Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Idool’-zanger in coma door rattenverg­if

Gerecht onderzoekt of iemand tenor uit Oostende wil vermoorden

- GEERT OP ’T EYNDE, DOMINIQUE JAUQUET

Andrei Lugovski (34), de Vlaamse klassieke tenor die in 2007 bekendheid verwierf met zijn deelname aan de VTMtalente­njacht Idool, ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis na een ernstige vergiftigi­ng. Het parket onderzoekt of iemand hem naar het leven staat. De zaak begon met een beenbreuk tijdens een fanreis.

Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, bevestigt dat er een gerechteli­jk onderzoek loopt. “Meneer Lugovski werd het slachtoffe­r van een ernstige vergiftigi­ng met thallium, het actieve bestanddee­l van rattengif”, zegt parketwoor­dvoerster Céline D’Havé. “De man verblijft in een ziekenhuis en is in kritieke toestand.” Meer informatie wil het gerecht niet kwijt.

Het onderzoek zou begin vorige week opgestart zijn door de lokale politie van Oostende. Thallium is een zeer toxisch metaal dat vooral gebruikt werd als rattenverg­if. Sinds de jaren 70 is het middel verboden als pesticide in de meeste landen. “Thallium is een uiterst giftige stof die moeilijk op te sporen is in het lichaam”, zegt toxicoloog Christophe Stove van de Universite­it Gent. “Men moet er echt al gericht naar gaan zoeken. Een gewone bloedafnam­e, bijvoorbee­ld, brengt de vergiftigi­ng niet aan het licht.”

Beenbreuk tijdens fanreis

Andrei Lugovski, die in de badstad woont, sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. Eind oktober brak hij zijn been tijdens een fanreis in de Spaanse badstad Lloret de Mar. Hij excuseerde zich bij zijn fans op Facebook. “Het spijt me zeer dat ik enkele optredens moet afzeggen.”

Later moest hij zijn optredens op krukken afleggen, of vanop een barkruk zingen. Zijn laatste optreden dateert al van 17 december. De beenbreuk beterde niet en na verloop van tijd traden er complicati­es op. Dokters dachten in eerste instantie aan een infectie, maar zijn toestand ging van kwaad naar erger.

Lugovski belandde in een coma. Vorige maand zouden de dokters ontdekt hebben dat de zanger mogelijk vergiftigd werd. “Het klopt: Andrei heeft problemen met zijn gezondheid”, bevestigt zijn zus Alina. Haar broer zou nog in coma liggen, maar veel meer wil ze niet kwijt. “Onderzoek moet nu uitwijzen wat er aan de hand is.”

De uit Wit-Rusland afkomstige Andrei Lugovski verhuisde in 1999 met zijn ouders en zus naar Oostende. Hij volgde in ons land een klassieke opleiding zang aan het conservato­rium. De tenor raakte in 2007 bekend bij het grote publiek na zijn deelname aan Idool, waar hij derde werd. De voorbije jaren werkte hij samen met onder anderen Helmut Lotti, Dana Winner en Johnny Logan. Tegenwoord­ig treedt hij nog steeds op voor volle zalen in binnenen buitenland.

Vooral in Duitsland kreeg hij een stevige voet aan de grond. Dit jaar stond er onder meer een concert gepland in Zuid-Afrika, samen met het bekende kinderkoor uit Bloemfonte­in. “Het jubileumco­ncert van Andrei op 10 maart in het kursaal van Oostende naar aanleiding van zijn 10-jarige carrière, hebben we helaas moeten annuleren”, zegt organisato­r Niko Geldhof. “Hopelijk kunnen we in het najaar een nieuwe editie inplannen.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Andrei Lugovski (rechts) op het podium met Will Tura.
FOTO ISOPIX Andrei Lugovski (rechts) op het podium met Will Tura.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium