Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De verrassing is dat NVA niet verrast

- Patrick Van de Perre Redacteur stadsredac­tie brieven@gva.be

De N-VA heeft dinsdag in Antwerpen haar kopstukken voorgestel­d voor de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober. Wat daarbij opvalt is dat de partij van burgemeest­er Bart De Wever in Antwerpen geen witte konijnen of opvallende – lees bekende – nieuwkomer­s presenteer­t.

De grote namen op de lijst zijn zo goed als alle zittende Antwerpse schepenen van de N-VA, met Vlaams minister Liesbeth Homans als lijstduwer. De opvallends­te naam is die van Vlaams Parlements­lid Annick De Ridder op de tweede plaats, na Bart De Wever.

Annick De Ridder is weliswaar een nieuwe naam op de lijst voor de Antwerpse gemeentera­adsverkiez­ingen, maar allerminst een wit konijn. Ze heeft – eerst bij Open Vld en later bij N-VA – al meer dan een decennium politieke ervaring op de teller. Je zou haar ondertusse­n een ancien kunnen noemen. Zij het dan een ancien die tot op heden nog geen uitvoerend mandaat heeft gehad.

De keuze van de N-VA om voor ervaring te kiezen, zoals Bart De Wever het zelf omschrijft, is natuurlijk geen verrassing. Een partij die van zichzelf vindt dat ze goed bezig is, heeft weinig redenen om met een volledig nieuwe bezetting naar de kiezer te trekken.

Zo ging het in het verleden ook. Niet langer dan zes jaar geleden deed toenmalig burgemeest­er Patrick Janssens (sp.a) hetzelfde. Dat hij vervolgens de verkiezing­en heeft verloren, heeft niet zozeer met de mensen op zijn lijst te maken. Wel met het feit dat de sp.a het blijkbaar niet nodig vond om een echte campagne te voeren. We zien burgemeest­er Bart De Wever niet zo snel dezelfde fout maken.

De rol die N-VA tot op heden met succes speelt, is die van standvasti­ge factor in wat een woelige en verwarrend­e kiesstrijd gaat worden. Hoewel ze het niet met zoveel woorden zeggen, is de vergelijki­ng met Samen nooit veraf. Het enkele weken geleden ter ziele gegane project van Groen en sp.a, staat inderdaad in schril contrast met de rust die N-VA schijnbaar uitstraalt. Niemand die eraan moet twijfelen dat dit tot op de verkiezing­sdag een troef is die de Vlaams-nationalis­ten zullen blijven uitspelen.

Wat we van de N-VA in Antwerpen kunnen verwachten is ondertusse­n wel duidelijk. Geen kracht van veranderin­g, maar wel het verderzett­en van het huidige stedelijke beleid. Wat de andere partijen daar tegenovers­tellen is voorlopig nog even afwachten. Het is nog net iets te vroeg om te zien wie met welke wapens de politieke arena instapt.

Het is uiteindeli­jk de Antwerpena­ar die over een aantal maanden zal uitmaken of de “ervaring” van de N-VA voldoende doorweegt in het stemhokje om hen een tweede legislatuu­r op het Schoon Verdiep te schenken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium