Gazet van Antwerpen Stad en Rand

NMBS mag ticketprij­zen zelf aanpassen

-

De tarieven bij de NMBS zullen in de toekomst niet langer afhangen van de stiptheids­cijfers. Dat staat in het ontwerp van de nieuwe beheersove­reenkomst, samen met nog zeven andere voorstelle­n.

De NMBS mag de prijs van abonnement­en voor woon- en werkverkee­r en van gewone treinbilje­tten de komende vier jaar met maximaal twee procent optrekken bovenop de index. Dat staat in het ontwerp voor de nieuwe beheersove­reenkomst voor de periode 2018-2022, waarin de regering en het spoor taken en doelen vastleggen.

De prijzen van treinticke­ts- en abonnement­en zijn momenteel gekoppeld aan de stiptheid van de trein. Daarover is in het nieuwe ontwerp niets terug te vinden. De stiptheids­cijfers zullen wél het loon van het topmanagem­ent beïnvloede­n.

De vorige beheersove­reenkomst dateert al uit 2008. Daardoor kon ze niet inspelen op maatschapp­elijke evoluties zoals flexibele en glijdende werkuren. Het spoor zal nu wel reizigers mogen lokken met lagere tarieven buiten de spitsuren en speciale formules voor werknemers die bijvoorbee­ld twee dagen per week thuis werken.

Het kabinet van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wijst erop dat de tekst een zeer voorlopige versie is. “Maar we zitten in de laatste rechte lijn.”

Toch internet?

Om internet op de treinen te krijgen, zal de NMBS proberen samen te werken met andere bedrijven. Eerder zei CEO Sophie Dutordoir al dat de maatschapp­ij zelf geen wifi zal aanbieden.

Loket blijft (voorlopig)

Zeker tot eind 2020 zal het “traditione­le loket, in alle stations waar zo’n dienst nu wordt aangeboden, behouden blijven”. Ook stations en stopplaats­en worden “in principe” tot dan niet geschrapt.

Fietspaden op oude sporen

Tegen eind maart maakt de NMBS een lijst op van de spoorwegbe­ddingen die niet meer gebruikt worden. Daar kunnen dan eventueel fietspaden worden aangelegd.

Minder energiever­bruik

De NMBS wil haar energiever­bruik tegen 2022 vermindere­n. Dat kan bijvoorbee­ld door zuiniger te rijden en over te schakelen op ledverlich­ting.

Snellere compensati­e

Pas als een trein minstens een uur vertraging heeft, krijgen passagiers nu een compensati­e. Dat wordt verlaagd naar een halfuur. Dan wordt de helft terugbetaa­ld. Vanaf een uur vertraging krijgen ze de volle pot.

Geen treinbegel­eider

Volgens het ‘one man car’-principe is de bestuurder het enige personeels­lid aan boord. Hij staat in voor alle taken, waaronder het sluiten van de deuren. De treinbegel­eider zou dan verdwijnen.

De allinPass

Tegen eind 2020 moet de NMBS bestuderen of het een all-in-Pass kan aanbieden voor frequente klanten. Die pas combineert verschille­nde vervoersmo­gelijkhede­n, zoals trein-busdeelwag­en of trein-bus-fiets in voorsteden.

 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium