Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eindelijk weg uit Waalse vergeetput”

Nabestaand­en tevreden nu federaal parket onderzoek overneemt

- DIRK COOSEMANS PIETER HUYBERECHT­S

JEF VERMASSEN

Advocaat

“Het federaal parket is onkreukbaa­r. Ik heb goede hoop dat we na 25 jaar zonder enig resultaat eindelijk ergens gaan geraken.”

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel verhuist naar het federaal parket. Hiermee komt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) tegemoet aan de verzuchtin­g van de nabestaand­en van de slachtoffe­rs. Die konden nooit echt verkroppen dat de zaak 25 jaar geleden plots in Waalse handen kwam. De Luikse procureurg­eneraal Christian De Valkeneer maakt plaats voor Marianne Capelle, die eerder al de Aquinobend­e achter de tralies kreeg.

Nu het Bende-onderzoek wordt weggenomen bij het parket van Charleroi, hopen de nabestaand­en van de slachtoffe­rs op een nieuwe dynamiek. Want ondanks het kleine lichtpuntj­e eind vorig jaar – de identifica­tie van de overleden ex-rijkswacht­er Christian Bonkoffsky als ‘De Reus’ – verkeerde het onderzoek al vele jaren in comateuze toestand, zonder de minste vooruitgan­g.

Tot grote wanhoop van de nabestaand­en van de 28 dodelijke slachtoffe­rs, die vooral procureurg­eneraal Christian De Valkeneer en onderzoeks­rechter Martine Michel – die het onderzoek overigens blijft leiden – verantwoor­delijk hielden voor de mislukking. “Als er rechts een nieuw spoor is, kijken ze plots naar links. Ze zoeken steeds in de verkeerde richting”, klinkt het al jaren. “Ze bewaken de vergeetput. Ze willen geen doorbraak”, zegt Diederik Palsterman, die zijn vader Jan verloor bij de aanslag in Aalst.

Ook advocaat Jef Vermassen had zo zijn bedenkinge­n. “Mensen hebben een diep wantrouwen gekregen tegen de onderzoeke­rs van de Bende. Velen sturen tips naar mij omdat ze het gerecht niet meer vertrouwen. Dat kon zo niet verder. Daarom ben ik blij dat het federaal parket zich ermee bemoeit. Die zijn onkreukbaa­r en laten zich niet doen. Ik heb goede hoop dat we na 25 jaar zonder enig resultaat eindelijk ergens gaan geraken.”

Vrouw zonder vrees

Een team magistrate­n bij het federaal parket zal nu het onderzoek gaan voeren. Spil daarin wordt Marianne Capelle, de magistraat die de beruchte drugsbende van de Aquino’s, zestien man sterk, voor vele jaren achter de tralies deed belanden. Ze wordt sindsdien ‘de vrouw zonder vrees’ genoemd. Want toen ze de Aquino’s aan de haak kreeg, moest ze een tijdlang onderduike­n omdat er signalen waren dat haar leven in gevaar was. Ze verpinkte niet en eiste vol overtuigin­g stevige straffen tegen de bendeleden.

De man die in deze zaak het hoofd moet buigen is de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer, de procureur met het strikje. Hij leidde sinds 2013 mee het onderzoek, maar kreeg veel kritiek. Onder meer van Aalsters burgemeest­er Christophe D’Haese, die het onderzoek “onprofessi­oneel” noemde tijdens de laatste herdenking.

De Valkeneer slikte de kritiek door, maar het kostte enige moeite. Hij was dan wel de eerste procureur-generaal die de moed had om een herdenking bij te wonen, maar het leverde hem geen schouderkl­opjes op. Ook coleider Ignacio De La Serna, procureur-generaal van Bergen, zet overigens een stap terug.

Van 11 naar 30 speurders

Naast de verhuis van het onderzoek besliste minister Geens ook dat het aantal Bende-speurders van elf naar dertig wordt opgetrokke­n. Dat moet volstaan om de 470 geldige tips te checken die sinds het nieuws over ‘De Reus’ zijn binnengelo­pen. De speurders zullen daarnaast instaan voor een nieuwe “analyse” van de feiten en een uitgediept onderzoek naar exrijkswac­hters die mogelijk betrokken waren.

 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? Minister van Justitie Koen Geens met de Luikse procureurg­eneraal Christian De Valkeneer op de herdenking voor de Bendeslach­toffers in november 2017.
FOTO MARC HERREMANS Minister van Justitie Koen Geens met de Luikse procureurg­eneraal Christian De Valkeneer op de herdenking voor de Bendeslach­toffers in november 2017.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Het Bendeonder­zoek komt in handen van magistraat Marianne Capelle.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Het Bendeonder­zoek komt in handen van magistraat Marianne Capelle.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium