Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De medische klachten: hierop beoordeelt men uw arts

-

1 Te veel antidepres­siva

Antidepres­siva vallen onder het luik ‘psychotrop­e medicatie’, waartoe ook antipsycho­tica behoren. Tussen 2011 en 2015 is het aantal terugbetaa­lde dosissen antidepres­siva met 14,5% gestegen, van 278,9 miljoen naar 319,4 miljoen per jaar. Vooral in Vlaanderen was er een grote toename. Vorig jaar kregen huisartsen al een nieuwe richtlijn in de bus over de aanpak van depressies. “Er wordt te snel medicatie voorgeschr­even”, zei De Block toen.

2 Te uitgebreid bloedonder­zoek

“Huisdokter­s moeten gerichter een bloedonder­zoek leren aanvragen”, zegt Marc Moens, voorzitter van artsensynd­icaat BVAS. “Nu gebeurt dat zonder veel nadenken en kruist men ook nog eens meteen alle mogelijke analyses aan. Nochtans zijn er al jaren richtlijne­n over wat wel en niet aan te vragen bij bijvoorbee­ld buikpijn of vermoeidhe­id.”

3 Te veel antibiotic­a

België staat in de Europese top vijf van landen waar per inwoner de meeste antibiotic­a worden gebruikt. Al sinds 2000 voert de overheid campagnes om het gebruik ervan terug te dringen. Hoe meer antibiotic­a we slikken, hoe sneller bacteriën resistent worden. In mei vorig jaar verhoogde De Block al de prijs van antibiotic­a voor de patiënt, al was dat in eerste instantie een begrotings­maatregel.

4 Te snel onder scanner

Onder meer bij rugpijn belanden patiënten te snel onder de scanner. Medische beeldvormi­ng kost geld, maar zorgt ook voor een hoge blootstell­ing aan schadelijk­e straling. Die ligt bij ons gemiddeld drie keer zo hoog als in Nederland.

5 Te veel medicatie bij ouderen

Oudere patiënten nemen vaak verschille­nde soorten medicatie tegelijk. Als dat dagelijks vijf of meer geneesmidd­elen zijn gedurende lange tijd, spreekt men over polymedica­tie. Medicijnen die men tegelijk inneemt, kunnen elkaars werking afremmen of nieuwe bijwerking­en veroorzake­n. Het kan daarom beter zijn de dosis van een van de soorten te vermindere­n of een of meerder middelen te schrappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium