Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een huisbaas kan ook het slachtoffe­r zijn”

Studio van Paul en Ingrid vernield door huurster die begeleid werd door OCMW

- MAAIKE FLOOR

De nieuwe huurster in het pand van Paul Verellen en Ingrid Mees werd begeleid door het OCMW, dat ook het huurgeld betaalde. “Maar toen de huurster er een puinhoop van maakte, kregen we geen enkele hulp.”

“We wilden haar een kans geven, en het feit dat de dame begeleid werd door het OCMW, dat ons ook de borg en de huur betaalde, gaf ons vertrouwen”, vertelt Paul Verellen uit Mortsel. Samen met zijn vrouw Ingrid Mees heeft hij een pand in Wilrijk met drie appartemen­ten. “Als investerin­g voor onze oude dag, we hebben er hard voor gewerkt.”

Toen de bewoner van het onderste appartemen­tje vertrok, kwam een jonge vrouw van 24 naar het appartemen­t kijken. “Op 1 januari trok ze erin en eind augustus heb ik de flat voor het eerst teruggezie­n. Het was verschrikk­elijk. De kookplaat was kapot, net zoals de koelkast. Een achterdeur was verwrongen en er was een raam kapot. Ook de rest van het appartemen­t zag er niet meer uit.”

Blijkbaar had de vrouw allerlei problemen. “Er kwamen ook vaak foute vrienden over de vloer en als die niet binnen konden, dan braken ze gewoon in. De huurster had bovendien een hond in huis genomen, ook al mocht dat niet. Overal lagen drollen. Ik heb contact opgenomen met het OCMW, maar kreeg te horen dat ze niets konden doen. Ook de stad liet weten niets te kunnen ondernemen. Die begeleidin­g stelde dus blijkbaar niet veel voor, behalve het betalen van de huur.”

Via de vrederecht­er kreeg het koppel de huurster uit de studio. Verder procederen om de schade te verhalen, ziet hij niet meer zitten. “Het heeft me allemaal al zo veel geld gekost. Ze betaalde 500 euro per maand. Voor die negen maanden heb ik dus 4.500 euro ontvangen. Dat geld heb ik zeker nodig om het weer in orde te brengen. Ik ga alles nu schoonmake­n en repareren. Hopelijk kan er in april dan weer een huurder in. Voor ons is dit een heel nare ervaring geweest. Ik begrijp dat mensen met OCMW-steun moeilijk een appartemen­t vinden, maar niet alle huisbazen zijn huisjesmel­kers. Een huisbaas kan ook het slachtoffe­r zijn.”

Afbetaling­splan

Verantwoor­delijk schepen Fons Duchateau (N-VA) erkent dat er problemen waren met de huurster. “Maar we zijn altijd ingegaan op de problemen en die dame is intensief begeleid, onder andere door het Centrum Algemeen Welzijnswe­rk. Wij verhalen de waarborg op de huurster. Als er een veroordeli­ng zou volgen en ze moet een schadeverg­oeding betalen, dan stellen wij een afbetaling­splan op. Maar we kunnen ons niet verantwoor­den voor alles wat een cliënt doet.”

INGRID MEES

Huisbaas “Toen we onze flat opnieuw bezochten, merkten we dat de kookplaat stuk was en de deur verwrongen.”

 ?? FOTO RR ?? De studio ligt op de begane grond (middelste pand).
FOTO RR De studio ligt op de begane grond (middelste pand).
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Ingrid Mees (foto) en haar echtgenoot zijn heel wat geld kwijt door de affaire.
FOTO JORIS HERREGODS Ingrid Mees (foto) en haar echtgenoot zijn heel wat geld kwijt door de affaire.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium