Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1.200 bewakers in quarantain­e omdat er 41 buikgriep hebben

Organisati­e Olympische Winterspel­en neemt geen risico en zet leger in

- BERT HEYVAERT

Paniek in Pyongyang: drie dagen voor de start van de Olympische Winterspel­en, heeft de organisati­e 1.200 veiligheid­sagenten op nonactief gezet. De reden: 41 agenten belandden plots in het ziekenhuis en bleken besmet met het norovirus.

Strakke organisati­e, dat wordt het handelsmer­k in Zuid-Korea. Om te tonen dat ze net hetzelfde kunnen als de Chinezen op die verbluffen­de Spelen van Peking 2008. De organisati­e laat dan ook niets aan het toeval over, zelfs niet als het onvermijde­lijke toeslaat. Het norovirus bijvoorbee­ld. Beter bekend als de bekendste veroorzake­r van buikgriep.

Zondag kregen 41 veiligheid­sagenten van Pyongyang plots braakneigi­ngen en acute diarree. Ze werden naar het ziekenhuis gebracht, waar het virus werd vastgestel­d. De organisati­e nam geen risico: alle 1.200 agenten die in hetzelfde jeugdcentr­um verbleven, werden meteen op non-actief gesteld. Ze worden vervangen door negenhonde­rd militairen.

Kevin Borlée

Het norovirus ligt wereldwijd aan de basis van de helft van de maagen darmklacht­en. Het verspreidt zich via voeding en water en is zeer besmetteli­jk van mens op mens. Dat het een groot sportevene­ment in de war kan sturen, bleek nog op het WK atletiek in Londen 2017. Toen raakten dertig atleten, onder wie Kevin Borlée, besmet. Een van hen was Isaac Makwala uit Botswana, en een van de sterren van het WK. Omdat hij voor bepaalde tijd in quarantain­e moest, werd hij uitgeslote­n van de finale van de 400 meter en liep hij in zijn dooie eentje de kwartfinal­e van de 200 meter. Zulke toestanden willen ze in Pyongyang vermijden. Voorlopig lijkt het evenement zelf niet bedreigd: de veiligheid­sagenten verbleven niet in het atletendor­p. “Maar om verdere verspreidi­ng te voorkomen, zullen soldaten instaan voor de security checks bij de twintig stadions”, klinkt het. Naast het norovirus, houdt de organisati­e van Pyongyang nog een andere factor angstvalli­g in het oog: het ijskoude weer. Bij de openingsce­remonie vrijdag worden temperatur­en tot -10 graden voorspeld en het stadion heeft geen dak. Bibberen dus.

Maar zoals gezegd: de Zuid-Koreaanse organisati­e laat niets aan het toeval over. Dus krijgen alle 43.000 toeschouwe­rs vrijdag een dekentje, een gebreide muts, een warm zitkussen en hand- en voetverwar­mers.

 ?? FOTO AFP ?? Militairen vervangen de agenten en scannen elke bezoeker.
FOTO AFP Militairen vervangen de agenten en scannen elke bezoeker.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium