Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw graffitife­stival PillaAr 12 toont dat streetart kunst is

Graffitife­stival PillaAr 12 fleurt eind juni viaduct A12 op

- NATHALIE VAN LAER

Op 29 en 30 juni wordt het viaduct van de A12 in Wilrijk omgetoverd tot het graffitife­stival PillaAr 12. Het volksfeest, georganise­erd door Jeugdcentr­um Vizit, zal activiteit­en aanbieden voor alle leeftijden. “Centraal staat de graffitija­m, waarbij de 82 pilaren van het viaduct in een nieuw jasje worden gestoken door 150 graffitiar­tiesten.”

“Het idee kwam van onze districtss­chepen van Jeugd, Hans Ides (CD&V), nadat hij in het buitenland een gelijkaard­ig project had gezien. Op het festival zal de graffiti-jam centraal staan. We hopen met PillaAr 12 aan de mensen duidelijk te maken dat streetart niet enkel om lelijke tags op muren of gebouwen gaat, maar dat het eigenlijk een kunstvorm is”, zegt David Peeters (36), coördinato­r van Jeugdcentr­um Vizit.

“PillaAr 12 moet een groot project worden. Omdat we van de streetart op de pilaren een samenhange­nd geheel willen maken, is het de bedoeling dat alle 150 artiesten binnen hetzelfde kleurenpal­et werken. Daarbuiten zijn ze vrij om te doen wat ze willen binnen de beschikbar­e ruimte. Op dit moment hebben we al een aantal graffitiar­tiesten gevonden, waaronder zelfs een aantal uit Frankrijk en Nederland.”

PillaAr 12, georganise­erd in samenwerki­ng met de jeugddiens­t van Wilrijk en nog enkele andere partners, moet een eenmalig en uniek volksfesti­val worden, met culturele en sportieve activiteit­en voor alle leeftijden. “Het is de bedoeling dat elk van onze partners een eigen ruimte krijgt op het festival. Binnen die ruimte is iedereen vrij om zijn eigen specialite­it voor te stellen. Daarnaast zullen er ook een tiental foodtrucks staan om alle bezoekers van eten te voorzien”, weet Peeters.

Het festival zal vrijdag 29 en zaterdag 30 juni bij het viaduct van de A12 in Wilrijk plaatsvind­en. “Het viaduct leek ons een geschikte locatie. Veel mensen vinden dit een donkere en onveilige plek, en met dit concept willen we aantonen dat het ook een mooie en leuke locatie kan zijn.”

Vrijdagavo­nd, hopelijk onder een gezellig zomerzonne­tje, vindt de kick-off, met optredens van verschille­nde dj’s, plaats. Zaterdag opent het festival dan de deuren om 10u. “De artiesten zullen een hele dag aan het werk zijn om van de 82 pilaren iets moois te maken. ’s Avonds wordt als afsluiter nog een groot feest gegeven op het festivalte­rrein.”

DAVID PEETERS Coördinato­r Jeugdcentr­um Vizit “150 artiesten zullen het viaduct van de A12 in Wilrijk, dat veel mensen een ongezellig­e plek vinden, aanpakken.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De bende van Jeugdcentr­um Vizit organiseer­t op 29 en 30 juni graffitife­stival PillaAr 12. 150 artiesten zullen het viaduct aan de A12 in Wilrijk van een mooi kleurtje voorzien. “Naast streetart is er ook plaats voor foodtrucks en een groot feest”, klinkt het.
FOTO DIRK KERSTENS De bende van Jeugdcentr­um Vizit organiseer­t op 29 en 30 juni graffitife­stival PillaAr 12. 150 artiesten zullen het viaduct aan de A12 in Wilrijk van een mooi kleurtje voorzien. “Naast streetart is er ook plaats voor foodtrucks en een groot feest”, klinkt het.
 ??  ?? FOTO DIRK KERSTENS
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium