Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Parket verliest opnieuw in groot witwasdoss­ier

Strafrecht­er spreekt Jamal E.B. over hele lijn vrij

- JORIS VAN DER AA

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft Jamal E.B., de oudste broer van de bekende drugstrafi­kant Othman, over de hele lijn vrijgespro­ken van witwasprak­tijken.

De correction­ele rechtbank sprak vorig jaar de beruchte Marzouk D. en zijn familie vrij van de witwasprak­tijken. Volgens politie en parket had D. inkomsten uit criminele activiteit­en geïnvestee­rd in supermarkt Pitstop op het Kiel, maar de rechtbank liet D. en zijn familie gaan, omdat de legale herkomst van de gelden niet uitgeslote­n kon worden.

Het Openbaar Ministerie viseerde ook de familie E.B. uit Borgerhout met een grootschal­ig financieel onderzoek. De 44-jarige Jamal E.B. bouwde tussen 2003 en 2015 een indrukwekk­end vermogen op in vastgoed. Jamal, de oudste broer van de bekende drugstrafi­kant Othman, verwierf in die periode een twintigtal panden in de stad. Het ging vooral om goedkope panden die openbaar verkocht werden.

Jamal liet de panden opknappen en verhuurde ze vervolgens. Een aantal panden verkocht hij opnieuw. Gezien de reputatie van enkele van zijn broers, volgden politie en parket zijn opmars in het vastgoedwe­reldje met argusogen.

Het strafrecht­elijk onderzoek ging van start met een melding van de Cel voor Financiële Informatie­verwerking, dat zich vragen stelde bij een aantal cash stortingen die Jamal had verricht. Tijdens het onderzoek werden de bankrekeni­ngen van de familie E.B. geblokkeer­d en werden een aantal panden onder bewarend beslag gelegd. Volgens de berekening­en van de federale politie gaf Jamal veel meer geld uit dan zijn “legale inkomen” kon verantwoor­den. Volgens de speurders ging het om een bedrag van 1.337.000 euro dat uit criminele activiteit­en afkomstig moest zijn.

Jamal ontkende met klem. De beklaagde en zijn advocaten schoten tijdens het proces grote gaten in de onderzoeks­methodiek van de federale politie. “Mijn legale inkomsten werden sterk onderschat. Zo werd het loon van mijn vrouw niet meegereken­d, hoewel wij een belastinga­angifte aan de speurders hebben bezorgd. Dat ging om meer dan 600.000 euro. Mijn zogenaamde uitgaven werden dan weer opgeblazen. De verbouwing­en in mijn panden werden geraamd door een deskundige die mijn panden niet eens heeft bezocht. Wij hebben zelf een deskundige berekening­en laten maken, maar die werden gewoon genegeerd. Onbegrijpe­lijk.”

JAMAL E.B.

Vrijgespro­ken beklaagde

“Mijn inkomsten werden opgeblazen en het inkomen van mijn vrouw genegeerd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium