Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij horen nog thuis op grote tornooien”

Nieuwe bondscoach Ronald Koeman moet Oranje naar glorie leiden

-

Ronald Koeman is de nieuwe bondscoach van Nederland. De 78voudige internatio­nal en excoach van onder meer Ajax, Feyenoord en Everton tekende een contract tot en met het WK van 2022 in Qatar. Voor Oranje zou het natuurlijk al mooi zijn als het na twee desastreuz­e campagnes überhaupt nog eens aan een eindronde kan meedoen.

Oranje zocht een nieuwe coach sinds het vertrek van Dick Advocaat in november. Die stapte op nadat hij er niet was in geslaagd Nederland alsnog naar het WK in Rusland te loodsen. Onder Danny Blind had Oranje bijna al zijn kwalificat­iekansen reeds verspeeld.

Ondanks de algemene malaise bij de Nederlands­e nationale ploeg, kijkt kersvers bondscoach Ronald Koeman ernaar uit om met het elftal aan de slag te gaan.

“Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik de ambitie had bondscoach van Nederland te worden”, zei hij dinsdag tijdens een drukbezoch­te persconfer­entie in Zeist. “Ik ben heel erg blij en vind het een absolute eer om coach van Oranje te zijn.”

Koeman krijgt als opdracht zich met Oranje na twee gemiste eindronden voor het EK van 2020 te kwalificer­en.

“Ik zie zeker toekomst. Anders was ik niet aan deze uitdaging begonnen”, klonk het optimistis­ch. “We hebben misschien niet meer de beste spelers, maar dat wil niet zeggen dat we geen goed team kunnen vormen. Nederland hoort nog steeds op een groot tornooi.”

Geen tussendoor­tje

Koeman wilde niet vergelijke­n met de prestaties van Oranje op het succesvoll­e WK in Brazilië, waar Nederland de halve finales haalde.

“Maar ik denk dat dat tornooi wel de maatstaf is. Dan heb ik het niet alleen over de prestaties daar, maar ook over de manier waarop alles georganise­erd was”, vertelde Koeman. “Ik denk dat we meer kunnen doen op training, ook anders kunnen trainen en tactisch meer kunnen. We kunnen ook leren van het plezier en de discipline die andere sporters uitstralen.

Dat mis ik wel eens bij het Nederlands elftal. Oranje moet geen tussendoor­tje zijn. Je moet niet bij Oranje komen om even uit te blazen van alle drukte bij de club en je moet erg trots zijn om geselectee­rd te worden.”

Koeman heeft zijn technische staf nog niet rond. “Natuurlijk hebben we daar al over gesproken. We spraken ook al met mensen, maar het is nog niet zo dat de staf al compleet is. Ik heb twee namen in de media gelezen: keeperstra­iner Patrick Lodewijks en fysiektrai­ner Jan Kluitenber­g. Het klopt dat ik met hen altijd heel erg prettig heb gewerkt.” De Nederlands­e bond kondigde ook de komst van Nico-Jan Hoogma als directeur topvoetbal aan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium