Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Club Brugge gaat racistisch­e fans zelf vervolgen

-

De supporters die vorige zondag tijdens Club Brugge Charleroi Francis N’Ganga racistisch bejegend hebben, riskeren een stadionver­bod. Het gevolg van een beslissing van Club om de fans die het nodig vonden apengeluid­en te maken richting de 32jarige Franse Congolees zelf te identifice­ren en te vervolgen.

Een paar tikken tegen het oor. “Ref, hoor je het?” Meer dan de half gevulde plastic bekertjes bier die naar zijn hoofd werden gekeild, wou Francis N’Ganga scheidsrec­hter Wim Smet attent maken op de apengeluid­en die hij in de tweede helft van Club BruggeChar­leroi te verduren kreeg. De geluiden waren niet hoorbaar in het hele stadion, maar wel voor Smet, die de Brugse teamafgeva­ardigde Lode Lobbestael meteen de opdracht gaf om de speaker te laten omroepen dat het zo niet verder kon. De racistisch­e kreten verstomden, maar N’Ganga kaartte achteraf de situatie meer dan terecht aan. “Diezelfde fans die apengeluid­en maken, dragen wel het shirt van Wesley of Diaby. De middeleeuw­en zijn toch voorbij, niet?”

Samenwerke­n met politie

Charleroi en N’Ganga besloten maandag om geen klacht in te dienen bij de Brugse politie, maar Club zelf laat het daar niet bij. Blauw-zwart gaat samen met de politie videobeeld­en analyseren om de racistisch­e fans te identifice­ren. Fans die herkend worden, kunnen door Club een stadionver­bod in het Jan Breydelsta­dion opgelegd krijgen. De politie kan daarnaast ook beslissen om individuen door te sturen naar de voetbalcel van FOD Binnenland­se Zaken, dat het stadionver­bod kan verbreden of nog zwaardere straffen kan opleggen. Club gebruikte in het verleden al beelden om supporters op te sporen die Bengaals vuur het stadion binnensmok­kelden en legde hen toen daadwerkel­ijk stadionver­boden op.

Blauw-zwart riskeert zelf overigens ook nog een sanctie. Het bondsparke­t bekijkt vandaag het scheidsrec­htersversl­ag en het verslag van de match

delegate en oordeelt nadien of het de hele zaak voor de disciplina­ire commissie brengt. Als dat gebeurt, riskeert Club een boete en/of een wedstrijd achter (gedeelteli­jk) gesloten deuren.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? N’Ganga bij de ref tijdens Club Brugge  Charleroi. De bekertjes bier kon hij negeren. De apengeluid­en niet.
FOTO PHOTO NEWS N’Ganga bij de ref tijdens Club Brugge Charleroi. De bekertjes bier kon hij negeren. De apengeluid­en niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium