Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eigenaars blijven illegale units gewoon verhuren”

Stad vraagt inwoners om dubieuze zaken te melden

- MAAIKE FLOOR

Het dossier over huisjesmel­kerij dat de afgelopen dagen in uw krant verscheen, maakt ook weer nieuwe verhalen en vragen los. Wat doet de stad tegen eigenaren die hun pand zonder vergunning opdelen? En wat doet het OCMW als een huurder die ze begeleiden zich misdraagt?

Huizen opdelen in kleinere studio’s of appartemen­ten gebeurt veel in Antwerpen en kan een begin zijn van huisjesmel­kerij. “Bij ons in de wijk wordt daar niets tegen gedaan”, zegt een buurtbewon­er uit Borgerhout. “Wij treden wel op, maar de feiten mogen niet verjaard zijn”, reageert de stad.

Om zelf niet in conflict te komen met de eigenaar, wil de bewoner niet met haar eigen naam in de krant. Omdat ze al jaren in dezelfde straat woont, viel het haar op toen een buurman plots druk begon te verbouwen. “Hij maakte in een herenhuis vier studio’s zonder daarvoor een vergunning aan te vragen. Ik heb daar melding van gemaakt bij de stad en er is een controle geweest. Ik kreeg als antwoord van de stad dat deze overtredin­g geen prioriteit heeft bij het parket. De overtredin­g komt op het stedenbouw­kundig uittreksel te staan, maar verder gebeurt er niets. De eigenaar verdient nu dus geld aan illegaal gezette appartemen­ten. Als mensen hiermee wegkomen, werk je huisjesmel­kerij in de hand.”

Volgens de stad is de bouwovertr­eding van het pand in kwestie verjaard omdat de onderverde­ling er al meer dan vijf jaar is. “Er kan zeker een link tussen huisjesmel­kerij en overtredin­gen op de bouwcode gelegd worden, maar dat is in dit dossier niet het geval”, zegt Johan Vermant, kabinetsme­dewerker van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA).

Als het parket een eigenaar niet vervolgt omdat de feiten niet zwaarwicht­ig genoeg zijn, kan de stad sinds 2015 zelf een burgerlijk­e procedure aanspannen voor de rechtbank om een herstelvor­dering te eisen. Zo wordt de eigenaar alsnog gedwongen het pand in de originele staat te herstellen. “Dat kan alleen als de feiten niet verjaard zijn. Daarvoor moeten we kunnen bewijzen dat de aanpassing­en in de laatste vijf jaar gebeurd zijn. Voor zo’n procedure moet de stad eerst een positief advies krijgen van de Hoge Raad voor Handhaving­sbeleid, een Vlaamse instantie. In 2014 zijn er drie burgerlijk­e procedures aangespann­en door de stad. In 2015 zes, in 2016 vier en in 2017 negen. Dat is nog niet zo veel, maar

het aantal zit in stijgende lijn. Bovendien werd er vroeger niets mee gedaan”, zegt Vermant.

Een verjarings­termijn van vijf jaar lijkt wel heel kort. Wie dus die tijd onder de radar blijft, kan goed geld verdienen aan illegale units in zijn huis. Vermant: “Die termijn is decretaal bepaald. Er is een redelijke termijn vastgestel­d om dat type overtredin­gen te vervolgen.”

De stad roept inwoners wel op om dubieuze zaken te melden. “Als er ergens ineens zes deurbellen worden geplaatst, kan dit verontrust­end zijn. Bovendien kunnen we door een controle op de bouwnormen ook bekijken of de kwaliteit van die studio’s wel acceptabel is. Soms komen we op die manier huisjesmel­kerij op het spoor.”

 ??  ??
 ??  ?? Veel verwaarloo­sde deurbellen, dat kan een teken zijn van huisjesmel­kerij.
FOTO PHOTO NEWS
Veel verwaarloo­sde deurbellen, dat kan een teken zijn van huisjesmel­kerij. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium