Gazet van Antwerpen Stad en Rand

4.000 miljard dollar foetsie

In enkele dagen gaan aandelenbe­urzen wereldwijd in het rood Dow Jones en Nasdaq herstellen zich tegen afsluiten beursdag

- KRISTOF SIMOENS

Wat omhoog gaat, moet ooit weer naar beneden … Dat is de algemene teneur bij specialist­en nu er een einde lijkt gekomen aan het sprookje van de stijgende beurskoers­en. “Beurscorre­cties zijn van alle tijden. Alleen zijn we dat niet meer gewend.” Met dank aan Goudlokje. Kent u het sprookje van Goudlokje, het meisje met het goudblonde haar? Tijdens een wandeling in het bos loopt ze voorbij het huisje van de drie beren: een grote, een middelgrot­e en een kleine. Ze klopt aan, stapt binnen en ziet drie borden pap. Het ene is te warm, het andere te koud, maar het derde is ‘precies goed’. Wanneer ze een dutje doet, doet ze dat in het bed van de kleinste beer, dat niet te hard of te zacht is, maar ‘ronduit perfect’.

Zo omschrijve­n economen het voorbije jaar. “2017 was een beleggersj­aar waar we in heel rustig vaarwater vertoefden. Dat had alles te maken met ‘Goudlokje’, de droomcockt­ail voor de aandelenbe­legger”, zegt Tom Simonts van KBC. “Een cocktail met drie ingrediënt­en: een sterke en aantrekken­de economisch­e groei, geen tot nauwelijks inflatie en de nog altijd lage rente.”

Nu lijkt het tij te keren: Wall Street beleefde begin deze week de slechtste dag sinds september 2008, in Brussel is de hele jaarwinst al weggesmolt­en en in enkele dagen tijd ging 4.000 miljard dollar aan beurswaard­e in rook op. “Beurscorre­cties zijn van alle tijden en toch schrikken we elke keer weer. Nu misschien nog meer dan anders, omdat 2017 een slaapverwe­kkend jaar was.”

Sinds de verkiezing van Trump tot president van de Verenigde Staten is de Dow Jones 25% gestegen en de andere beurzen surften mee op die golf. “Wist je dat het al meer dan vierhonder­d dagen geleden is dat de beurzen nog eens met meer dan 5% zijn gezakt”, zegt Koen De Leus van BNP Paribas Fortis. “Zo’n lange periode van stijgende beurskoers­en hebben we bij mijn weten nog niet eerder meegemaakt.”

Wat heeft dan voor die plotse ommekeer gezorgd?

Peter Vanden Haute van ING: Eén cijfer in het werkgelege­nheidsrapp­ort dat vrijdag in de Verenigde Staten werd gepublicee­rd: als gevolg van de krapte op de arbeidsmar­kt stijgen de lonen met 2,9%. Stijgende uurlonen zwengelen de inflatie aan, waardoor de kans bestaat dat de centrale banken wereldwijd de rentes sneller dan gedacht moeten verhogen om oververhit­ting van de economie te voorkomen. Daardoor komen obligaties weer in beeld als alternatie­f voor aandelen en vrezen beleggers dat de koersen, die zeker in de VS zeer hoog staan, alleen maar kunnen zakken.

Dat leidde tot een verkoopgol­f, nog extra aangezweng­eld door computers.

Vanden Haute: Het begon in de VS, waar de Dow Jones 6% verloor in een klein halfuur tijd, meteen het grootste verlies in jaren. Volgens vermogensb­eheerder Candriam was er zelfs sprake van een ‘flash crash’, waarbij computeral­goritmes massaal aandelen dumpen eens een bepaalde verkooplim­iet is bereikt. Hoewel de koers zich wat herstelde, was het kwaad geschied. Later die nacht liet de Nikkei in Japan zijn grootste verlies sinds 1990 optekenen en ook bij ons verloren de beurzen gisteren 2,5 à 3%.

Als het om een Amerikaans rapport gaat, waarom volgen alle andere beurzen dan?

Vanden Haute: Die fameuze besmetting kennen we al jaren, omdat zowel het bedrijfsle­ven als de financiële markten internatio­naal met elkaar gelinkt zijn. Door de globaliser­ing kunnen slechte resultaten in pakweg Azië een impact hebben op onze bedrijven en omgekeerd. Dankzij het internet weten beleggers ook veel sneller wat hun collega’s aan de andere kant van de wereld uitspoken: dan is de neiging groot om hetzelfde te doen.

Wat zegt dit over onze economie?

De Leus: Eigenlijk bitter weinig. De wereldecon­omie is sterk, de bedrijfswi­nsten groeien stevig en het sterke ondernemer­svertrouwe­n doet het beste verhopen. Ik noem dit dan ook geen crash, maar een gezonde koerscorre­ctie, eentje die er eigenlijk al veel eerder had moeten komen. Al was het maar om de beleggers eraan te herinneren dat de beurs ups en downs kent.

Simonts: Bovendien zitten we in een totaal andere situatie dan bij eerdere crisissen. Toen de dotcombubb­el in 2000 barstte, lag dat aan het feit dat de internetbe­drijfjes wel grote sier, maar geen winst maakten. Toen in 2007 de bankencris­is uitbrak, lag de vrees dat de financieri­ng van de economie zou opdrogen aan de basis van de recessie. Toen in 2011 de eurocrisis losbarstte, zat de angst voor het uiteenspat­ten van de eurozone daar voor veel tussen. Nu zie ik niet meteen een onderligge­nde factor.

Blijft de ultieme vraag: wat nu? Kopen op een dieptepunt of alles verkopen en je verlies slikken?

De Leus: Al je aandelen nu van de hand doen, is te gek voor woorden. Als je geschoren wordt, moet je stilzitten, net zoals een schaap. De correctie kan nog eventjes aanhouden, maar gezien de stevige fundamente­n van de economie acht ik de beurs in staat om de verliezen vrij snel te recuperere­n.

Simonts: Bovendien vergroot de zenuwachti­gheid op de beurzen de kansen op opportunit­eiten. Ga dan wel met mondjesmaa­t te werk. Niets zegt dat de beurzen hun nieuwe bodem al bereikt hebben. De belegger kan er maar beter aan wennen dat de koersen wat meer op en neer gaan, met alle risico’s van dien. Enkel cash in euro vormt de enige écht risicovrij­e parking, maar ja, dat levert geen cent op.

 ?? FOTO XINHUA ?? Het begon in de VS, waar de Dow Jones 6% verloor in een halfuur tijd.
FOTO XINHUA Het begon in de VS, waar de Dow Jones 6% verloor in een halfuur tijd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium