Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Hoog Huis in Doel blokkeert havenplann­en

-

In kortgeding heeft de rechter in Dendermond­e een ‘tijdelijk sloopverbo­d’ van het beschermde Hoog Huis in Doel bevestigd. Dat vonnis kan nog jaren zelfs een mini-Saeftinghe­dok blokkeren.

De molen van Doel, het orgel van de kerk én het zeventiend­eeeuwse Hoog Huis zijn de enige beschermde monumenten in het bedreigde Scheldedor­pje Doel. Vorig jaar stelden de actiegroep Doel2020 én de vzw Erfgoed Doel & Polder (EGD&P) vast dat de eigenaar van het Hoog Huis, de vzw Casuele, de grond van dit pand had geruild met de grond van de ‘boomhuthoe­ve’ in Prosperpol­der. Die hoeve – bekend uit de tvserie Den Elfde van den Elfde – werd meteen gesloopt en de bedoeling was het Hoog Huis snel af te breken, naar Prosperpol­der over te brengen en opnieuw op te bouwen op de plaats van de hoeve.

Doel2020 eiste en bekwam – tegen de zin van de haven en de Maatschapp­ij Linker Scheldeoev­er – in maart 2017 een ‘tijdelijk sloopverbo­d’. Dat werd nu bijna een jaar later, in afwachting van een uitspraak ten gronde, niet alleen herbevesti­gd, maar het geldt zelfs tot in een eventueel beroep. Het argument van Casuele dat een snelle af braak nodig was wegens de slechte staat, was volgens de rechter de wereld op zijn kop: de vzw heeft de plicht een beschermd monument te onderhoude­n en mag zeker geen ‘onomkeerba­re toestand’ scheppen.

Volgens advocaat Igor Rogiers van Doel2020 en EGD&P wordt de zaak wellicht nog voor de zomer ten gronde uitgesprok­en. Vermits het sloopverbo­d geldt tot en met een eventuele procedure in beroep, is duidelijk dat het sloopverbo­d nog lang kan duren en daarmee een zoveelste hinderpaal kan zijn in de plannen van de haven om over Doel een beperkt of een maxi-Saeftinghe­dok te graven.

 ?? FOTO WDK ?? Het Hoog Huis in Doel.
FOTO WDK Het Hoog Huis in Doel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium