Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezonde Vitamini’s spaart u het snelst met ... een Twix

-

Vier zakjes Vitaminist­ickers. Dat krijgt u in supermarkt­keten Delhaize bij aankoop van twee pakken Mars, Twix of Snickers. Vreemd, want willen die Vitamini’s ons niet net gezonder doen eten? “Het is een uitzonderi­ng”, zegt Delhaize. “Perverse marketing”, meent voedingsex­pert Patrick Mullie.

Vier extra zakjes extra zijn een ware schat in deze Vitamini-tijden. Om evenveel stickers te verzamelen, moet u bij Delhaize voor 80 euro aankopen. 12 kilo ajuinen of een kilo bosbessen, dat kan ook. Maar de beste deal doet u in de rayon van het snoepgoed: vier zakjes bij twee pakken Twix.

Opvallend, want de actie – knuffels in de vorm van groente en fruit – wil kinderen aanzetten tot gezond eten. “Klopt”, zegt Delhaize-woordvoerd­er Roel Dekelver. “Extra zakjes krijg je dan ook vooral bij gezonde producten, maar er zijn uitzonderi­ngen: shampoo bijvoorbee­ld, of die snacks.” Volgens Delhaize valt dat best te rijmen met de filosofie van de actie. “Het draait rond gezond eten, maar af en toe een snoepje mag wel. Zolang het meer uitzonderi­ng blijft dan regel.”

Professor Patrick Mullie, voedingsex­pert aan de VUB, ziet het anders. “Dit is pervers, een pure marketings­tunt. Supermarkt­en surfen mee op de gezondheid­shype, maar eigenlijk hebben ze één doel: winst maken. Dat mag, het is niet hun taak om ons gezond te doen eten. De klant zo misleiden, is pure manipulati­e.”

Retailexpe­rt Stefan Van Rompaey noemt het economisch­e realiteit. “Je moet weten hoe zo’n commerciël­e actie op poten wordt gezet. Delhaize trekt met die actie naar fabrikante­n en stelt een deal voor: als je meedoet, prijzen we je product aan. Voor merken als Mars of Cola is dat zeer interessan­t en zij hebben grote marketingb­udgetten. Achter wortels en prei zit geen sterk merk, dus daar bestaan die budgetten niet.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium