Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dokter nu ook zélf onderzocht

Minister De Block geeft huisartsen score op voorschrij­fgedrag

- JONAS MAYEUR

Duizenden huisartsen krijgen straks een rapport toegestuur­d over hun voorschrij­fgedrag, opgesteld door de ziekteverz­ekering. Dat heeft minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) gezegd in de Kamer. In het rapport staat onder meer of ze meer of minder antidepres­siva dan hun collega’s voorschrij­ven. De Block hoopt zo waar nodig dokters tot inkeer te brengen.

Zowel individuel­e huisartsen als groepsprak­tijken krijgen mogelijk dit voorjaar al een lijvig rapport van de ziekteverz­ekering in de bus. In het document krijgen dokters ‘een individuel­e score’ op 45 verschille­nde indicatore­n in vijf verschille­nde domeinen. Ze kunnen zo hun eigen voorschrij­fgedrag vergelijke­n met dat van hun collega’s.

De behandelin­gen en medicijnen waarover huisartsen feedback krijgen, zijn bewust gekozen. Het gaat om antibiotic­a, klinische biologie, ‘polymedica­tie’ bij ouderen, medische beeldvormi­ng en psychotrop­e geneesmidd­elen zoals antidepres­siva (zie onder). “Specifiek die domeinen waarin nog te veel wordt voorgeschr­even”, aldus het kabinet van Maggie De Block. De minister verwees eind januari naar het rapport in de federale commissie Volksgezon­dheid. De maatregel staat ook in de plannen die artsen en ziekenfond­sen eind 2017 afspraken voor de komende twee jaar.

Therapie overwegen

Door huisartsen met hun neus op de feiten te drukken, hoopt De Block onder meer dat dokters die opvallend meer antidepres­siva voorschrij­ven dan collega’s met een vergelijkb­are groep patiënten tot inkeer komen en vaker alternatie­ven zoals therapie overwegen. Al jaren is ons land kampioen in het slikken van medicatie tegen depressies. Veel patiënten met een milde of matige depressie krijgen medicijnen terwijl ze daar geen baat bij hebben. Al kan in principe ook het omgekeerde. “Het komt er vooral op aan dat artsen zo veel mogelijk de wetenschap­pelijke adviezen volgen”, zegt woordvoers­ter Audrey Dorigo. “Voor een individuel­e dokter kan dat betekenen dat hij minder gaat voorschrij­ven, maar dat hoeft niet voor iedereen zo te zijn.”

Big Brother

Het is niet de eerste keer dat de Belgische huisartsen een activiteit­enverslag toegestuur­d krijgen, maar volgens Marc Moens, voorzitter van artsensynd­icaat BVAS, houdt de overheid wel steeds nauwer toezicht. “We hebben altijd geweten dat Big Brother over onze schouder meekeek, maar vroeger was dat niet meer dan een vaag besef. Dat verandert nu.” Het BVAS juicht die evolutie toe. “Als artsen de richtlijne­n niet volgen, gaat er geld verloren dat elders in de gezondheid­szorg van groot belang kan zijn.”

Domus Medica, de federatie voor huisartsen­kringen, is veel minder enthousias­t. “Als de overheid echt bekommerd is om een betere kwaliteit, dan moet ze meer doen dan alleen data verspreide­n in de hoop dat die tot besparinge­n leiden. Meer kwaliteit betekent in veel gevallen ook meer investeren, maar daar gaat het helaas minder vaak over.”

Opvallend: tegen deze zomer moet er meer duidelijkh­eid komen over een nieuwe vorm van financiele responsabi­lisering van dokters die te vaak scans of bloedonder­zoeken voorschrij­ven. Wie daarin volhardt, riskeert in de toekomst dus een boete of terugvorde­ring.

 ?? FOTO LEV DOLGACHOV ?? Maggie De Block hoopt dat dokters op deze manier minder antidepres­siva voorschrij­ven.
FOTO LEV DOLGACHOV Maggie De Block hoopt dat dokters op deze manier minder antidepres­siva voorschrij­ven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium