Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hoe kunnen wij nu nog veilig een café openhouden?”

Geweld en inbraak jagen uitbater Barmazo op kosten

- SAM REYNTJENS

Een houten plaat en plakband houden de vitrine samen, binnen is het volledige interieur bedekt met een laagje grijs poeder. Een lege brandbluss­er, de gesloopte kassa en een kapotte fles Campari zijn de stille getuigen van wat er zich het afgelopen weekend in Café Barmazo op de Bredabaan afspeelde. Uitbater Emre Yoleri (24) is het beu. “Ik probeer hier een deftig café te runnen”, zegt hij. “Dit soort zaken besmeurt mijn reputatie.”

De miserie begon zaterdagna­cht. “Een klant, een Marokkaans­e man, wilde geld om op de bingokast te spelen”, vertelt Yoleri. “Toen ik weigerde, werd hij agressief. Hij zei dat hij zichzelf met een glas zou slaan en dat deed hij uiteindeli­jk ook.” De klant gooide ook met een glas in het gezicht van de cafébaas. Op de stoep kwam het nog tot duwen trekwerk. “Later op de avond is die man teruggekom­en en heeft hij mijn raam vernield met een ijzeren staaf”, aldus Yoleri. Zowel Yoleri als de andere man werden in het ziekenhuis verzorgd. “Ik ben gehecht aan mijn arm en in mijn gezicht.”

De politie bevestigt dat er afgelopen weekend verschille­nde incidenten aan het café waren. Er zouden slagen zijn uitgedeeld door beide partijen. “Die man is gewoon vrijgelate­n, hoewel hij me aanviel en mijn raam vernielde”, zucht Yoleri.

“Gewaarschu­wd voor inbraak”

Maandagoch­tend kwam Yoleri terug in zijn café, toen bleek dat er de nacht voordien ingebroken was. Op de camerabeel­den is te zien hoe een man de kassa sloopt om de lade eruit te krijgen. Hij spuit vervolgens het volledige café onder met poeder uit een brandbluss­er. “Mijn aanvaller had zondag blijkbaar nog tegen iemand gezegd dat hij zou komen inbreken”, vertelt Yoleri. “De man op de camerabeel­den is een van zijn vrienden.”

De politie kwam vaststelli­ngen doen, bekeek de camerabeel­den en zal die ook opvragen. “Maar wij voelen ons onveilig”, vertellen Yoleri en enkele vrienden. “We zijn bang dat de man nog eens terugkomt. Hoe kan het toch dat die zomaar vrij kan rondlopen?”

Bovendien zit de cafébaas verveeld met de gevolgen voor de reputatie van zijn zaak. “Wij zijn een deftig café, geen marginale kroeg”, zegt hij. “Maar dit zorgt ervoor dat nette klanten misschien niet durven terugkomen. En wij voelen ons onveilig omdat die man zomaar vrij blijft.”

De cafébaas schat de schade van het raam, de kassa en het opkuisen van het brandbluss­erpoeder op enkele duizenden euro’s.

 ?? FOTO'S RR ?? Uitbater Emre Yoleri toont de schade. “Dit is een deftig café, ik vrees voor mijn reputatie.”
FOTO'S RR Uitbater Emre Yoleri toont de schade. “Dit is een deftig café, ik vrees voor mijn reputatie.”
 ??  ?? Ook buiten kwam het tot een schermutse­ling.
Ook buiten kwam het tot een schermutse­ling.
 ??  ?? Het raam is vernield.
Het raam is vernield.
 ??  ?? Het interieur hangt vol poeder.
Het interieur hangt vol poeder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium