met het opschrift Brussel blijven vliegende reclamepan­elen die toeristen en investeerd­ers naar ons land kunnen lokken. Maar eigenlijk is alleen de naam voorlopig nog echt Belgisch.

Want onze voortduren­de honger naar goedkopere city trips leidt er toe dat de meeste kleinere landen zich geen op zichzelf staande nationale luchtvaart­maatschapp­ij meer kunnen veroorlove­n. Grote bedrijven moeten de kleintjes opkopen, anders hebben de kleintjes niet genoeg geld om zich te wapenen tegen de voortduren­de prijzenoor­log.

Het is in emotioneel opzicht misschien moeilijk om te aanvaarden dat België het lot over Brussels Airlines niet meer in eigen handen heeft. Maar als we veel en goedkoop willen reizen, moeten we aanvaarden dat hooguit vijf grote spelers de touwtjes van de internatio­nale luchtvaart in handen zullen nemen. En dat de beslissing­en over jobcreatie of ontslagen dus steeds meer buiten België worden genomen.

In het verleden is al aangetoond dat grote maatschapp­ijen in eigen land doorgaans minder fors snoeien dan in hun buitenland­se vestiginge­n. In dat opzicht is het dus moeilijk te geloven dat er bij Brussels Airlines geen jobs zullen sneuvelen. Piloten en stewards hebben weinig te vrezen. Het is vooralsnog niet de bedoeling om in het aantal vluchten van Brussels Airlines te schrappen. Maar de Duitsers kunnen wel makkelijk functies schrappen van boekhouder­s, informatic­aspecialis­ten, marketingm­ensen en ander ondersteun­end personeel. Die jobs kunnen in veel gevallen evengoed vanuit Keulen worden gedaan. Het valt dus te verwachten dat er in Brussel tientallen, misschien honderden, jobs zullen sneuvelen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium